AVDELNING I
0101 | Levande hästar, åsnor, mulor och mulåsnor | ||||||||||
0101 29 10 och 0101 29 90 | Hästar Korsningar av sto och sebra klassificeras enligt undernr 0106 19 00. | ||||||||||
0101 30 00 | Åsnor Korsningar av åsna och sebra klassificeras enligt undernr 0106 19 00. | ||||||||||
0101 90 00 | Andra | ||||||||||
0102 | Levande nötkreatur och andra oxdjur | ||||||||||
0102 21 10 till 0102 29 99 | Nötkreatur | ||||||||||
0102 31 00 till 0102 39 90 | Bufflar Dessa undernummer omfattar bl.a. de djur som beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0102, första stycket, 2. Europeisk bison (Bison bonasus) och amerikansk bison (Bison bison) har 14 par revben medan alla övriga djur av arten nötkreatur (med undantag av jakar) endast har 13 par revben. | ||||||||||
0102 39 10 | Tamboskap Detta undernummer omfattar alla tamdjur av arten nötkreatur och andra oxdjur av släktet Bubalus, oavsett vad de ska användas till (t.ex. som kreatursbesättning, för uppfödning, gödning, avel eller slakt), med undantag av renrasiga avelsdjur (undernummer 0102 31 00). | ||||||||||
0102 39 90 | Andra Detta undernummer omfattar djur av arten nötkreatur och andra oxdjur av släktena Syncerus och Bison, med undantag av renrasiga avelsdjur (undernummer 0102 31 00). | ||||||||||
0102 90 20 till 0102 90 99 | Andra Dessa undernummer omfattar bl.a. de djur som beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0102, första stycket, 3. | ||||||||||
0102 90 91 | Tamboskap Detta undernummer omfattar alla tamdjur av arten nötkreatur och andra oxdjur, med undantag av dem som nämns ovan, oavsett vad de ska användas till (t.ex. som kreatursbesättning, för uppfödning, gödning, avel eller slakt), med undantag av renrasiga avelsdjur (undernummer 0102 90 20). | ||||||||||
0103 | Levande svin | ||||||||||
0103 91 90 | Andra
| ||||||||||
0103 92 90 | Andra slag | ||||||||||
0104 | Levande får och getter | ||||||||||
0104 10 10 till 0104 10 80 | Får | ||||||||||
0104 20 10 och 0104 20 90 | Getter Följande är dock undantagna från dessa undernummer och klassificeras enligt undernr 0106 19 00: myskdjuret (Moschus moschiferus), det afrikanska vattenmyskdjuret (Hyemoschus) och det asiatiska dvärgmyskdjuret (Tragulus), vilka inte tillhör getterna. Även så kallade getantiloper, såsom gems (Rupricapra) och himalayatahr (Hemitragus), är undantagna. | ||||||||||
0105 | Levande fjäderfä, nämligen höns av arten Gallus domesticus, ankor, gäss, kalkoner och pärlhöns Vildfåglar (t.ex. vildkalkoner – Meleagris gallopavo) klassificeras enligt undernr 0106 39 80 även om de föds upp och slaktas på ett liknande sätt som de tamfåglar som specificeras enligt detta undernummer. Tamduvor klassificeras enligt undernr 0106 39 10. | ||||||||||
0106 | Andra levande djur | ||||||||||
0106 13 00 | Kameler och andra kameldjur (Camelidae) | ||||||||||
0106 14 10 | Tamkaniner | ||||||||||
0106 14 90 | Andra | ||||||||||
0106 19 00 | Andra Däggdjur enligt detta undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||
0106 20 00 | Reptiler (inbegripet ormar och sköldpaddor) | ||||||||||
0106 39 10 | Duvor Vilda duvor omfattar ringduvan (Columba palumbus), skogsduvan (Columba oenas), klippduvan (Columba livia), australiska bronsduvor samt turturduvan (Streptopelia turtur) samt skrattduvan (Streptopelia risoria). Vissa duvfåglar och närstående arter, t.ex. nikobarduva (Caloenas nicobarica), grönduvor, kronduvor, vitbukig flyghöna (Pterocles alchata) och stäppflyghöna (Syrrhaptes paradoxus) ingår dock inte i detta undernummer utan klassificeras enligt undernr 0106 39 80. | ||||||||||
0106 39 80 | Andra Fåglar enligt detta undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||
0106 49 00 | Andra | ||||||||||
0106 90 00 | Andra
|
______________________________________________
Allmänna anmärkningar
Kompletterande anmärkning 1 A.d och kompletterande anmärkning 1 A.e. | Vad beträffar kompletterande anmärkning 1 A.d och kompletterande anmärkning 1 A.e till detta kapitel (jämförda med kompletterande anmärkning 1 C till detta kapitel) ska vid bestämningen av huruvida villkoren för lägsta respektive högsta godkända antalet revben är uppfyllda, endast de revben, hela eller avstyckade, som är direkt fästa vid (sammanhängande med) ryggraden räknas. Nedanstående diagram visar ett exempel på en framkvartspart av nöt som uppfyller villkoren enligt kompletterande anmärkning 1 A.d och kompletterande anmärkning 1 A.e, jämförda med kompletterande anmärkning 1 C till detta kapitel. |
FRAMKVARTSPART BAKKVARTSPART
Kompletterande anmärkning 2 C | Vad beträffar kompletterande anmärkning 2 C till detta kapitel, beträffande de två olika snittmetoderna och delarna ”halsbit”, ”käkar” och ”halsbit och käkar ihopsittande”, se figurerna nedan: |
Snitt genom atlaskotan |
Snitt genom atlaskotan upp till ögonhöjd och därefter snett ned till huvudets framsida
Kompletterande anmärkning 6 a) | Salt skall inte anses utgöra en krydda enligt denna kompletterande anmärknings innebörd. Se även kompletterande anmärkning 7 till detta kapitel. |
0201 | Kött av nötkreatur eller andra oxdjur, färskt eller kylt Detta nummer omfattar endast färskt eller kylt kött av djur enligt nr 0102. Vid definition av framkvartsparter och bakkvartsparter gäller följande:
| ||||||
0201 10 00 | Hela eller halva slaktkroppar Begreppen ”hela slaktkroppar” och ”halva slaktkroppar” definieras i kompletterande anmärkning 1 A a och b till detta kapitel. | ||||||
0201 20 20 | Kompenserade kvartsparter Begreppet ”kompenserade kvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 1 A c till detta kapitel. | ||||||
0201 20 30 | Framkvartsparter, sammanhängande eller avskilda Uttrycken ”sammanhängande framkvartsparter” och ”avskilda framkvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 1 A d och e till detta kapitel. Det följer av denna kompletterande anmärkning att t.ex. sådana främre delar av halva slaktkroppar som med alla tillhörande ben innehåller färre än fyra revben, där hals eller bog saknas, eller sådana där ett ben, t.ex. atlaskotan, har tagits bort, är uteslutna från detta nummer och klassificeras enligt undernr 0201 20 90. |
0201 20 50 | Bakkvartsparter, sammanhängande eller avskilda Begreppen ”sammanhängande bakkvartsparter” och ”avskilda bakkvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 1 A f och g till detta kapitel. Det följer av denna kompletterande anmärkning att t.ex. sådana bakre delar av halva slaktkroppar som med alla tillhörande ben innehåller färre än tre revben eller sådana där den bakre eller främre delen av lårklumpen, inbegripet filén, saknas, är uteslutna från detta nummer och klassificeras enligt undernr 0201 20 90. Bakkvartsparter utan njurar eller njurtalg, med eller utan tunnbringa skall dock fortfarande klassificeras som bakkvartsparter. |
0201 20 90 | Andra slag Detta undernummer omfattar bl.a. bogen, den bakre och den främre delen av lårklumpen, med ben. Här ingår också den främre och bakre delen av halva slaktkroppar (med ben) som inte motsvarar definitionen av ”kompenserade” kvartsparter, framkvartsparter eller bakkvartsparter. |
0201 30 00 | Benfritt kött Detta undernummer omfattar alla styckningsdelar av kött av nötkreatur eller andra oxdjur, färskt eller kylt, från vilka samtliga ben har avlägsnats, t.ex. benfria filéer och bringor. |
0202 | Kött av nötkreatur eller andra oxdjur, fryst Detta nummer omfattar endast fryst kött från djur enligt nr 0102. |
0202 10 00 | Hela eller halva slaktkroppar Begreppen ”hela slaktkroppar” och ”halva slaktkroppar” definieras i kompletterande anmärkning 1 A a och b till detta kapitel. |
0202 20 10 | Kompenserade kvartsparter Begreppet ”kompenserade kvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 1 A c till detta kapitel. |
0202 20 30 | Framkvartsparter, sammanhängande eller avskilda Uttrycken ”sammanhängande framkvartsparter” och ”avskilda framkvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 1 A d och e till detta kapitel. |
0202 20 50 | Bakkvartsparter, sammanhängande eller avskilda Begreppen ”sammanhängande bakkvartsparter” och ”avskilda bakkvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 1 A f och g till detta kapitel. |
0202 20 90 | Andra slag De förklarande anmärkningarna till undernr 0201 20 90 gäller i tillämpliga delar. |
0202 30 50 | Styckningsdelar av framkvartspart eller sida benämnda ”crop”, ”chuck and blade” och ”brisket” Begreppen ”styckningsdelar av framkvartspart eller sida” benämnda ”crop”, ”chuck and blade” och ”brisket” definieras i kompletterande anmärkning 1 A h till detta kapitel. |
0202 30 90 | Andra slag Detta undernummer omfattar alla styckningsdelar av fryst kött av nötkreatur eller andra oxdjur som är helt benfria, med undantag av frysta stycken enligt undernr 0202 30 10 och styckningsdelar enligt undernr 0202 30 50. |
0203 | Kött av svin, färskt, kylt eller fryst Detta nummer omfattar endast kött av djur enligt nr 0103. Kött av svin som av de behöriga myndigheterna i Australien intygats vara kött av vilda svin som lever i det landet anses som kött av andra svin än tamsvin. |
0203 11 10 till 0203 19 90 | Färskt eller kylt Dessa undernummer omfattar endast färskt eller kylt kött av djur enligt nr 0103. |
0203 11 10 | Av tamsvin Begreppet ”hela eller halva slaktkroppar” definieras i kompletterande anmärkning 2 A a till detta kapitel. |
0203 12 11 | Skinka och delar därav Begreppet ”skinka” definieras i kompletterande anmärkning 2 A b till detta kapitel. Detta undernummer omfattar lägg med ben från bakbenen. |
0203 12 19 | Bog och delar därav Begreppet ”bog” definieras i kompletterande anmärkning 2 A d till detta kapitel. Detta undernummer omfattar revbensspjäll och lägg med ben från frambenen. |
0203 19 11 | Framändar och delar därav Begreppet ”framändar” definieras i kompletterande anmärkning 2 A c till detta kapitel. Detta undernummer omfattar inte lägg med ben från frambenen och revbensspjäll (undernr 0203 12 19). |
0203 19 13 | Rygg och delar därav, med ben Begreppet ”rygg” definieras i kompletterande anmärkning 2 A e till detta kapitel. Detta undernummer omfattar karré. |
0203 19 15 | Sida (randig) och delar därav Begreppen ”sida” och ”delar därav” definieras i kompletterande anmärkning 2 A f och kompletterande anmärkning 2 B till detta kapitel. Delar därav klassificeras endast enligt detta undernummer om de innehåller svål och underhudsfett. Detta undernummer omfattar inte revbensspjäll utan svål eller underhudsfett (undernr 0203 19 59). |
0203 19 59 | Annat Detta undernummer omfattar även revbensspjäll utan svål eller underhudsfett. |
0203 19 90 | Annat Detta undernummer omfattar endast kött av djur enligt undernr 0103 91 90 eller 0103 92 90, särskilt kött av vildsvin, med undantag av slaktkroppar, halva slaktkroppar, kyl, bog, delar av kyl och delar av bog. |
0203 21 10 till 0203 29 90 | Fryst |
0204 | Kött av får eller get, färskt, kylt eller fryst Detta nummer omfattar endast färskt, kylt eller fryst kött av djur enligt nr 0104, även vilda, särskilt kött av får (tama eller vilda) och kött av stenbock. |
0204 10 00 | Hela eller halva slaktkroppar av lamm, färska eller kylda Begreppen ”hela slaktkroppar” och ”halva slaktkroppar” definieras i kompletterande anmärkning 3 A a och b till detta kapitel. En definition av kött av lamm ges i de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 0204 10 och 0204 30. |
0204 21 00 | Hela eller halva slaktkroppar Begreppen ”hela slaktkroppar” och ”halva slaktkroppar” definieras i kompletterande anmärkning 3 A a och b till detta kapitel. |
0204 22 10 | Korta framkvartsparter Begreppet ”korta framkvartsparter” definieras i kompletterande anmärkning 3 A c och d till detta kapitel. |
0204 22 30 | ”Chine(s) and/or best end(s)” (enkel/dubbelrygg) Begreppen ”chine(s) and/or best end(s)” (enkel/dubbelrygg) definieras i kompletterande anmärkning 3 A e och f till detta kapitel. |
0204 22 50 | ”Culotte” Begreppet ”culotte” (kyl) definieras i kompletterande anmärkning 3 A g och h till detta kapitel. |
0204 30 00 | Hela eller halva slaktkroppar av lamm, frysta De förklarande anmärkningarna till undernr 0204 10 00 gäller i tillämpliga delar. |
0204 41 00 till 0204 43 90 | Annat kött av får, fryst De förklarande anmärkningarna till undernr 0204 21 00, 0204 22 10, 0204 22 30 och 0204 22 50 gäller i tillämpliga delar för undernr 0204 41 00, 0204 42 10, 0204 42 30 respektive 0204 42 50. |
0204 50 11 till 0204 50 79 | Kött av get Begreppen ”slaktkroppar” och ”halva slaktkroppar” (undernr 0204 50 11 och 0204 50 51), ”korta framkvartsparter” (undernr 0204 50 13 och 0204 50 53), ”chines and/or best ends” (enkel-/dubbelrygg) (undernr 0204 50 15 och 0204 50 55) och ”culotte” (undernr 0204 50 19 och 0204 50 59) definieras i kompletterande anmärkning 3 A a och b, c och d, e och f respektive g och h till detta kapitel. |
0206 | Ätbara slaktbiprodukter av nötkreatur, andra oxdjur, svin, får, get, häst, åsna, mula eller mulåsna, färska, kylda eller frysta Detta nummer omfattar slaktbiprodukter av djur enligt nr 0101 till 0104. Slaktbiprodukter avsedda att användas vid framställningen av farmaceutiska produkter omfattas av dessa undernummer endast om de villkor som fastställts av behöriga myndigheter är uppfyllda. Närmare anvisningar ges i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0206. |
0206 10 10 till 0206 10 98 | Av nötkreatur eller andra oxdjur, färska eller kylda Dessa undernummer omfattar endast färska eller kylda slaktbiprodukter av djur enligt nr 0102. |
0206 10 95 | Njurtapp och mellangärde Njurtappen och mellangärdet är muskeldelarna av diafragmat. |
0206 21 00 till 0206 29 99 | Av nötkreatur eller andra oxdjur, frysta Dessa undernummer omfattar endast frysta slaktbiprodukter av djur enligt nr 0102. |
0206 30 00 | Av svin, färska eller kylda Detta undernummer omfattar endast färska eller kylda slaktbiprodukter av djur enligt nr 0103. De förklarande anmärkningarna till undernr 0206 49 00, första stycket gäller i tillämpliga delar. Detta undernummer omfattar bl.a. även klövar, svansar, lever, njurar, hjärtan, tungor, lungor, ätbara svålar, hjärnor och fosterhinnor. |
0206 41 00 och 0206 49 00 | Av svin, frysta Dessa undernummer omfattar endast frysta slaktbiprodukter av djur enligt nr 0103. |
0206 49 00 | Andra Detta undernummer omfattar hela eller halva huvuden, med eller utan hjärna, kindback eller tunga och delar därav (kompletterande anmärkning 2 C till detta kapitel). Begreppet ”delar av huvudet” definieras i denna kompletterande anmärkning, tredje stycket. Detta undernummer omfattar bl.a. även klövar, svansar, njurar, hjärtan, tungor, lungor, ätbara svålar, hjärnor och fosterhinnor. Detta undernummer omfattar bl.a. slaktbiprodukter av vildsvin. |
0206 80 91 | Av häst, åsna, mula eller mulåsna Detta undernummer omfattar endast färska eller kylda slaktbiprodukter av djur enligt nr 0101. |
0206 80 99 | Av får och get Detta undernummer omfattar endast färska eller kylda slaktbiprodukter av djur enligt nr 0104. |
0206 90 91 | Av häst, åsna, mula eller mulåsna Detta undernummer omfattar endast frysta slaktbiprodukter av djur enligt nr 0101. |
0206 90 99 | Av får och get Detta undernummer omfattar endast frysta slaktbiprodukter av djur enligt nr 0104. |
0207 | Kött och ätbara slaktbiprodukter av fjäderfä enligt nr 0105, färska, kylda eller frysta |
0207 11 10 | Plockade och utan tarmar, med huvud och fötter (så kallade 83 %-kycklingar) Detta undernummer omfattar plockade höns med huvud och fötter, från vilka tarmarna har avlägsnats, men med de övriga inälvorna (särskilt lungorna, levern, kråset, hjärtat och äggstockarna) kvar. |
0207 11 30 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter, men med hals, hjärta, lever och krås (så kallade 70 %-kycklingar) Detta undernummer omfattar stekkycklingar, som är plockade kycklingar utan huvud och fötter, men med hals, helt urtagna, men med hjärtat, levern och kråset åter inlagda i kroppen. |
0207 11 90 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter och utan hals, hjärta, lever och krås (så kallade 65 %-kycklingar), eller i annan form Detta undernummer omfattar stekkycklingar, som är plockade kycklingar utan huvud och fötter, helt urtagna. Det omfattar även höns som föreligger i andra former än de som nämns i undernr 0207 11 10 och 0207 11 30, t.ex. oplockade, ourtagna kycklingar, med huvud och fötter. |
0207 12 10 och 0207 12 90 | Ostyckat, fryst De förklarande anmärkningarna till undernr 0207 11 30 och 0207 11 90 gäller i tillämpliga delar. |
0207 13 10 | Benfria Detta undernummer omfattar kött av höns, utan ben, oavsett från vilken del av slaktkroppen det kommer. |
0207 13 20 | Halvor och kvarter Begreppet ”halvor” definieras i kompletterande anmärkning 4 a och b till detta kapitel. Begreppet ”kvarter” definieras i kompletterande anmärkning 4 a och c till detta kapitel. Detta undernummer omfattar bakkvartsparter bestående av underlåret (skenben och vadben), klubban (lårbenet), bakre delen av ryggen och gumpen samt framkvartsparter huvudsakligen bestående av en brösthalva med påsittande vinge. |
0207 13 30 | Hela vingar, med eller utan vingspetsar Begreppet ”hela vingar, med eller utan vingspetsar” definieras i kompletterande anmärkning 4 a och d till detta kapitel. |
0207 13 40 | Ryggben, hals, ryggben med hals, gump och vingspetsar Se förklarande anmärkning 4 a till detta kapitel. Detta undernummer omfattar ryggben med hals bestående av en del av halsen, ryggbenet och eventuellt gumpen, samt ryggben, halsar, gumpar (stjärtar) och vingspetsar. |
0207 13 50 | Bröst och delar därav Begreppet ”bröst” definieras i kompletterande anmärkning 4 a och e till detta kapitel. |
0207 13 60 | Klubbor och delar därav Begreppet ”klubbor” definieras i kompletterande anmärkning 4 a och f till detta kapitel. Styckning som skiljer klubban från ryggen skall ske mellan de två linjer som avgränsar lederna, enligt nedanstående figur. |
0207 13 91 | Lever |
0207 13 99 | Andra slag Detta undernummer omfattar även hönsfötter. |
0207 14 10 till 0207 14 99 | Styckningsdelar samt slaktbiprodukter, frysta |
0207 24 10 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter, men med hals, hjärta, lever och krås (så kallade 80 %-kalkoner) |
0207 24 90 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter och utan hals, hjärta, lever och krås (så kallade 73 %-kalkoner), eller i annan form |
0207 25 10 och 0207 25 90 | Ostyckat, fryst |
0207 26 10 | Benfria |
0207 26 20 | Halvor och kvarter |
0207 26 30 | Hela vingar, med eller utan vingspetsar |
0207 26 40 | Ryggben, hals, ryggben med hals, gump och vingspetsar |
0207 26 50 | Bröst och delar därav |
0207 26 60 | Underlår och delar därav Styckning som skiljer underlår från lårben skall ske mellan de två linjer som avgränsar lederna, enligt nedanstående figur: |
|
|
0207 26 91 | Lever | ||||
0207 26 99 | Andra slag | ||||
0207 27 10 till 0207 27 99 | Styckningsdelar samt slaktbiprodukter, frysta | ||||
0207 41 30 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter, men med hals, hjärta, lever och krås (så kallade 70 %-ankor) | ||||
0207 41 80 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter och utan hals, hjärta, lever och krås (så kallade 63 %-ankor), eller i annan form | ||||
0207 42 30 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter, men med hals, hjärta, lever och krås (så kallade 70 %-ankor) | ||||
0207 42 80 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter och utan hals, hjärta, lever och krås (så kallade 63 %-ankor), eller i annan form | ||||
0207 43 00 | Fet anklever, färsk eller kyld | ||||
0207 44 10 | Benfria | ||||
0207 44 21 | Halvor och kvarter | ||||
0207 44 31 | Hela vingar, med eller utan vingspetsar | ||||
0207 44 41 | Ryggben, hals, ryggben med hals, gump och vingspetsar | ||||
0207 44 51 | Bröst och delar därav | ||||
0207 44 61 | Klubbor och delar därav | ||||
0207 44 71 | Ankpaletat | ||||
0207 44 91 | Lever, med undantag av fet gås- eller anklever | ||||
0207 44 99 | Andra slag | ||||
0207 45 10 | Benfria | ||||
0207 45 21 till 0207 45 81 | Med ben | ||||
0207 45 93 och 0207 45 95 | Lever | ||||
0207 45 99 | Andra slag | ||||
0207 51 90 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter, med eller utan hjärta och krås (så kallade 75%-gäss), eller i annan form | ||||
0207 52 90 | Plockade och urtagna, utan huvud och fötter, med eller utan hjärta och krås (så kallade 75%-gäss), eller i annan form | ||||
0207 53 00 | Fet gåslever, färsk eller kyld | ||||
0207 54 10 | Benfria | ||||
0207 54 21 | Halvor och kvarter | ||||
0207 54 31 | Hela vingar, med eller utan vingspetsar | ||||
0207 54 41 | Ryggben, hals, ryggben med hals, gump och vingspetsar | ||||
0207 54 51 | Bröst och delar därav | ||||
0207 54 61 | Klubbor och delar därav | ||||
0207 54 71 | Gåspaletat | ||||
0207 54 91 | Lever, med undantag av fet gåslever | ||||
0207 54 99 | Andra slag | ||||
0207 55 10 | Benfria | ||||
0207 55 21 till 0207 55 81 | Med ben | ||||
0207 55 93 och 0207 55 95 | Lever | ||||
0207 55 99 | Andra slag | ||||
0207 60 10 | Benfria | ||||
0207 60 21 | Halvor och kvarter | ||||
0207 60 31 | Hela vingar, med eller utan vingspetsar | ||||
0207 60 41 | Ryggben, hals, ryggben med hals, gump och vingspetsar | ||||
0207 60 51 | Bröst och delar därav | ||||
0207 60 61 | Klubbor och delar därav | ||||
0207 60 99 | Andra slag | ||||
0208 | Annat kött och ätbara slaktbiprodukter, färska, kylda eller frysta | ||||
0208 10 10 | Av tamkanin | ||||
0208 90 10 | Av tama duvor | ||||
0208 90 30 | Av vilt, med undantag av kanin eller hare
Kött och ätbara slaktbiprodukter av djur som jagas (fasaner, dovhjortar, strutsar, osv.) klassificeras som kött och ätbara slaktbiprodukter av vilt även om dessa djur är uppfödda i fångenskap. | ||||
0208 90 60 | Av ren | ||||
0209 00 | Svinfett, inte innehållande magert kött och fjäderfäfett, inte utsmälta eller på annat sätt extraherade, färska, kylda, frysta, saltade, i saltlake, torkade eller rökta | ||||
0209 10 11 och 0209 10 19 | Underhudsfett av svin | ||||
0209 10 90 | Svinfett, annat än sådant enligt undernr 0209 00 11 och undernr 0209 00 19 | ||||
0209 90 00 | Av andra slag | ||||
0210 | Kött och ätbara slaktbiprodukter, saltade, i saltlake, torkade eller rökta; ätbart mjöl av kött eller slaktbiprodukter | ||||
0210 11 11 till 0210 11 90 | Skinka och bog, samt delar därav, med ben För definitionen av uttrycket ”med ben”, se de förklarande anmärkningarna till HS, kapitel 2, förklarande anmärkningar till | ||||
0210 11 11 till 0210 11 39 | Av tamsvin | ||||
0210 11 11 och 0210 11 19 | Saltat eller i saltlake | ||||
0210 11 31 och 0210 11 39 | Torkat eller rökt | ||||
0210 12 11 och 0210 12 19 | Av tamsvin | ||||
0210 12 11 | Saltat eller i saltlake | ||||
0210 12 19 | Torkat eller rökt | ||||
0210 19 10 | Baconsidor och ”spencers” | ||||
0210 19 20 | Trekvartssida och mittbit | ||||
0210 19 30 | Framändar och delar därav | ||||
0210 19 40 | Rygg och delar därav | ||||
0210 19 60 | Framändar och delar därav | ||||
0210 20 10 och 0210 20 90 | Kött av nötkreatur eller andra oxdjur | ||||
0210 99 10 | Kött av häst, saltat, i saltlake eller torkat | ||||
0210 99 21 och 0210 99 29 | Kött av får eller get | ||||
0210 99 31 | Av ren | ||||
0210 99 49 | Andra | ||||
0210 99 90 | Ätbart mjöl av kött eller slaktbiprodukter av kött |
______________________________________________
Allmänna anmärkningar
a) Simblåsor, färska, torkade eller saltade olämpliga som livsmedel (nr 0511).
b) Lätt saltad fisk, torkad eller rökt samt inlagd i vegetabilisk olja för att säkerställa tillfällig konservering – så kallade halvkonserver – (nr 1604).
c) Fisk som endast är inlagd i olja eller vinäger, även utan vidare beredning (nr 1604).
d) Blötdjur som är tillräckligt värmebehandlade för att säkra koaguleringen av proteinerna i dessa (nr 1605).
0301 | Levande fisk | ||||||||||||||||||||
0301 11 00 och 0301 19 00 | Akvariefisk | ||||||||||||||||||||
0301 11 00 | Sötvattenfisk
| ||||||||||||||||||||
0301 19 00 | Annan
| ||||||||||||||||||||
0302 | Fisk, färsk eller kyld, med undantag av fiskfiléer och annat fiskkött enligt nr 0304 | ||||||||||||||||||||
0302 11 10 till 0302 11 80 | Öring (Salmo trutta, Oncorhynchus mykiss, Oncorhynchus clarki, Oncorhynchus aguabonita, Oncorhynchus gilae, Oncorhynchus apache och Oncorhynchus chrysogaster) Dessa undernummer omfattar följande:
| ||||||||||||||||||||
0302 13 00 | Stillahavslax (Oncorhynchus nerka, Oncorhynchus gorbuscha, Oncorhynchus keta, Oncorhynchus tschawytscha, Oncorhynchus kisutch, Oncorhynchus masou och Oncorhynchus rhodurus) Detta nummer omfattar följande:
| ||||||||||||||||||||
0302 19 00 | Annan
| ||||||||||||||||||||
0302 21 10 till 0302 29 80 | Plattfisk (Pleuronectidae, Bothidae, Cynoglossidae, Soleidae, Scophthalmidae och Citharidae), med undantag av ätbara | ||||||||||||||||||||
0302 29 80 | Annan | ||||||||||||||||||||
0302 31 10 och 0302 31 90 | Långfenad tonfisk (Thunnus alalunga) | ||||||||||||||||||||
0302 32 10 och 0302 32 90 | Gulfenad tonfisk (Thunnus albacares) | ||||||||||||||||||||
0302 33 10 och 0302 33 90 | Bonit Dessa undernummer omfattar inte ryggstrimmig pelamid (Sarda sarda), som har snedställda band på ryggen. Dessa fiskar klassificeras enligt undernr 0302 49 90 om de är färska eller kylda. | ||||||||||||||||||||
0302 41 00 | Sill och strömming (Clupea harengus, Clupea pallasii) | ||||||||||||||||||||
0302 43 10 | Sardiner av arten Sardina pilchardus | ||||||||||||||||||||
0302 43 90 | Skarpsill (Sprattus sprattus) | ||||||||||||||||||||
0302 49 90 | Annan Detta undernummer omfattar även
| ||||||||||||||||||||
0302 51 10 och 0302 51 90 | Torsk (Gadus morhua, Gadus ogac, Gadus macrocephalus) | ||||||||||||||||||||
0302 53 00 | Gråsej (Pollachius virens) | ||||||||||||||||||||
0302 74 00 | Ål (Anguilla spp.) Följaktligen omfattas inte fiskar som felaktigt betecknas som ålar, t.ex. havsål (Conger conger), muräna (Muraena helena) och sandål (av släktet Ammodytes) av detta undernummer utan klassificeras enligt undernr 0302 89 90. | ||||||||||||||||||||
0302 81 15 | Pigghaj (Squalus acanthias) och rödhaj (Scyliorhinus spp.) | ||||||||||||||||||||
0302 81 80 | Annan | ||||||||||||||||||||
0302 89 10 | Sötvattenfisk
| ||||||||||||||||||||
0302 89 90 | Annan fisk
| ||||||||||||||||||||
0302 91 00 | Lever, rom och mjölke | ||||||||||||||||||||
0303 | Fisk, fryst, med undantag av fiskfiléer och annat fiskkött enligt nr 0304 | ||||||||||||||||||||
0304 | Fiskfiléer och annat fiskkött (även hackat eller malet), färska, kylda eller frysta | ||||||||||||||||||||
0304 31 00 till 0304 49 90 | Färska eller kylda filéer Dessa undernummer omfattar även filéer skurna i stycken förutsatt att styckena kan identifieras som härrörande från filé. De arter som används mest för detta ändamål är öring, lax, torsk, kolja, sej, rödfisk, vitling, kummel, guldbraxen eller guldmakrill, sjötunga, rödspätta, piggvar, långa, tonfisk, makrill, sill och strömming samt ansjovis. | ||||||||||||||||||||
0304 49 90 | Annan | ||||||||||||||||||||
0304 61 00 till 0304 89 90 | Frysta filéer Dessa undernummer omfattar djupfrysta block eller lappar bestående av filéer eller stycken av filéer (vanligtvis av torsk), även blandade med små mängder (inte överstigande 20 viktprocent) av finfördelad massa av samma fiskart som endast används för att fylla ut tomrum i blocken eller lapparna. Blocken eller lapparna är avsedda att skäras upp i mindre stycken (portioner, pinnar och liknande) som packas för detaljhandeln. | ||||||||||||||||||||
0304 93 10 | Surimi Detta undernummer omfattar inte beredningar baserade på surimi (undernr 1604 20 05) | ||||||||||||||||||||
0304 94 10 | Surimi | ||||||||||||||||||||
0304 95 10 | Surimi | ||||||||||||||||||||
0304 99 10 | Surimi | ||||||||||||||||||||
0305 | Fisk, torkad, saltad eller i saltlake; rökt (även varmrökt) fisk; mjöl och pelletar av fisk, lämpliga som livsmedel | ||||||||||||||||||||
0305 10 00 | Mjöl och pelletar av fisk, lämpliga som livsmedel Detta undernummer omfattar även produkter under namnet ”instant fish”, framställda av färskt fiskkött som fryses, skärs i småbitar, finstrimlas och torkas. | ||||||||||||||||||||
0305 20 00 | Lever, rom och mjölke av fisk, torkade, rökta, saltade eller i saltlake Detta undernummer omfattar bland annat saltad rom avsedd för framställning av kaviar eller kaviarersättning. Denna rom är inte lämplig för omedelbar konsumtion som kaviar eller kaviarersättning. Även om den kan vara avsedd att användas som livsmedel, är den inte ätbar som kaviar eller kaviarersättning i föreliggande form utan vidare bearbetning. Sådan bearbetning omfattar t.ex. ytterligare rensning för att avlägsna tillhörande organ eller sköljning för att sänka salthalten så att produkten kan användas som livsmedel. Detta undernummer omfattar inte rom som lämpar sig för omedelbar konsumtion som kaviar eller kaviarersättning (nr 1604). | ||||||||||||||||||||
0305 31 00 till 0305 39 90 | Fiskfiléer, torkade, saltade eller i saltlake men inte rökta | ||||||||||||||||||||
0305 41 00 till 0305 49 80 | Rökt fisk, inbegripet filéer, annan än ätbara slaktbiprodukter av fisk | ||||||||||||||||||||
0305 63 00 | Ansjovis (Engraulis spp.) | ||||||||||||||||||||
0306 | Kräftdjur, även utan skal, levande, färska, kylda, frysta, torkade, saltade eller i saltlake; rökta kräftdjur, även utan skal, även kokta eller på annat sätt värmebehandlade före eller under rökningen; kräftdjur med skal, ångkokta eller kokta i vatten, även kylda, frysta, torkade, saltade eller i saltlake; mjöl och pelletar av kräftdjur, lämpliga som livsmedel Kräftdjur som är skalade och kokta (t.ex. kokta och skalade räkstjärtar, vanligtvis frysta), klassificeras enligt nr 1605. Enligt nr 1605 klassficeras även delar av krabba (t.ex. klor) som är ångkokta eller kokta i vatten och delvis skalade samt som kan förtäras direkt utan att skalas ytterligare. | ||||||||||||||||||||
0306 11 10 och 0306 11 90 | Languster (Palinurus spp., Panulirus spp. och Jasus spp.) | ||||||||||||||||||||
0306 11 10 | Kräftstjärtar | ||||||||||||||||||||
0306 11 90 | Annan | ||||||||||||||||||||
0306 12 10 och 0306 12 90 | Hummer (Homarus spp.) Hummer föreligger i praktiskt taget samma former som languster. | ||||||||||||||||||||
0306 14 10 till 0306 14 90 | Krabbor | ||||||||||||||||||||
0306 14 90 | Andra | ||||||||||||||||||||
0306 15 00 | Havskräftor (Nephrops norvegicus) | ||||||||||||||||||||
0306 16 91 till 0306 17 99 | Kallvattenräkor (Pandalus spp., Crangon crangon); andra räkor Dessa undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||||||||||||
0306 19 10 | Sötvattenkräftor Detta undernummer omfattar även kräftstjärtar. | ||||||||||||||||||||
0306 31 00 | Languster (Palinurus spp., Panulirus spp. och Jasus spp.) | ||||||||||||||||||||
0306 32 10 till 0306 32 99 | Hummer (Homarus spp.) | ||||||||||||||||||||
0306 33 10 och 0306 33 90 | Krabbor | ||||||||||||||||||||
0306 33 90 | Andra | ||||||||||||||||||||
0306 34 00 | Havskräftor (Nephrops norvegicus) Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0306 15 00. | ||||||||||||||||||||
0306 35 10 till 0306 36 90 | Kallvattenräkor (Pandalus spp., Crangon crangon); andra räkor
| ||||||||||||||||||||
0306 39 10 | Sötvattenkräftor
| ||||||||||||||||||||
0306 91 00 | Languster (Palinurus spp., Panulirus spp. och Jasus spp.) | ||||||||||||||||||||
0306 92 10 och 0306 92 90 | Hummer (Homarus spp.) De förklarande anmärkningarna till undernr 0306 12 10 och 0306 12 90 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||
0306 93 10 och 0306 93 90 | Krabbor De förklarande anmärkningarna till undernr 0306 14 10 och 0306 14 90 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||
0306 93 90 | Andra De förklarande anmärkningarna till undernr 0306 33 90 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||
0306 94 00 | Havskräftor (Nephrops norvegicus) De förklarande anmärkningarna till undernr 0306 15 00 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||
0306 95 11 till 0306 95 90 | Räkor De förklarande anmärkningarna till undernr 0306 16 91 till 0306 17 99 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||
0306 99 10 | Sötvattenkräftor Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0306 19 10. | ||||||||||||||||||||
0307 | Blötdjur, även utan skal, levande, färska, kylda, frysta, torkade, saltade eller i saltlake; rökta blötdjur, även utan skal, även kokta eller på annat sätt värmebehandlade före eller under rökningen; mjöl och pelletar av blötdjur, lämpliga som livsmedel | ||||||||||||||||||||
0307 11 10 till 0307 19 00 | Ostron Man skiljer i allmänhet mellan platta ostron (av släktet Ostrea) och ostron med ojämna skal, t.ex. portugisiska ostron (Crassostrea angulata) och amerikanska ostron (Crassostrea virginica). | ||||||||||||||||||||
0307 11 10 | Levande platta ostron (av släktet Ostrea), inte vägande mer än 40 g styck, skalet inräknat | ||||||||||||||||||||
0307 11 90 till 0307 19 00 | Andra Släktet Crassostrea omfattar portugisiska ostron (Crassostrea angulata), japanska ostron (Crassostrea gigas) och amerikanska ostron (Crassostrea virginica). | ||||||||||||||||||||
0307 42 90 | Andra Detta undernummer omfattar tioarmad bläckfisk av arten Sepia pharaonis, jumbobläckfisk (Dosidicus gigas) och japansk | ||||||||||||||||||||
0307 43 99 | Annan Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0307 42 90. | ||||||||||||||||||||
0307 49 80 | Annan Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0307 42 90. | ||||||||||||||||||||
0307 71 00 till 0307 79 00 | Venusmusslor, hjärtmusslor och "ark shells" (familjerna Arcidae, Arcticidae, Cardiidae, Donacidae, Hiatellidae, Mactridae, Mesodesmatidae, Myidae, Semelidae, Solecurtidae, Solenidae, Tridacnidae och Veneridae) Dessa undernummer omfattar bl.a.: | ||||||||||||||||||||
0307 91 00 till 0307 99 00 | Andra slag, inbegripet mjöl och pelletar, lämpliga som livsmedel Dessa undernummer omfattar bl.a.:
|
________________________________________________
Allmänna anmärkningar
Kaseinater framställda ur mjölkkasein används till exempel som emulgeringsmedel (natriumkaseinat) eller som proteinkälla (kalciumkaseinat). Produkter som innehåller mer än 3 viktprocent kaseinaterberäknat på torrsubstansen är undantagna från nr 0401 till 0404, eftersom dessa kaseinaterinte förekommer naturligt i mjölk i sådana halter (se särskilt nr 1901). EUT C 157/2009
0401 | Mjölk och grädde, inte koncentrerade och inte försatta med socker eller annat sötningsmedel
Begreppet ”inte koncentrerad” i detta nummer omfattar grädde som, oavsett fetthalten, uteslutande har framställts på något av följande sätt:
Grädde som koncentrerats på olika sätt, t.ex. genom indunstning av vatten under värmebehandling, omfattas dock av nr 0402. | ||||||||||||||||
0402 | Mjölk och grädde, koncentrerade eller försatta med socker eller annat sötningsmedel Produkter som innehåller mer än 3 viktprocent sojalecitin (emulgeringsmedel) beräknat på torrsubstansen är undantagna från detta HS-nummer. EUT C 157/2009 Se även de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0404, undantag d). | ||||||||||||||||
0403 | Kärnmjölk, filmjölk, gräddfil, yoghurt, kefir och annan fermenterad eller syrad mjölk och grädde, även koncentrerade, försatta med socker eller annat sötningsmedel, smaksatta eller innehållande frukt, bär, nötter eller kakao Med ”kärnmjölk” i detta nummer avses såväl söt (dvs. osyrad) som syrad kärnmjölk. | ||||||||||||||||
0403 10 11 till 0403 10 99 | Yoghurt Dessa undernummer omfattar inte produkter som efter fermenteringen har genomgått en värmebehandling genom vilken yoghurtkulturerna har deaktiverats (undernr 0403 90). | ||||||||||||||||
0403 90 11 till 0403 90 99 | Andra slag Dessa undernummer omfattar inte produkter av typen ”cagliata” i enlighet med de förklarande anmärkningarna till undernr 0406 10 30 och 0406 10 80, tredje stycket. | ||||||||||||||||
0404 | Vassle, även koncentrerad eller försatt med socker eller annat sötningsmedel; produkter bestående av naturliga mjölkbeståndsdelar, även försatta med socker eller annat sötningsmedel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans Se de förklarande anmärkningarna till nr 0402, första stycket. | ||||||||||||||||
0404 90 21 till 0404 90 89 | Andra slag Dessa undernummer omfattar koncentrerade mjölkproteiner som delvis har erhållits genom att laktos och mineralsalter avlägsnats från skummjölk och i vilka proteinhalten uppgår till 85 viktprocent eller mindre av torrsubstansen. Proteinhalten beräknas genom att multiplicera kvävehalten med en omräkningsfaktor på 6,38. När proteinhalten i koncentrerade mjölkproteiner uppgår till mer än 85 viktprocent av torrsubstansen omfattas produkten av nr 3504 (se kompletterande anmärkning 1 till kapitel 35). | ||||||||||||||||
0405 | Smör och andra fetter och oljor framställda av mjölk; bredbara smörfettsprodukter | ||||||||||||||||
0405 10 11 till 0405 10 90 | Smör Se även de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0405, A. Smör är en emulsion av vatten i mjölkfett, i vilken vattnet utgör dess dispergerande fas och fettet dess kontinuerliga fas. Grädde (nr 0401 och 0402) – vilkens fetthalt i vissa fall kan vara lika stor som smörs – är däremot en emulsion av fettkulor i vatten, i vilken vattnet är den kontinuerliga fasen och fettet den dispergerande fasen. På grund av denna strukturskillnad kan man genom att tillsätta en lämplig mängd vatten till grädden nästan rekonstituera den ursprungliga mjölken, vilket inte är möjligt med smör. | ||||||||||||||||
0405 20 10 till 0405 20 90 | Bredbara smörfettsprodukter Se även de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0405, B. | ||||||||||||||||
0405 90 10 och 0405 90 90 | Annat | ||||||||||||||||
0406 | Ost och ostmassa | ||||||||||||||||
0406 10 30 och 0406 10 80 | Färsk (inte mognad) ost (inbegripet mesost) samt ostmassa Ostmassa framställs av filmjölk ur vilken det mesta av vasslan har avlägsnats (t.ex. genom avrinning eller pressning). Ostmassa (i annan form än pulver) med en tillsats av upp till 30 viktprocent socker och frukt anses behålla karaktären av ostmassa och klassificeras enligt dessa undernummer. Dessa undernummer omfattar bl.a. produkter av typen ”cagliata”, dvs. produkter som har framställts genom koagulering med löpe, andra enzymer eller syrabehandling, av oskummad mjölk eller helt eller delvis skummad mjölk, varifrån den största delen serum har tagits bort. Dessa produkter föreligger i form av pasta, som ännu inte är plastisk ostmassa, som är slät, lätt att separera till gryn, med en intensiv karaktäristisk doft och med ett natriumkloridinnehåll på högst 0,3 viktprocent. Produkterna, som utgör ”mellanprodukter”, behöver bearbetas ytterligare, huvudsakligen för att erhålla ostar. | ||||||||||||||||
0406 20 00 | Riven eller pulveriserad ost av alla slag Dessa undernummer omfattar:
| ||||||||||||||||
0406 30 10 till 0406 30 90 | Smältost, inte riven eller pulveriserad | ||||||||||||||||
0406 40 10 till 0406 40 90 | Blåmögelost och annan ost med marmoreringar vilka framställts genom användning av Penicillium roqueforti Dessa ostar kännetecknas av den oregelbundna pigmenteringen på grund av att det utvecklas mögel i ostmassan. | ||||||||||||||||
0406 40 90 | Annan | ||||||||||||||||
0407 00 | Fågelägg med skal, färska, konserverade eller kokta Konservering kan ske genom att äggen utvändigt behandlas med fett, vax eller paraffin, genom att de läggs ned i en kalk- eller vattenglaslösning eller på annat sätt. Med fjäderfä avses fåglar enligt nr 0105. | ||||||||||||||||
0407 11 00 till 0407 19 90 | Befruktade ägg för inkubering | ||||||||||||||||
0408 | Fågelägg utan skal samt äggula, färska, torkade, ångkokta eller kokta i vatten, gjutna, frysta eller på annat sätt konserverade, även försatta med socker eller annat sötningsmedel | ||||||||||||||||
0408 11 80 | Annan Detta undernummer omfattar också torkad äggula som konserverats genom tillsats av små mängder kemikalier och är avsedd att användas vid framställning av bakverk, pastaprodukter och liknande. | ||||||||||||||||
0408 19 81 och 0408 19 89 | Annan | ||||||||||||||||
0408 91 80 | Andra | ||||||||||||||||
0408 99 80 | Andra Förutom hela ägg utan skal, som kan vara färska, omfattar detta undernummer konserverade, flytande hela ägg som t.ex. konserverats genom tillsats av salt eller kemiska konserveringsmedel samt frysta hela ägg. Det omfattar även ägg som är ångkokta eller kokta i vatten och gjutna ägg (t.ex. cylindriska ”långa ägg” bestående av gulor och vitor av flera ägg). Detta undernummer omfattar pastöriserade flytande fågelägg med samma organoleptiska egenskaper som ett färskt fågelägg, med eller utan små mängder tillsatt vatten och kemiska konserveringsmedel (t.ex. citronsyra (E 330)). |
__________________________________________________
0505 | Skinn och andra delar av fåglar, med kvarsittande fjädrar eller dun, fjädrar och delar av fjädrar (även med klippta kanter) samt dun, även rengjorda, desinficerade eller behandlade i konserverande syfte men inte vidare bearbetade; mjöl och avfall av fjädrar eller delar av fjädrar | ||||||||||||||
0505 10 10 och 0505 10 90 | Fjädrar av sådana slag som används för stoppningsändamål; dun | ||||||||||||||
0505 10 10 | Råa Detta undernummer omfattar även återvunna (eller använda) fjädrar som inte kan återanvändas i befintligt skick för stoppningsändamål. Produkter enligt detta undernummer föreligger vanligtvis i form av sammanpressade balar. | ||||||||||||||
0505 10 90 | Andra | ||||||||||||||
0505 90 00 | Andra slag
| ||||||||||||||
0506 | Ben och kvicke, obearbetade, avfettade, enkelt preparerade (men inte tillformade), behandlade med syra eller befriade från gelatin; mjöl och avfall av dessa produkter | ||||||||||||||
0506 10 00 | Ossein samt ben behandlade med syra | ||||||||||||||
0506 90 00 | Andra slag | ||||||||||||||
0510 00 00 | Ambra, bävergäll, sibet och mysk; spanska flugor; galla, även torkad; körtlar och andra animaliska produkter som används för beredning av farmaceutiska produkter, färska, kylda, frysta eller tillfälligt konserverade på annat sätt Förutom de produkter som nämns i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0510 omfattar detta nummer vävnad av moderkaka, kyld eller fryst, även i sterila behållare. | ||||||||||||||
0511 | Animaliska produkter, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; döda djur enligt kapitlen 1 och 3, olämpliga som livsmedel | ||||||||||||||
0511 91 10 | Fiskavfall | ||||||||||||||
0511 91 90 | Andra slag
| ||||||||||||||
0511 99 31 och 0511 99 39 | Naturlig tvättsvamp av animaliskt ursprung | ||||||||||||||
0511 99 31 | Rå Detta undernummer omfattar också naturlig svamp som befriats från obrukbara delar (t.ex. ruttna delar), särskilt genom tillskärning och på det hela taget all svamp som inte har genomgått kemisk behandling. | ||||||||||||||
0511 99 39 | Annan | ||||||||||||||
0511 99 85 | Andra slag Detta undernummer omfattar inte blodplasma från djur (t.ex. nr 3002). |