AVDELNING II
0601 | Lökar, stamknölar, rotknölar och rhizomer, i vila, under tillväxt eller i blomning; växter (inbegripet plantor) och rötter av cikoriaarter, andra än rötter enligt nr 1212 | ||||
0601 20 30 | Orkidéer, hyacinter, narcisser och tulpaner | ||||
0602 | Andra levande växter (inbegripet rötter), sticklingar och ympkvistar; svampmycelium | ||||
0602 10 10 och 0602 10 90 | Icke rotade sticklingar samt ympkvistar Dessa undernummer omfattar följande:
| ||||
0602 40 00 | Rosor, även ympade/okulerade | ||||
0602 90 10 | Svampmycelium Förädlat svampmycelium som förekommer i handeln säljs i form av plattor bestående av delvis förmultnade halmrester på vilka det bildas mycelieskikt. Detta undernummer omfattar också en produkt bestående av ännu inte utvecklat, mikroskopiskt urskiljbart svampmycelium på ett skikt av sädeskorn inbäddade i en kompost av steriliserad hästgödsel (en blandning av halm och hästspillning). | ||||
0602 90 41 | Skogsträd | ||||
0602 90 45 | Rotade sticklingar och unga plantor | ||||
0602 90 48 | Andra | ||||
0602 90 50 | Andra frilandsplantor Detta undernummer omfattar även ormbunkar samt kärr- och vattenväxter (med undantag av varor enligt nr 0601 och undernr 0602 90 99). Detta undernummer omfattar även gräs i rullar eller plattor för anläggning av gräsmattor. | ||||
0603 | Snittblommor och blomknoppar av sådana slag som är lämpliga till buketter eller annat prydnadsändamål, friska, torkade, färgade, blekta, impregnerade eller på annat sätt preparerade | ||||
0603 11 00 till 0603 19 70 | Friska | ||||
0603 19 70 | Andra Detta undernummer omfattar också pilgrenar med knoppar eller blommor. Pilgrenar utan knoppar eller blommor omfattas dock av undernr 1401 90 00. | ||||
0604 | Blad, kvistar och andra växtdelar, utan blommor eller blomknoppar, samt gräs, mossa och lavar, utgörande varor av sådana slag som är lämpliga till buketter eller annat prydnadsändamål, friska, torkade, färgade, blekta, impregnerade eller på annat sätt preparerade | ||||
0604 20 11 | Renlav | ||||
0604 20 90 | Andra | ||||
0604 90 11 | Renlav | ||||
0604 90 91 | Endast torkade Detta undernummer omfattar inte endast torkade ax och kolvar av sockermajs (Zea mays var. saccharata) (kapitel 7) eller spannmålsväxter (kapitel 10). | ||||
0604 90 99 | Andra |
______________________________________________
Allmänna anmärkningar
— Grönsaksgroddar enligt kapitel 7 ska klassificeras som färska grönsaker i kapitel 7 under respektive nummer, eftersom färska grönsaker omfattas av detta kapitel oberoende av huruvida de är avsedda som livsmedel, utsäde eller plantering, med undantag av grönsaksplantor färdiga för omplantering enligt nummer 0602 (se de förklarande anmärkningarna till HS till kapitel 7, allmänna anmärkningar, stycke tio).
— Bönor som används för produktion av böngroddar klassificeras enligt nummer 0713 som torkade baljväxtfrön (se de förklarande anmärkningarna till HS till undernummer 0713 31). Böngroddar som grott ur sådana bönor och groddar från andra torkade baljväxtfrön klassificeras emellertid som färska baljfrukter enligt nummer 0708.
— Även om vissa plantor som frön kan klassificeras i andra kapitel i Kombinerade nomenklaturen, till exempel kapitel 9 eller 12, blir de när de har grott färdigt, lämpliga för konsumtion som grönsaker, och bör därför klassificeras i kapitel 7, eftersom de förlorat de objektiva egenskaper som motiverar en klassificering i kapitlen 9 och 12. Se de förklarande anmärkningarna till HS till nummer 0709, första stycket, 14, vad gäller bambuskott och sojabönsgroddar.
— Groddar av korn av spannmål enligt kapitel 10 (numren 1001, 1002, 1003, 1004, 1006 eller 1008), t.ex. korngroddar, klassificeras enligt undernummer 1107 10 (korngroddar undantas från kapitel 10, se de förklarande anmärkningarna till HS till nummer 1003, undantag a)), som är det mest specifika numret för spannmålsgroddar, eftersom den inte begränsas till torkade spannmålsgroddar (malt). Grönmalt klassificeras enligt undernummer 1107 10 11 till 1107 10 99 (se de förklarande anmärkningarna till undernr 1107 10 11 till 1107 10 99, första stycket) och betraktas som korn som börjat gro men ännu inte torkats.
— Groddar av sorten Zea mays var. saccharata (sockermajs) som ska klassificeras enligt kapitel 7 genom tillämpning av anmärkning 2 till kapitel 7 och anmärkning 2 till kapitel 10, ska klassificeras enligt nummer 0709 (undernr 0709 99 60).
Icke uttömmande förteckning över groddar med KN-nummer:
KN-nr | Varuslag (latinskt namn) | |
0703 10 19 | groddar av kepalök (Allium cepa) | |
0703 20 00 | groddar av vitlök (Allium sativum) | |
0703 90 00 | groddar av purjolök (Allium porrum) | |
0704 90 90 | broccoligroddar (Brassica oleracea var. italica) | |
0706 90 90 | groddar av rödbetor (Beta vulgaris ssp. vulgaris) | |
0706 90 90 | groddar av rädisor (Raphanus sativus) | |
0708 10 00 | groddar av ärtor (Pisum sativum) | |
0708 20 00 | groddar av adzukiböna (Phaseolus angularis) | |
0708 20 00 | groddar av mungböna (Vigna radiata) | |
0708 20 00 | groddar av rosenböna (Phaseolus pubescens) | |
0708 90 00 | kikärtsgroddar (Cicer arietinum) | |
0708 90 00 | groddar av klöverärt (Lotus maritimus) | |
0708 90 00 | linsgroddar (Lens culinaris) | |
0708 90 00 | groddar av duvärt (Cajanus cajan) | |
0709 99 10 | groddar av senapskål (Eruca vesicaria ssp. sativa) | |
0709 99 50 | fänkålsgroddar (Foeniculum vulgare var. azoricum) | |
0709 99 60 | groddar av sockermajs (Zea mays var. saccharata) | |
0709 99 90 | alfalfagroddar (Medicago sativa) | |
0709 99 90 | basilikumgroddar (Ocimum spp.) | |
0709 99 90 | groddar av svart senap (Brassica nigra, syn.: Sinapis nigra L., Sisymbrium nigrum (L.) Prantl.) | |
0709 99 90 | groddar av anisisop (Agastache foeniculum) | |
0709 99 90 | groddar av gurkört (Borago officinalis) | |
0709 99 90 | groddar av kinesisk toon (Toona sinensis) | |
0709 99 90 | groddar av glasört (Salicornia europaea) | |
0709 99 90 | groddar av koriander (Coriandrum sativum) | |
0709 99 90 | groddar av krasse (Lepidium sativum) | |
0709 99 90 | groddar av bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) | |
0709 99 90 | groddar av grön eller röd bladmynta (Perilla frutescens) | |
0709 99 90 | groddar av solros (Helianthus annuus) | |
0709 99 90 | groddar av vit senap (Sinapis alba) | |
1107 10 19 | grönmalt av vete (Triticum aestivum) | |
1107 10 99 | grönmalt av korn (Hordeum vulgare) | |
1107 10 99 | grönmalt av hirs (Panicum miliaceum) | |
1107 10 99 | grönmalt av havre (Avena sativa) | |
1107 10 99 | grönmalt av ris (Oryza sativa) | |
1107 10 99 | grönmalt av råg (Secale cereale) |
0701 | Potatis, färsk eller kyld | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0701 90 50 | Nyskördad, under tiden 1 januari–30 juni Nyskördad potatis kännetecknas av sin ljusa färg (vanligtvis vit eller rosa) och det tunna skalet som ännu inte är färdigbildat och lätt kan gnidas eller skrapas av. Nyskördad potatis visar heller inga tecken till att gro. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0703 | Kepalök (vanlig lök), schalottenlök, vitlök, purjolök och lök av andra Allium-arter, färska eller kylda | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0703 10 11 till 0703 10 90 | Kepalök (vanlig lök) och schalottenlök Dessa undernummer omfattar alla sorters lök (Allium cepa) och schalottenlök (Allium ascalonicum). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0703 10 11 | Sättlök Detta undernummer omfattar ettåriga lökar som härstammar från frö, för utplantering. Deras diameter är i allmänhet 1 till 2 cm. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0703 20 00 | Vitlök Detta undernummer omfattar all slags vitlök (Allium sativum) som är lämplig som livsmedel. Detta undernummer omfattar också vitlök bestående av en enda lök utan separata klyftor, med en ungefärlig diameter av 25–50 mm, som i handeln beskrivs som ’solovitlök’, (på engelska även ’pearl garlic’, ’single bulb garlish’, ’single clove garlic’, ’monobulb garlic’) eller en liknande handelsbenämning. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0703 90 00 | Purjolök och lök av andra Allium-arter Detta undernummer omfattar den vanliga ätliga purjolöken (Allium porrum), salladslök (Allium fistulosum) och gräslök (Allium schoenoprasum). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0704 | Kål, färsk eller kyld | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0704 10 00 | Blomkål (inbegripet broccolo) Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0704, första stycket, 1. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0704 90 10 | Vitkål och rödkål Detta undernummer omfattar vitkål (Brassica oleracea L. var. capitata L. f. alba D. C.), inklusive grönkål (Brassica oleracea L. var. capitata L. f. var. alba D.C. subvar. conica och subvar. piramidalis) och rödkål (Brassica oleracea L. var. capitata. L. f. rubra (L.) Thell). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0704 90 90 | Annan Detta undernummer omfattar savoykål (Brassica oleracea L. var. bullata D. C. och var. sabauda L.), salladskål (t.ex. Brassica sinensis och Brassica pekinensis), kålrabbi (Brassica oleracea var. gongylodes) och broccoli (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef var. italica Plenck). Detta undernummer omfattar däremot inte följande:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
0706 | Morötter, rovor, rödbetor, haverrot (salsifi), rotselleri, rädisor och liknande rotfrukter, färska eller kylda | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0706 10 00 | Morötter och rovor Detta undernummer omfattar endast varieteter av rovor och morötter (röda eller rosa) som är lämpliga som livsmedel. Fodermorötter, vanligtvis vita eller blekgula, foderrovor (Brassica campestris var. rapa) och kålrötter (Brassica napus var. napobrassica) omfattas av undernr 1214 90 10. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0706 90 90 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a.:
Rotfrukter och rotknölar med hög halt av stärkelse eller inulin, t.ex. jordärtskockor, batater (sötpotatis), taro och jams omfattas däremot av nr 0714. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0707 00 | Gurkor, färska eller kylda | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0707 00 90 | Små gurkor, så kallade cornichons (minst 85 styck per kg) Cornichons i detta undernummer är en sort av små gurkor (85 styck eller fler per kg). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0708 | Baljfrukter och baljväxtfrön, färska eller kylda | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0708 10 00 | Ärter (Pisum sativum) Detta undernummer omfattar alla ärter av arten Pisum sativum, inbegripet foderärter (Pisum sativum var. arvense). Det omfattar inte vignabönor (även den med svart öga), som omfattas av undernr 0708 20 00 eller kikärter av släktet Cicer, som omfattas av undernr 0708 90 00. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0708 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0708, första stycket, 3, 4, 5 och 6. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 | Andra grönsaker, färska eller kylda | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 20 00 | Sparris Detta undernummer omfattar endast de unga skotten av sparris (Asparagus officinalis). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 40 00 | Bladselleri (blekselleri) Detta undernummer omfattar selleri av sorterna Apium graveolens L. var. dulce (Mill.) Pers. (stjälkselleri) och Apium graveolens var. secalinum Alef. (bladselleri). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 59 10 | Kantareller Detta undernummer omfattar endast de i allmänhet äggulegula kantarellerna av arterna Cantharellus cibarius Fries och Cantharellus friesii Quélet. Liknande ätliga slag, t.ex. falsk kantarell (Clitocybe aurantiaca) och trumpetsvamp (Craterellus cornucopioides), som ibland används som tryffelersättning i charkuterier, omfattas av undernr 0709 59 90. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 59 30 | Rörsoppar Detta undernummer omfattar endast rörsoppar av släktet Boletus, särskilt stensopp eller Karljohanssvamp (Boletus edulis). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 60 10 till 0709 60 99 | Frukter av släktena Capsicum och Pimenta Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0709, första stycket, 5. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 92 10 och 0709 92 90 | Oliver Oliver från vilka olja utvunnits men med en fetthalt överstigande 8 viktprocent kvarstår under dessa undernummer. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 99 10 | Sallat, med undantag av trädgårdssallat (Lactuca sativa) och cikoriasallat (Cichorium spp.) Detta undernummer omfattar alla typer av salladsväxter med undantag av trädgårdssallat (Lactuca sativa) cikoriasallat och endivesallat (arter av släktet Cichorium spp.), t.ex.:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 99 20 | Mangold och kardon Detta undernummer omfattar mangold (Beta vulgaris subvar. cicla) och kardon (Cynara cardunculus). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 99 40 | Kapris Kapris är blomknoppar från en taggig perenn buske (Capparis spinosa). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0709 99 90 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a.:
Följande omfattas inte av detta undernummer:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
0710 | Grönsaker (även ångkokta eller kokta i vatten), frysta Uttrycket ’frysta’ så som det definieras i tredje stycket i de förklarande anmärkningarna till HS för detta kapitel ska också jämföras med de kriterier som fastställs i EU-domstolens dom i mål 120/75. På samma sätt ska frysningsprocessen enligt domstolens tolkning av dessa kriterier i sin dom i mål C-423/09 leda till att produkten förändras en gång för alla, med resultatet att det inte längre rör sig om produkten i dess naturliga skick. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0711 | Grönsaker tillfälligt konserverade (t.ex. med svaveldioxidgas eller i saltlake, svavelsyrlighetsvatten eller andra konserverande lösningar) men olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0711 20 10 och 0711 20 90 | Oliver Dessa undernummer omfattar oliver, vanligtvis i saltlake, som ännu inte befriats från sin bittra smak. Oliver som gjorts lämpliga för direkt konsumtion – även om detta skett genom en långvarig behandling i saltlake – omfattas inte av dessa undernummer utan klassificeras enligt undernr 2005 70 00. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0711 40 00 | Gurkor Detta undernummer omfattar gurkor som lagts i stora behållare med saltlake, vilken eventuellt kan innehålla ättika eller ättiksyra, som tillfälligt säkrar hållbarheten under transport och lagring. Gurkorna är olämpliga för direkt konsumtion i detta tillstånd. Produkterna innehåller vanligtvis minst 10 viktprocent salt. Före varornas slutliga användning behandlas de i allmänhet på följande sätt, vilket medför att de skall klassificeras enligt kapitel 20:
Gurkor, även i saltlake, som genomgått fullständig mjölksyrning omfattas däremot av kapitel 20. Gurkor som genomgått fullständig mjölksyrning kännetecknas av att hela fruktköttet vid genomskärning uppvisar ett glasaktigt, dvs. något genomskinligt, utseende. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0711 51 00 | Svampar av släktet Agaricus Svampar enligt detta undernummer får vara tillfälligt konserverade i stark saltlake med tillsats av ättika eller ättiksyra. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0711 90 70 | Kapris Kapris enligt detta undernummer är i allmänhet förpackade i saltlake i fat. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0712 | Torkade grönsaker, hela, i bitar, skivade, krossade eller pulveriserade, men inte vidare beredda Detta nummer omfattar inte varor som i torkat tillstånd inte används som grönsaker utan huvudsakligen för framställning av parfymeringsmedel, för farmaceutiskt bruk eller för insektsbekämpning, svampbekämpning eller liknande ändamål (nr 1211).
Värmebehandling för att minska mikroorganismer (t.ex. med varm ånga) på produktens yta är tillåten enligt detta nummer, under förutsättning att produkterna behåller karaktären av torkade grönsaker, inte vidare beredda. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0712 90 30 | Tomater Beträffande klassificeringen av tomatpulver hänvisas till de förklarande anmärkningarna till undernr 2002 90 11 till 2002 90 99. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0712 90 90 | Andra Detta undernummer omfattar inte torkade blad och rötter av maskros (Taraxacum officinale), torkad ängssyra (Rumex acetosa) och torkad blomster- eller indiankrasse (Tropaeolum majus) som används till medicinska ändamål (undernr 1211 90 86). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 | Torkade baljväxtfrön, även skalade eller sönderdelade Varor enligt detta nummer som är avsedda som utsäde är förädlade och kännetecknas i allmänhet av sin förpackning (t.ex. säckar med uppgift om användningsområde) och sitt högre pris. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 10 10 och 0713 10 90 | Ärter (Pisum sativum) De förklarande anmärkningarna till undernr 0708 10 00 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 20 00 | Kikärter Kikärter enligt detta undernummer tillhör släktet Cicer (huvudsakligen Cicer arietinum) oavsett om de används som utsäde, livsmedel eller djurfoder. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 31 00 | Bönor av arterna Vigna mungo (L.) Hepper och Vigna radiata (L.) Wilczek Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 0713 31. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 32 00 | Adzukibönor (Phaseolus eller Vigna angularis) Adzukibönor saluförs alltid i torkat tillstånd. I omoget tillstånd är bönorna gröna, med hög vattenhalt. När växten har mognat är de röda och har torkat ut. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 35 00 | Ögonbönor (Vigna unguiculata) Detta undernummer omfattar sparrisböna (tidigare Dolichos sinensis spp. Sesquipedalis), som anses vara en böna av släktet Vigna. Namnen ”Dolichos unguiculata” och ”Dolichos sinensis” är synonymer, vilka inte längre används för bönor av släktet Vigna. Det korrekta namnet för sparrisböna är således ”Vigna unguiculata (L) Walp.spp. Sesquipedalis”. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 40 00 | Linser Detta undernummer omfattar endast linser av släktena Ervum och Lens, t.ex. de olika sorterna av vanliga linser (Ervum lens och Lens esculenta) och Ervum ervilia. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0713 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar, med undantag för sparrisböna enligt undernummer 0713 35 00, och för duvärt (Cajanus cajan) enligt undernummer 0713 60 00.Dolichos av släktet Dolichos, t.ex. hjälmböna (Dolichos lablab), Canavalia ensiformis, Mucuna utilis och guarfrön (Cyamopsis tetragonoloba). Följande omfattas inte av detta undernummer: frön av vicker av andra arter än Vicia faba (undernr 1209 29 45) och lupiner (Lupinus) (undernr eller 1209 29 50). | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0714 | Maniok-, arrow- och salepsrot, jordärtskockor, batater (sötpotatis) och liknande rötter, stam- eller rotknölar med hög halt av stärkelse eller inulin, färska, kylda, frysta eller torkade, hela eller i bitar och även i form av pelletar; märg av sagopalm Uttrycket ”i form av pelletar” definieras i anmärkning 1 till avdelning II.
Värmebehandling för att minska mikroorganismer (t.ex. med varm ånga) på produktens yta är tillåten för torkade produkter enligt detta nummer, under förutsättning att produkterna behåller karaktären av torkade rötter och stam- eller rotknölar, inte vidare beredda än med de metoder som är tillåtna enligt detta nummer. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0714 10 00 | Maniokrot (kassava) Dessa undernummer omfattar:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
0714 20 10 och 0714 20 90 | Batater (sötpotatis) Batater (sötpotatis) är rotknölar från en örtklängväxt (Ipomea batatas) med vitt, gul eller rött fruktkött beroende på sort. | ||||||||||||||||||||||||||||||||
0714 90 20 | Arrowrot, salepsrot och liknande rötter, stam- och rotknölar med hög halt av stärkelse Dessa undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
0714 90 90 | Andra Detta undernummer omfattar de olika sorterna av jordärtskocka (t.ex. Helianthus tuberosus, Helianthus strumosus och Helianthus decapetalus) och så kallad sago, den stärkelsehaltiga märgen från vissa palmer av en mängd olika arter (t.ex. Metroxylon, Rumphii, Rapihia ruffia, Arenga). |
__________________________________________________
Allmänna anmärkningar
| — | Torkad frukt och torkade nötter enligt detta kapitel. | |
— | Tillfälligt konserverade frukter och nötter enligt nr 0812. | ||
— | Frysta frukter och nötter enligt nr 0811. |
Steriliserade frukter och nötter omfattas inte av detta kapitel (vanligtvis nr 2008).
0801 | Kokosnötter, paranötter och cashewnötter, färska eller torkade, även skalade | ||||||||||||||||||||||
0801 21 00 och 0801 22 00 | Paranötter Paranötter är nötter med hårt skal, som till formen och storleken påminner om mandarinklyftor. Skalet omger en stor kärna med trekantigt tvärsnitt i ett brunaktigt fibrigt hölje. | ||||||||||||||||||||||
0802 | Andra nötter, färska eller torkade, även skalade | ||||||||||||||||||||||
0802 21 00 och 0802 22 00 | Hasselnötter (Corylus spp.) Detta undernummer omfattar hasselnötter (frukter av Corylus avellana), turkiska hasselnötter (frukter av Corylus colurna) och filbertnötter (frukter av Corylus maxima). | ||||||||||||||||||||||
0802 41 00 och 0802 42 00 | Kastanjer (Castanea spp.) Dessa undernummer omfattas endast ätliga kastanjer av släktet Castanea. Det omfattar således inte vattenkastanjer (frukter av Trapa natans), som omfattas av undernr 0802 90 85, och hästkastanjer (Aesculus hippocastanum), som omfattas av nr 2308. | ||||||||||||||||||||||
0802 51 00 och 0802 52 00 | Pistaschmandel Pistaschmandlar är frukter från pistaschträdet (Pistacia vera), som huvudsakligen odlas på Sicilien, i Grekland och i Mellanöstern. Pistaschmandeln är av samma storlek som en liten oliv och består av en mjuk, tunn, vanligen fuktig rödbrun kapsel med mycket ojämn yta, lätt aromatisk, med ett ljust, träaktigt tvådelat skal. Detta innesluter en avlång kärna som omges av en rödbrun hinna och är blekgrön inuti med angenäm, mild smak. | ||||||||||||||||||||||
0802 90 50 | Pinjenötter (Pinus spp.) Detta undernummer omfattar pinjenötter (frukter av släktet Pinus, såsom Pinus pinea, Pinus cembra och Pinus koraiensis), även inbegripet kottar innehållande frön. | ||||||||||||||||||||||
0803 00 | Bananer, inbegripet mjölbananer, färska eller torkade | ||||||||||||||||||||||
0803 10 10 | Färska | ||||||||||||||||||||||
0804 | Dadlar, fikon, ananas, avokado, guava, mango och mangostan, färska eller torkade | ||||||||||||||||||||||
0804 40 00 | Avokado Avokado är frukten av avokadoträdet (Persea americana Mill.). De är ofta ganska stora stenfrukter, klotformade, päronformade eller flaskformade, beroende på sorten, och innehåller en ibland stor kärna. Skalet är mörkgrönt, karmosinrött, mörklila eller gult. Det fasta fruktköttet innanför skalet är grönvitt i moget tillstånd och ljusare intill kärnan. | ||||||||||||||||||||||
0804 50 00 | Guava, mango och mangostan Guava är frukter av guavaträdet (Psidium guayava L.). De är bär med fruktkött av varierande färg (vitaktig, rosa, gulvit, rödaktig eller grön) och innehåller många små kärnor. Mango är frukter av mangoträdet (Mangifera indica). De är stenfrukter med en platt kärna och långa fibrer. Det finns flera sorters mango av varierande vikt (från 150 g till 1 kg), sötma och smak (vissa har en lätt terpentinsmak). Mangostan är frukter av mangostanträdet (Garcinia mangostana). De är i moget tillstånd brunröda bär med en tjock fruktvägg innehållande flera kärnor omgivna av ett mjukt fröhylle som är vitt, sockrigt och har en särskilt angenäm smak. | ||||||||||||||||||||||
0805 | Citrusfrukter, färska eller torkade | ||||||||||||||||||||||
0805 10 22 till 0805 10 28 | Apelsiner, färska Dessa undernummer omfattar endast apelsiner av arten Citrus sinensis. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 22 | Navelapelsiner Navelapelsiner kännetecknas av tillväxt av en andra frukt på toppen som sticker fram litet och liknar en mänsklig navel. De är söta, stora, kärnfria apelsiner med en rik och saftig smak. Detta undernummer omfattar sorter såsom ”Navel”, ”Navels sanguinas”, ”Lane late'”, ”Navelate”, ”Navelina”, ”Thomson” och ”Washington” | ||||||||||||||||||||||
0805 10 24 | Blonda apelsiner Blonda apelsiner kallas även ”vanliga apelsiner” och de används ofta i fruktjuiceindustrin. Detta undernummer omfattar sorter såsom ”Salustiana”, ”Valencia”, ”Valencia late”, ”Delta seedless”, ”Midknight” och ”Shamouti”. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 28 | Andra Detta undernummer omfattar blodapelsiner. Fruktköttet och saften (och ibland också skalet) är pigmenterade på grund av förekomsten av antocyanin. Blodapelsiner omfattar sorterna ”Maltaise”, ”Moro”, ”Sanguinelli”/”Sanguinello”, ”Tarocco”, ”Bloodovals”, ”Sanguinas redondas”, ”Doubles fines”, ”Washington sanguines” eller ”Improved doubles fines” eller ”Large sanguines” och ”Portuguese”. | ||||||||||||||||||||||
0805 10 80 | Andra Detta undernummer omfattar pomeranser (Sevilla-apelsiner), som är frukter av arten Citrus aurantium. De används huvudsakligen för beredning. | ||||||||||||||||||||||
0805 21 10 | Satsumas Satsumas (Citrus reticulata Blanco var. unshiu (Swing)) är en tidig sort av mandariner. Frukten är stor, gulorange till färgen, saftig, inte sur och saknar kärnor. | ||||||||||||||||||||||
0805 21 90 | Andra Detta nummer omfattar:
| ||||||||||||||||||||||
0805 22 00 | Klementiner Detta undernummer omfattar monreales. | ||||||||||||||||||||||
0805 29 00 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||||||||||||||
0805 40 00 | Grapefrukter (inbegripet pomelos) Detta undernummer omfattar frukter av arterna Citrus grandis och Citrus paradisi. Dessa frukter har ljusgult skal och är i allmänhet större än apelsiner, klotformade eller lätt tillplattade till formen och har gult eller rosa fruktkött med syrlig smak. | ||||||||||||||||||||||
0805 50 90 | Limefrukter (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia) Detta undernummer omfattar alla sorter av arterna Citrus aurantifolia och Citrus latifolia. Limefrukter är små, nästan runda eller ovala, med ett tunt, fastsittande grönt eller gröngult skal. Det saftiga fruktköttet är grönt och mycket syrligt. | ||||||||||||||||||||||
0805 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar bl.a. följande:
| ||||||||||||||||||||||
0806 | Vindruvor, färska eller torkade | ||||||||||||||||||||||
0806 10 10 | Bordsdruvor Bordsdruvor skiljer sig i allmänhet från druvor för vinframställning både genom sitt utseende och sin paketeringsform. Bordsdruvor föreligger oftast i lådor, kartonger, tråg, trälådor eller små, förslutna korgar medan druvor för vinframställning däremot föreligger antingen i stora korgar, öppna packlådor eller tunnor i vilka druvorna ofta är tätt packade, krossade eller delvis pressade. | ||||||||||||||||||||||
0806 20 10 | Korinter Korinter är den torkade produkt som framställs av druvor av sorten (cultivar) Korinthiaki N. (svarta korinter) (Vitis vinifera L.) De är små och runda, utan stjälkar och nästan utan kärnor, mörklila till svarta till färgen och mycket söta. | ||||||||||||||||||||||
0806 20 30 | Sultanrussin Sultanrussin är den torkade produkt som framställs av druvor av sorten (cultivar) Soultanina B. (eller Thompson seedless) (Vitis vinifera L.). De är utan kärnor, medelstora, gyllenbruna till bruna till färgen och söta. | ||||||||||||||||||||||
0806 20 90 | Andra Detta undernummer omfattar alla andra torkade druvor än korinter och sultanrussin. | ||||||||||||||||||||||
0807 | Meloner (inbegripet vattenmeloner) och papayafrukter, färska | ||||||||||||||||||||||
0807 11 00 | Vattenmeloner Vattenmeloner är frukter av arten Citrullus vulgaris Schrad. De kan väga upp till 20 kg. Fruktköttet är inte särskilt sött, mycket vattenhaltigt, vanligtvis klarrött till färgen och innehåller svarta kärnor. | ||||||||||||||||||||||
0807 19 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar bl.a. frukter av arten Cucumis melo, av vilken det finns flera sorter, t.ex. nätmeloner (var. reticulatus Naud.), med nätaktigt skal, meloner av sorten var. saccarus Naud., också med nätaktigt skal, cantaloupmeloner (var. cantalupensis Naud.), med djupa ränder i skalet, honungsmeloner (var. inordorus Naud.) och den slätskaliga melonen. | ||||||||||||||||||||||
0807 20 00 | Papayafrukter Papayafrukter (Carica papaya) är avlånga eller runda frukter, antingen släta eller lätt räfflade, gulgröna eller orange i moget tillstånd, med en vikt som kan variera från några hundra gram till flera kilo. Fruktköttet påminner om melonens i konsistensen, är gulorange till färgen, mer eller mindre sött och aromatiskt och ihåligt, med ett stort antal runda, svarta kärnor inbäddade i pulp. | ||||||||||||||||||||||
0808 | Äpplen, päron och kvittenfrukter, färska | ||||||||||||||||||||||
0808 10 10 | Äpplen i lös vikt, för framställning av cider eller saft, under tiden 16 september–15 december Detta undernummer omfattar äpplen som på grund av sitt utseende och beskaffenhet (inte sorterade efter storlek och kvalitet, vanligtvis mindre än dessertäpplen, med syrlig eller mindre angenäm smak, eller av ringa värde) endast kan användas vid framställning av drycker, även jästa. De måste föreligga i lös vikt, utan att skiljas åt i transportmedlet (t.ex. järnvägsvagnar, stora containrar, lastbilar eller pråmar). | ||||||||||||||||||||||
0808 30 10 | Päron i lös vikt, för framställning av cider eller saft, under tiden 1 augusti–31 december De förklarande anmärkningarna till undernr 0808 10 10 gäller i tillämpliga delar. | ||||||||||||||||||||||
0809 | Aprikoser, körsbär, persikor (inbegripet nektariner), plommon och slånbär, färska | ||||||||||||||||||||||
0809 21 00 och 0809 29 00 | Körsbär Dessa undernummer omfattar alla sorter av körsbär, även vildkörsbär och särskilt surkörsbäret (frukter av Prunus cerasus), moreller (frukter av Prunus cerasus var. austera), hjärtkörsbär (frukter av Prunus avium var. juliana) och bigarråer (frukter av Prunus avium var. duracina) och fågelbär (frukter av Prunus avium eller Cerasus avium). | ||||||||||||||||||||||
0809 30 10 och 0809 30 90 | Persikor (inbegripet nektariner) Till skillnad från persikor har nektariner slätt skal. | ||||||||||||||||||||||
0809 40 90 | Slånbär Slånbär är frukter av slån (Prunus spinosa). | ||||||||||||||||||||||
0810 | Annan frukt och andra bär, färska | ||||||||||||||||||||||
0810 20 10 | Hallon Detta undernummer omfattar frukter av Rubus idaeus, Rubus illecebrosus, Rubus occidentalis och Rubus strigosus. Några sorter har röda bär, andra vita. | ||||||||||||||||||||||
0810 30 10 | Svarta vinbär Detta undernummer omfattar de runda bären av Ribes nigrum L. | ||||||||||||||||||||||
0810 39 30 | Röda vinbär Detta undernummer omfattar de runda bären av Ribes rubrum L. | ||||||||||||||||||||||
0810 40 10 | Lingon (bär av arten Vaccinium vitis-idaea) Bären är röda eller rosa. | ||||||||||||||||||||||
0810 40 30 | Bär av arten Vaccinium myrtillus Frukterna är blåsvarta. | ||||||||||||||||||||||
0810 50 00 | Kiwifrukter Detta undernummer omfattar kiwifrukter Actinidia chinensis Planch. eller Actinidia deliciosa. Dessa frukter, stora som ägg, är köttiga, med bittersöt smak och hårigt, grönbrunt skal. | ||||||||||||||||||||||
0810 90 20 | Tamarinder, cashewäpplen, litchiplommon, jackfrukter, sapodillafrukter, passionsfrukter, carambola och pitahaya Tamarinder (frukter av Tamarindus indica och Tamarindus officinalis) såsom de vanligtvis föreligger i den internationella handeln (som baljor eller pulp, utan tillsats av socker eller andra ämnen eller vidare beredda) klassificeras enligt undernr 0813 40 65. Jackfrukter är frukter av Artocarpus heterophylla och Artocarpus integrifolia. Litchiplommon är frukter av Litchi chinensis. Sapodillafrukterna är frukter av Achras sapota. Detta undernummer omfattar passionsfrukter eller grenadiller eller passifloror av följande arter: purpurgrenadilla (Passiflora edulis), barbadin (Passiflora quandrangularis) och Passiflora ligularis. | ||||||||||||||||||||||
0810 90 75 | Andra Förutom de varor som nämns i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0810, andra stycket, 8 (utom litchiplommon och sapodillafrukter), omfattar dessa undernummer bl.a.:
| ||||||||||||||||||||||
0811 | Frukt, bär och nötter, även ångkokta eller kokta i vatten, frysta, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel Uttrycket ’frysta’ så som det definieras i andra stycket i de förklarande anmärkningarna till HS för detta kapitel ska också jämföras med de kriterier som fastställs i EU-domstolens dom i mål 120/75. På samma sätt ska frysningsprocessen enligt domstolens tolkning av dessa kriterier i sin dom i mål C- 423/09 leda till att produkten förändras en gång för alla, med resultatet att det inte längre rör sig om produkten i dess naturliga skick. Beträffande användningen av undernummer som omfattar sockerinnehåll hänvisas till de kompletterande anmärkningarna till detta kapitel. | ||||||||||||||||||||||
0811 20 31 | Hallon Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0810 20 10. | ||||||||||||||||||||||
0811 20 39 | Svarta vinbär Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0810 30 10. | ||||||||||||||||||||||
0811 20 51 | Röda vinbär Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0810 30 30. | ||||||||||||||||||||||
0811 90 95 | Andra Detta undernummer omfattar inte frysta mandarinklyftor, från vilka hinnorna har avlägsnats på kemisk väg (i allmänhet nr 2008). |
________________________________________________
Allmänna anmärkningar
Kryddor som är blandade eller till vilka andra ämnen tillsatts klassificeras enligt anmärkning 1 till detta kapitel.
Enligt denna anmärkning klassificeras inte blandningar av kryddor och andra ämnen enligt detta kapitel såvida de inte bibehåller den huvudsakliga karaktären av kryddor. Om de utgör preparat för smaksättningsändamål omfattas de av nr 2103. Beträffande blandningar som används direkt för smaksättning av drycker eller för beredning av extrakter för tillverkning av drycker och som består av kryddor eller växter, växtdelar, frön, frukter eller nötter (hela, skivade, krossade eller pulveriserade) eller av arter som omfattas av andra kapitel (t.ex. 7, 11, 12) hänvisas till de förklarande anmärkningarna till HS, kapitel 9, allmänna anvisningar, sjätte och sjunde stycket.
Stoft och avfall av kryddor, som oundvikligen uppkommer vid skörden och den följande beredningen (t.ex. sortering eller torkning) eller under lagring eller transport, klassificeras som varor som varken är krossade eller malda, utom i de fall då det kan konstateras (t.ex. på grund av varornas homogena beskaffenhet) att de framställts genom avsiktlig krossning.
Det i texten till vissa nummer i detta kapitel använda uttrycket ”krossade eller malda” omfattar inte produkter som skurits i bitar.
0901 | Kaffe, även rostat eller befriat från koffein; skal och hinnor av kaffe; kaffesurrogat innehållande kaffe, oavsett mängden | ||||||
0901 11 00 och 0901 12 00 | Kaffe, orostat Dessa undernummer omfattar orostat kaffe i alla former, även koffeinfritt (inbegripet bönor eller delar som åtskilts vid sortering, siktning och liknande) även om kaffet är avsett att användas till andra ändamål än som livsmedel (t.ex. för extraktion av koffein). | ||||||
0901 11 00 | Koffeinhaltigt Detta undernummer omfattar orostat kaffe förutsatt att det inte har genomgått någon behandling för att befria det från koffeinet. | ||||||
0901 12 00 | Koffeinfritt Detta undernummer omfattar orostat kaffe som har genomgått en behandling genom vilket det befriats från koffeinet. Kaffe som är behandlat på detta sätt har vanligtvis en koffeinhalt som inte överstiger 0,2 viktprocent beräknat på torrsubstansen. | ||||||
0901 21 00 och 0901 22 00 | Kaffe, rostat Dessa undernummer omfattar kaffe som nämns i de förklarande anmärkningarna till undernr 0901 11 00 och 0901 12 00 som är rostat, även blötlagt, malet eller koncentrerat. | ||||||
0901 21 00 | Koffeinhaltigt De förklarande anmärkningarna till undernr 0901 11 00 gäller i tillämpliga delar. | ||||||
0901 22 00 | Koffeinfritt De förklarande anmärkningarna till undernr 0901 12 00 gäller i tillämpliga delar. | ||||||
0901 90 10 | Skal och hinnor av kaffe Skalen är de hyllen i frukten (bäret) som omger bönorna och av vilka det vanligtvis finns två stycken. Hinnorna är det inre hölje som omger varje böna och som avlägsnas vid rostningen. | ||||||
0901 90 90 | Kaffesurrogat innehållande kaffe Detta undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0901, första stycket, 5. Dessa blandningar kan vara malda eller pressade. | ||||||
0904 | Peppar av släktet Piper; frukter av släktena Capsicum och Pimenta, torkade, krossade eller malda | ||||||
0904 11 00 | Varken krossad eller malen Detta undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0904, 1. Det bör observeras att även brottstycken av pepparkorn klassificeras enligt detta undernummer förutsatt att det inte kan konstateras att de uppkommit genom avsiktlig malning eller krossning. Detta gäller också stoft och avfall av kryddor bestående av oren peppar. Detta undernummer omfattar grönpeppar som är konserverad i ättikslösning eller saltlake, även med tillsats av små mängder citronsyra. | ||||||
0904 21 10 till 0904 22 00 | Frukter av släktena Capsicum och Pimenta Dessa undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0904, 2, förutsatt att de är torkade, krossade eller malda. | ||||||
0904 21 10 | Sötpaprika (Capsicum annuum) | ||||||
0906 | Kanel och kanelknopp | ||||||
0906 11 00 och 0906 19 00 | Varken krossad eller malen Dessa undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||
0906 11 00 | Kanel (Cinnamomum zeylanicum Blume) Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 0906 11. | ||||||
0907 | Kryddnejlikor, nejlikstjälkar och modernejlikor Detta nummer omfattar även krossade eller malda kryddnejlikor. | ||||||
0908 | Muskot, muskotblomma och kardemumma | ||||||
0908 11 00 | Varken krossad eller malen Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0908, a. Detta nummer omfattar muskot, som är frön av muskkotträdet (Myristica fragrans). Undernumret omfattar även hela muskotnötter för industriell framställning av eteriska oljor eller resinoider, vilka ofta behandlas med kalkvatten som skydd mot insekter, och muskotnötter av lägre kvalitet, t.ex. sådana som har skrumpnat eller skadats vid skörden och saluförs under beteckningen ”avfall”, ”BWP” (broken, wormy, punky) eller ”defekta”. | ||||||
0908 21 00 och 0908 22 00 | Muskotblomma Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0908, b. | ||||||
0908 31 00 och 0908 32 00 | Kardemumma Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0908, c 1 till 4. | ||||||
0909 | Anis, stjärnanis, fänkål, koriander, spiskummin, kummin och enbär | ||||||
0909 21 00 och 0909 22 00 | Koriander Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0909, första och tredje stycket. Korianderfrön är runda och lätt gulbruna, med en sötaktig, något frän smak. | ||||||
0909 31 00 och 0909 32 00 | Spiskummin Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0909, första och tredje stycket. Spiskumminfrön är äggformade och räfflade. | ||||||
0909 61 00 och 0909 62 00 | Anis, stjärnanis, kummin och fänkål; enbär Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0909, första och tredje stycket. Kumminfrön är äggformade, avlånga och räfflade. | ||||||
0910 | Ingefära, saffran, gurkmeja, timjan, lagerblad, curry och andra kryddor | ||||||
0910 11 00 och 0910 62 00 | Ingefära Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0910, a. Detta undernummer omfattar rotstockar av ingefära (Amomum zingiber L.), som kan föreligga färska, torkade eller krossade. Undernumret omfattar grå, s.k. svart, ingefära (oskalad) och vit ingefära (skalad). | ||||||
0910 20 10 och 0910 20 90 | Saffran Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0910, b. | ||||||
0910 30 00 | Gurkmeja Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0910, c. Den runda gurkmejan i handeln kommer från den stora, runda huvudroten medan den långa gurkmejan kommer från rotstockens sidorötter som är äggformade eller cylindriska. | ||||||
0910 91 05 till 0910 91 90 | Blandningar enligt anmärkning 1 b till detta kapitel Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0910, e och g. | ||||||
0910 91 05 | Curry Currypulver beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0910, e. Tillsats av obetydliga mängder av andra ämnen (salt, senapsfrön, grönsakspulver) ändrar inte klassificeringen av dessa blandningar. | ||||||
0910 99 31 till 0910 99 39 | Timjan Dessa undernummer omfattar de många arterna av timjan (Thymus vulgaris, Thymus zygis, Thymus serpyllum eller backtimjan), även torkad. | ||||||
0910 99 31 | Backtimjan (Thymus serpyllum L) Detta undernummer omfattar endast timjan av arten Thymus serpyllum L. | ||||||
0910 99 33 | Annan Detta undernummer omfattar bl.a. de plockade, torkade bladen och blommorna av Thymus vulgaris och Thymus zygis. | ||||||
0910 99 50 | Lagerblad Detta undernummer omfattar bladen av lagerträdet (Laurus nobilis), även torkad. | ||||||
0910 99 91 och 0910 99 99 | Andra Dessa undernummer omfattar dillfrö (Anethum graveolens) och Kani, som framställs från frukten av Xylopia aethiopica. Följande varor klassificeras inte enligt dessa undernummer trots att de i allmänhet används som kryddor:
Många kryddväxter som inte är kryddor i egentlig mening är också undantagna från detta kapitel och klassificeras särskilt enligt kapitlen 7 och 12 (se de förklarande anmärkningarna till dessa kapitel). |
___________________________________________________
Allmänna anmärkningar
Torkade ax och kolvar av spannmål (t.ex. majskolvar) som är blekta, färgade, impregnerade eller behandlade på annat sätt för dekorativa ändamål klassificeras enligt undernr 0604 90 99.
Spannmål klassificeras enligt detta kapitel även om de har genomgått värmebehandling i hållbarhetssyfte som kan medföra att kornen delvis förklistras och ibland brister. Den delvisa förklistringen (”förförklistring” eng. pregelatinization) uppstår under torkningen och rör bara en liten mängd korn. Denna omvandling av stärkelsen är inte avsikten med värmebehandlingen, utan en sidoeffekt. Denna behandling skall inte betraktas som ”bearbetats på annat sätt” i den mening som avses i anmärkning 1. B) till kapitel 10.
1001 | Vete samt blandsäd av vete och råg |
1001 11 00 och 1001 19 00 | Durumvete |
1001 91 20 | Vanligt vete och blandsäd av vete och råg Utsäde kan vara behandlat mot skadedjurs- och fågelangrepp efter sådden. |
1003 | Korn |
1003 10 00 | För utsäde |
1006 | Ris Se kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. |
1008 | Bovete, hirs och kanariefrö; annan spannmål |
1008 60 00 | Triticale (rågvete) Triticale är en korsning mellan vete och råg. Kornen är i allmänhet större och mera långsmala än rågkorn och ofta större och mera långsmala än vetekorn och rynkiga på ytan. |
1008 90 00 | Annan spannmål Detta undernummer omfattar amarant (s.k. pseudosädesslag), som är frön (korn) av ett icke-gräs. Dess användning och näringssammansättning är jämförbar med vad som gäller för spannmål. |
__________________________________________________
Kompletterande anmärkning 2 | I fråga om kokosnötter gäller kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel endast finmalet mjöl, grovt mjöl och pulver av kokosnötter. Torkade kokosflingor klassificeras enligt undernummer 0801 11 00 och omfattas inte av nummer 1106, även om de uppfyller de kriterier som anges i kompletterande anmärkning 2 b till detta kapitel. Torkade kokosflingor föreligger i skivor, små flingor eller tunna strimlor. Finmalet mjöl, grovt mjöl eller pulver av kokosnötter består av fina partiklar. | ||||||||||
1101 00 | Finmalet mjöl av vete eller av blandsäd av vete och råg Se anmärkning 2 till detta kapitel. Finmalet mjöl enligt detta kapitel får innehålla små mängder av salt (i allmänhet inte mer än 0,5 %) liksom små mängder amylas, malda groddar och rostad malt. | ||||||||||
1102 | Finmalet mjöl av spannmål, annat än av vete eller av blandsäd av vete och råg Se anmärkning 2 till detta kapitel. Finmalet mjöl enligt detta kapitel får innehålla små mängder av salt (i allmänhet inte mer än 0,5 %) liksom små mängder amylas, malda groddar och rostad malt. | ||||||||||
1102 20 10 och 1102 20 90 | Av majs För fastställande av fetthalten skall den analysmetod som anges i del H i bilaga III till kommissionens förordning (EG) nr 152/2009 (ET L 54, 26.2.2009, s.1) tillämpas enligt kommissionens förordning (EEG) nr 1748/85 (EGT L 167, 27.6.1985, s. 26). Dessa undernummer omfattar även finmalet majsmjöl, betecknat som ”masa-mjöl”, som erhålls genom s.k. nixtamalisering, vilket innebär att majskornen kokas och bötläggs i en kalciumhydroxidlösning varefter de torkas och mals. Om någon ytterligare behandling har gjorts, t.ex. rostning, får dock sådana produkter inte omfattas av nummer 1102 (i allmänhet kapitel 19). | ||||||||||
1103 | Krossgryn, grovt mjöl (inbegripet fingryn) och pelletar av spannmål | ||||||||||
1103 11 10 till 1103 19 90 | Krossgryn samt grovt mjöl (inbegripet fingryn)
| ||||||||||
1103 13 10 och 1103 13 90 | Av majs För fastställande av fetthalten hänvisas till den förklarande anmärkningen till undernr 1102 20 10 och 1102 20 90. Dessa undernummer omfattar även krossgryn och grovt mjöl (inbegripet fingryn) av majs, betecknat som ”masa-mjöl”, som erhålls genom s.k. nixtamalisering, vilket innebär att majskornen kokas och bötläggs i en kalciumhydroxidlösning varefter de torkas och mals. Om någon ytterligare behandling har gjorts, t.ex. rostning, får dock sådana produkter inte omfattas av nummer 1103 (i allmänhet kapitel 19). | ||||||||||
1103 20 25 till 1103 20 90 | Pelletar Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1103, sista stycket. | ||||||||||
1104 | Spannmål, bearbetad på annat sätt (t.ex. skalad, valsad, bearbetad till flingor eller pärlgryn, klippt eller gröpad), med undantag av ris enligt nr 1006; groddar av spannmål, hela, valsade, bearbetade till flingor eller malda De flingor som omfattas av undernr 1104 12 90, 1104 19 69 och 1104 19 91 är korn som skalats och valsats. | ||||||||||
1104 22 40 till 1104 29 89 | Spannmål bearbetad på annat sätt (t.ex. skalad, bearbetad till pärlgryn, klippt eller gröpad) Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1104, andra stycket, 2 till 5. | ||||||||||
1104 22 50 | Bearbetad till pärlgryn Förutom de pärlgryn som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1104, andra stycket, 4 omfattar detta undernummer brottstycken som sedan de bearbetats till pärlgryn föreligger i form av runda korn. | ||||||||||
1104 22 95 | Annan Detta undernummer omfattar de varor som framställts genom sönderdelning av oskalade korn som inte uppfyller de villkor för siktning som fastställs i anmärkning 3 till detta kapitel. | ||||||||||
1104 23 40 | Skalad, även klippt eller gröpad; bearbetad till pärlgryn För definitionen av uttrycket "bearbetad till pärlgryn", se de förklarande anmärkningarna till undernr 1104 22 50. | ||||||||||
1104 23 98 | Annan Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1104 22 95. Krossade majskorn som uppsamlas vid siktningen av rensade, oskalade majskorn och som uppfyller kriterierna i anmärkning 2 A till detta kapitel klassificeras enligt detta undernummer som spannmål, inte vidare bearbetat än gröpat. | ||||||||||
1104 29 05 | Bearbetat till pärlgryn Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1104 22 50. | ||||||||||
1104 29 08 | Annan Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1104 22 95. | ||||||||||
1104 29 30 | Bearbetad till pärlgryn Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1104 22 50. | ||||||||||
1104 29 51 till 1104 29 59 | Inte vidare bearbetad än gröpad Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1104 22 95. | ||||||||||
1104 30 10 och 1104 30 90 | Groddar av spannmål, hela, valsade, bearbetade till flingor eller malda Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1104 andra stycket, 6. | ||||||||||
1106 | Mjöl och pulver av torkade baljväxtfrön enligt nr 0713, av sago eller av rötter, stam- eller rotknölar enligt nr 0714 eller av produkter enligt kapitel 8 Beteckningarna ”mjöl” och ”pulver” definieras i kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel. Varor som föreligger i form av pasta omfattas inte av detta nummer. | ||||||||||
1107 | Malt, även rostat | ||||||||||
1107 10 11 till 1107 10 99 | Orostat Dessa undernummer omfattar allt malt som är diastatiskt aktivt, så att stärkelsekornen kan försockras. Sådant malt är t.ex. grönmalt, lufttorkat malt och malt som torkats i varmluftsugn, av vilka det senare i handeln delas upp i ljust malt (av pilsnertyp) och mörkmalt (av münchnertyp). | ||||||||||
1107 20 00 | Rostat Detta undernummer omfattar all slags malt i vilket den diastatiska aktiviteten har minskat eller helt upphört efter rostningen och som vid bryggning därför endast används som en tillsats till det orostade maltet för att ge ölet en särskild färg och smak. Färgen på kärnorna i sådant malt varierar från gråvit till svart beroende på typ. Undernumret omfattar följande:
|
_____________________________________________________
1201 | Sojabönor, även sönderdelade Sojabönor (frön av Glycine max) varierar i färg mellan brunt, grönt och svart. De innehåller praktiskt taget ingen stärkelse men har en hög halt av protein och olja. Särskild uppmärksamhet bör visas vid klassificeringen av vissa frön som i handeln betecknas som ”green soya beans” eller ”green beans”. Det är ofta inte fråga om sojabönor, utan bönor som klassificeras enligt nr 0713. | ||||||||||||||||
1202 | Jordnötter, även skalade eller sönderdelade men inte rostade eller på annat sätt tillagade Jordnötter, som är frön av Arachis hypogaea, innehåller en hög andel ätlig olja. | ||||||||||||||||
1205 | Rapsfrön och rybsfrön, även sönderdelade | ||||||||||||||||
1205 10 10 och 1205 10 90 | Rapsfrön och rybsfrön med låg halt av erukasyra Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel och de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1205. | ||||||||||||||||
1206 00 | Solrosfrön, även sönderdelade | ||||||||||||||||
1206 00 91 | Skalade; i grå- och vitstrimmigt skal Solrosfrön enligt detta undernummer är vanligtvis avsedda att användas för framställning av sockerkonfektyrer, som fågelfoder eller för direkt konsumtion. I allmänhet är kärnans längd endast hälften av skalets längd, som kan överstiga 2 cm. Dessa frön har normalt en oljehalt på ca 30 till 35 viktprocent. | ||||||||||||||||
1206 00 99 | Andra Detta undernummer omfattar solrosfrön för framställning av matolja. De levereras vanligtvis i de enhetligt svarta skalen. I allmänhet är fröna och skalen av samma längd. Dessa frön har normalt en oljehalt på ca 40 till 45 viktprocent. | ||||||||||||||||
1207 | Andra oljeväxtfrön och oljehaltiga frukter, även sönderdelade | ||||||||||||||||
1207 40 10 och 1207 40 90 | Sesamfrön Dessa undernummer omfattar frön av Sesamum indicum. | ||||||||||||||||
1207 50 10 och 1207 50 90 | Senapsfrön Senapsfrön kommer från olika arter av grönsaker, t.ex. Sinapis alba, Brassica hirta, Brassica nigra och Brassica juncea. | ||||||||||||||||
1207 99 96 | Andra Detta undernummer omfattar bland annat de frukter och frön som nämns i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1207, andra stycket, förutsatt att frukterna och fröna inte ingår i föregående undernummer enligt detta nummer. Undernumret omfattar även gröna, mjukskaliga pumpafrön som genetiskt saknar det korkaktiga yttre skiktet hos fröhinnan (Cucurbita pepo L. convar. citrullinia Greb. var. styriaca och Cucurbita pepo L. var. oleifera Pietsch). Dessa pumpor odlas huvudsakligen för sin olja och används inte som grönsak. Frön av grönsakspumpor omfattas av undernr 1209 91 80. Detta undernummer omfattar inte rostade pumpafrön (undernr 2008 19 eller 2008 97). | ||||||||||||||||
1208 | Mjöl av oljeväxtfrön eller oljehaltiga frukter, med undantag av mjöl av senapsfrön Se anmärkning 2 till detta kapitel. | ||||||||||||||||
1209 | Frön, frukter och sporer av sådana slag som används som utsäde | ||||||||||||||||
1209 10 00 | Sockerbetsfrön Dessa undernummer omfattar endast frön av sockerbetor (Beta vulgaris var. altissima). Här ingår också så kallade enkornsfrön, som frambringats antingen genom förädling eller genom delning av frögyttren (genetiska enkornsfrön eller enkornsfrön som framställts på mekaniskt sätt), även överdragna, oftast med lera. | ||||||||||||||||
1209 29 60 | Foderbetsfrön (Beta vulgaris var. alba) Detta undernummer omfattar också så kallade enkornsfrön, som frambringats antingen genom förädling eller genom delning av frögyttren (genetiska enkornsfrön eller enkornsfrön som framställts på mekaniskt sätt), även överdragna, oftast med lera. | ||||||||||||||||
1209 30 00 | Blomsterfrön Detta undernummer omfattar frön av örtväxter som uteslutande eller huvudsakligen odlas för blommornas skull (snittblommor, prydnadsblommor och liknande). Frön av denna art kan också föreligga på ett underlag, t.ex. av cellulosavadd eller torv. Undernumret omfattar bl.a. luktärtfrön (Lathyrus odoratus). | ||||||||||||||||
1209 91 80 | Andra Detta undernummer omfattar frön från pumpor när dessa används för utsäde. | ||||||||||||||||
1209 99 10 | Frön av skogsträd Detta undernummer omfattar utsäde och andra frön av skogsträd även om de är avsedda för odling av prydnadsträd och -buskar i införsellandet. I detta undernummer förstås med träd alla träd och buskar vilkas stammar, grenar och kvistar är träartade. Undernumret omfattar följande frön och frukter för utsäde:
Bland träden i den andra gruppen – vilka mestadels tillhör samma arter som träden i den första gruppen – ingår också sådana träd som inte bara odlas på grund av formen och bladverkets utseende (t.ex. vissa typer av poppel, lönn, barrträd) utan också på grund av sina blommor (t.ex. mimosa, tamarisk, magnolia, syren, gullregn, japanskt körsbär, judasträd, rosor) eller på grund av frukternas starka färger (t.ex. lagerkörsbär, cotoneaster, pyracantha eller eldtorn). Följande frön och frukter är dock undantagna från detta undernummer även om de är avsedda som utsäde:
| ||||||||||||||||
1210 | Humle, färsk eller torkad, även mald, pulveriserad eller i form av pelletar; lupulin | ||||||||||||||||
1210 20 10 | Humle, mald, pulveriserad eller i form av pelletar, lupinberikad; lupulin Förutom lupulin omfattar detta undernummer även de lupinberikade produkter som erhålls genom malning av humle efter mekanisk avskiljning av bladen, stjälkarna, stödbladen och humlespindlarna. | ||||||||||||||||
1211 | Växter och växtdelar (inbegripet frön och frukter) av sådana slag som används främst för framställning av parfymeringsmedel, för farmaceutiskt bruk eller för insektsbekämpning, svampbekämpning eller liknande ändamål, färska, kylda, frysta eller torkade, även skurna, krossade eller pulveriserade | ||||||||||||||||
1211 20 00 | Ginsengrot Detta undernummer omfattar ginsengrot (Panax quinquefolium och Panax ginseng). Roten är cylindrisk till spolformad, med veck runt den översta tredjedelen. Den har ofta flera rotgrenar. Färgen på utsidan varierar från gulvit till brungul medan den inuti är vit och mjölig (eller hård som horn om den kokats i vatten). Undernumret omfattar även krossad eller mald ginsengrot. | ||||||||||||||||
1211 90 30 | Tonkabönor Detta undernummer omfattar frön av Dipteryx odorata (familjen Leguminosae). De innehåller kumarin och används inom parfymeriindistrin och vid framställning av eteriska oljor för dietdrycker. | ||||||||||||||||
1211 90 86 | Andra Detta undernummer omfattar de växter, växtdelar, frön och frukter som nämns i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1211, 11e stycket, förutsatt att de inte ingår i det föregående undernumret enligt detta nummer. Det omfattar även följande:
Detta undernummer omfattar inte alger (nr 1212) och pumpafrön (nr 1207 eller 1209). | ||||||||||||||||
1212 | Johannesbröd, sjögräs och andra alger, sockerbetor och sockerrör, färska, kylda, frysta eller torkade, även malda; fruktkärnor och andra vegetabiliska produkter (inbegripet orostad cikoriarot av varieteten Cichorium intybus sativum) av sådana slag som används främst som livsmedel, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans | ||||||||||||||||
1212 21 00 och 1212 29 00 | Sjögräs och andra alger Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1212, A. | ||||||||||||||||
1212 91 20 och 1212 91 80 | Sockerbetor Dessa undernummer omfattar endast icke-avsockrade betor med en sackaroshalt som i allmänhet överstiger 60 viktprocent beräknad på torrsubstansen. Helt eller delvis avsockrade betor omfattas av undernr 2303 20 10 eller 2303 20 90. | ||||||||||||||||
1212 92 00 | Johannesbröd Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1212, A, första och andra styckena. | ||||||||||||||||
1212 99 41 och 1212 99 49 | Johannesbrödfrön Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1212, A, tredje stycket. | ||||||||||||||||
1212 99 95 | Andra slag Förutom de varor som nämns i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1212, D, tredje, fjärde och femte stycket omfattar detta undernummer följande:
Detta undernummer omfattar inte pumpafrön (nr 1207 eller 1209), med undantag för pumpafrön utan skal som ska klassificeras enligt nr 1212 i enlighet med den dom som meddelats av Europeiska unionens domstol i mål C-229/06. | ||||||||||||||||
1214 | Kålrötter, foderbetor och andra foderrotfrukter, hö, lusern (alfalfa), klöver, esparsett, foderkål, lupiner, vicker och liknande djurfoder, även i form av pelletar | ||||||||||||||||
1214 90 10 | Foderbetor, kålrötter och andra foderrotfrukter Detta undernummer omfattar följande:
|
_________________________________________________
1301 | Schellack o.d.; naturliga gummiarter, hartser, gummihartser och oleoresiner (t.ex. balsamer) | ||||||||||
1301 20 00 | Gummi arabicum Gummi arabicum (eller nil-, aden- eller senegalgummi) föreligger i gul- eller rödaktiga stycken och är genomskinligt och lösligt i vatten men inte alkohol. | ||||||||||
1302 | Växtsafter och växtextrakter; pektinämnen, pektinater och pektater; agar-agar samt annat växtslem och andra förtjockningsmedel, även modifierade, erhållna ur vegetabiliska produkter Växtextrakter enligt nr 1302 är obearbetade vegetabiliska råvaror som erhållits genom, exempelvis, lösningsmedelsextraktion, och som inte är ytterligare kemiskt modifierade eller bearbetade. Emellertid tillåts inaktiva tillsatser (t.ex. klumpförebyggande medel) och bearbetning i samband med standardise ring, eller fysisk behandling, såsom torkning eller filtrering. | ||||||||||
1302 11 00 | Opium Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, A 1. | ||||||||||
1302 12 00 | Lakritsextrakt Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, A 2. | ||||||||||
1302 19 70 | Andra Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, A 4 till 20. | ||||||||||
1302 20 10 och 1302 20 90 | Pektinämnen, pektinater och pektater Dessa undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, B. | ||||||||||
1302 31 00 till 1302 39 00 | Växtslem och andra förtjockningsmedel, även modifierade, erhållna ur vegetabiliska produkter
Så länge en produkt antingen sväller i kallt vatten eller löses i hett vatten är de kriterier som anges i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, C, första stycket, uppfyllda. | ||||||||||
1302 31 00 | Agar-agar Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, C 1. | ||||||||||
1302 32 10 och 1302 32 90 | Växtslem och andra förtjockningsmedel, även modifierade, erhållna ur frukter eller frön från johannesbröd eller ur guarfrön Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, C 2. Dessa undernummer omfattar inte frövita av guarfrön (”guar splits”) i form av små, ljusgula, oregelbundet formade flingor (nr 1404). | ||||||||||
1302 39 00 | Andra slag Förutom de varor som nämns i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1302, C 3 till 5 omfattar undernumret även följande:
|
________________________________________________
1401 | Vegetabiliska material av sådana slag som används främst för flätning (t.ex. bambu, rotting, vass, säv, vide, rafia, tvättad, blekt eller färgad halm samt lindbast) |
1401 10 00 | Bambu Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1401, andra stycket, 1. |
1401 20 00 | Rotting Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1401, andra stycket, 2. |
1401 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1401, andra stycket, 3 till 7. Blad av de olika arterna av Typha (t.ex. Typha latifolia eller bredkaveldun) omfattas också av detta undernummer. |
1404 | Vegetabiliska produkter, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
1404 20 00 | Bomullslinters Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1404, andra stycket, A. |
1404 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar de varor som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1404, andra stycket, B till F. De kardborrar som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1404, andra stycket, F 7 är av arten Dipsacus sativus. Undernumret omfattar också frövita av guarfrön (”guar splits”) i form av små, ljusgula, oregelbundet formade flingor. |