Produkter av kemiska och närstående industrier
Allmänna anvisningar
Anm. 1
Enligt anm. 1 A till sjätte avd. klassificeras alla radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper samt oorganiska och organiska föreningar av sådana grundämnen eller isotoper (även om de inte är kemiskt definierade) enligt nr 2844, även om de också skulle kunna klassificeras enligt något annat nummer i tulltaxan. Sålunda klassificeras radioaktiv natriumklorid och radioaktiv glycerol enligt nr 2844 och inte enligt nr 2501 eller 2905. På samma sätt skall radioaktiv etanol, radioaktivt guld och radioaktiv kobolt alltid klassificeras enligt nr 2844. Det bör emellertid observeras att radioaktiva malmer klassificeras enligt femte avd. i tulltaxan.
Beträffande icke radioaktiva isotoper och oorganiska eller organiska föreningar (även kemiskt definierade) av sådana isotoper föreskriver denna anmärkning att dessa skall klassificeras enligt nr 2845 och inte enligt något annat nummer i tulltaxan. Sålunda klassificeras den stabila isotopen av kol enligt nr 2845 och inte enligt nr 2803.
Anm. 1 B till sjätte avd. föreskriver att produkter som motsvarar en varubeskrivning i nr 2843, 2846 eller 2852 skall klassificeras enligt dessa nummer och inte enligt något annat nummer i sjätte avd., under förutsättning att de inte är radioaktiva eller i form av isotoper (de klassificeras då enligt nr 2844 resp. 2845). Detta innebär t.ex. att silverkaseinat klassificeras enligt nr 2843 och inte enligt nr 3501 samt att silvernitrat, även i detaljhandelsförpackningar för fotografiskt bruk, klassificeras enligt nr 2843 och inte enligt nr 3707.
Det bör emellertid observeras, att nr 2843, 2846 och 2852 har prioritet endast före andra nummer i sjätte avd. När i nr 2843, 2846 och 2852 upptagna produkter även kan klassificeras enligt nummer i andra avdelningar i tulltaxan, blir klassificeringen beroende av anmärkningarna till ifrågavarande avdelningar eller kapitel och av de allmänna bestämmelserna för tolkning av det Harmoniserade systemet. Gadolinit, som utgör en förening av sällsynta jordartsmetaller och av den anledningen skulle kunna klassificeras enligt nr 2846, skall sålunda klassificeras enligt nr 2530, eftersom alla mineraliska produkter enligt anm. 3 a till 28 kap. skall klassificeras enligt femte avd.
Anm. 2
Anm. 2 till sjätte avd. föreskriver att varor (andra än de som är upptagna i nr 2843 – 2846 eller 2852), som omfattas av nr 3004, 3005, 3006, 3212, 3303, 3304, 3305, 3306, 3307, 3506, 3707 eller 3808 på grund av att de föreligger i avdelade doser eller i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln, skall klassificeras enligt dessa nummer trots att de också skulle kunna klassificeras enligt något annat nummer i tulltaxan. Så klassificeras exempelvis svavel i förpackningar för försäljning i detaljhandeln för terapeutiskt bruk enligt nr 3004 och inte enligt nr 2503 eller 2802 samt dextrin som är förpackad för försäljning i detaljhandeln som lim enligt nr 3506 och inte enligt nr 3505.
Anm. 3
Denna anmärkning behandlar klassificeringen av varor som föreligger i satser som består av två eller flera separata beståndsdelar, av vilka åtminstone någon omfattas av denna avdelning. Anmärkningen är emellertid tillämplig endast för satser vilkas beståndsdelar är avsedda att efter hopblandning ge en produkt enligt sjätte eller sjunde avd. Sådana satser skall klassificeras enligt det nummer som är tillämpligt för denna produkt, under förutsättning att beståndsdelarna uppfyller de i punkterna a – c i anmärkningen uppställda villkoren.
Som exempel på varor i sådana satser kan nämnas tandcement och andra tandfyllningsmedel enligt nr 3006, vissa lacker och andra målningsfärger enligt nr 3208 – 3210 samt tätningsmedel etc. enligt nr 3214. Beträffande klassificeringen av varor som föreligger utan nödvändig härdare, se allm. anv. till 32 kap. och anv. till nr 3214.
Det bör observeras att varor i satser som består av två eller flera separata beståndsdelar, av vilka åtminstone någon skall klassificeras enligt sjätte avd., men som är avsedda att användas successivt utan att först blandas med varandra, klassificeras med tillämpning av de allmänna tolkningsreglerna (i allmänhet regel 3 b). Om varorna i detta fall inte föreligger i detaljhandelsförpackningar skall de olika komponenterna klassificeras var för sig.
28 kap. Oorganiska kemikalier; organiska och oorganiska föreningar av ädla metaller, av sällsynta jordartsmetaller, av radioaktiva grundämnen och av isotoper
Allmänna anvisningar
Om inte annat är föreskrivet omfattar kap. 28 i stort sett endast kemiska grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar.
En isolerad kemiskt definierad förening är ett ämne som består av en molekyl (med t.ex. kovalent eller jonisk bindning) vars sammansättning definieras av ett konstant förhållande mellan grundämnena och som motsvarar en bestämd strukturformel. I ett kristallgitter motsvarar molekylerna den upprepade elementarcellen.
Grundämnena i isolerade kemiskt definierade föreningar kombineras i specifika, karakteristiska proportioner som bestäms av valens och bindningsmöjligheter för varje atom. Proportionen för varje grundämne är konstant och specifik för varje förening och sägs därför vara stökiometrisk.
Små avvikelser i de stökiometriska förhållandena kan uppstå p.g.a. luckor eller inlagringar i kristallgittret. Dessa föreningar benämns kvasistökiometriska och räknas som isolerade kemiskt definierade föreningar förutsatt att avvikelserna inte skapats medvetet.
A. Isolerade kemiska grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar
(Anm. 1 till 28 kap.)
Isolerade kemiska grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar, som innehåller föroreningar eller är lösta i vatten klassificeras trots detta enligt 28 kap.
Med "föroreningar" avses enbart ämnen vilkas förekomst i den enskilda kemiska föreningen uteslutande och direkt är ett resultat av framställningsprocessen (inbegripet rening). Ämnena kan komma från någon av de faktorer som förekommer i processen, nämligen i huvudsak följande:
a) | oomvandlade utgångsmaterial; |
---|---|
b) | föroreningar i utgångsmaterialet; |
c) | reagenser som har använts i framställningsprocessen (inbegripet rening); |
d) | biprodukter. |
Det bör dock observeras att sådana ämnen inte alltid betraktas som föroreningar som är tillåtna enligt anm. 1 a. När sådana ämnen avsiktligt har lämnats kvar i produkten i avsikt att göra denna mer lämplig för speciell användning än för allmänt bruk, anses de inte som tillåtna föroreningar.
Isolerade grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar omfattas inte av 28 kap. när de är lösta i annat lösningsmedel än vatten, under förutsättning att lösningen inte är en för dessa produkter normal och nödvändig handelsform, som är motiverad enbart av säkerhetsskäl eller av transporttekniska skäl (i vilket fall lösningsmedlet inte får göra produkten mera lämpad för speciell användning än för allmänt bruk). Karbonylklorid som är löst i bensen, alkohollösningar av ammoniak samt kolloidala lösningar av aluminiumhydroxid omfattas sålunda inte av detta kapitel utan klassificeras enligt nr 3824. Som en allmän regel gäller att kolloidala dispersioner klassificeras enligt nr 3824, om de inte omfattas av något nummer med mera specificerad varubeskrivning.
Isolerade grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar som är försatta med något stabiliseringsmedel som är nödvändigt för konservering eller transport av dessa produkter klassificeras trots detta enligt 28 kap. Sålunda klassificeras t.ex. väteperoxid som är stabiliserad genom tillsats av borsyra enligt nr 2847, under det att natriumperoxid som är uppblandad med katalysatorer (för framställning av väteperoxid) klassificeras enligt nr 3824.
Produkter som har tillsatts till vissa kemikalier för att bibehålla dessa i deras ursprungliga fysikaliska tillstånd betraktas också som stabiliseringsmedel, under förutsättning dels att den kvantitet som har tillsatts inte i något fall överstiger vad som är nödvändigt för att uppnå önskat resultat och dels att tillsatsen inte förändrar karaktären hos basprodukten och gör denna mera lämpad för speciell användning än för allmänt bruk. Med tillämpning av dessa bestämmelser får medel som motverkar klumpbildning ("anti-caking agents") vara tillsatta till produkter enligt detta kapitel. Produkter som är försatta med vattenavstötande ämnen klassificeras dock inte enligt 28 kap., eftersom sådana ämnen förändrar produkternas ursprungliga egenskaper.
På samma villkor, nämligen att tillsatserna inte gör dem mera lämpade för speciell användning än för allmänt bruk, får produkter enligt detta kapitel även innehålla:
a) | damningshindrande medel (t.ex. mineralolja som är tillsatt till vissa giftiga kemikalier för att förhindra damning under hanteringen); |
---|---|
b) | färgämnen som är tillsatta till farliga eller giftiga kemikalier (t.ex. blyarsenat enligt nr 2842) för att underlätta identifieringen eller av säkerhetsskäl som en varning till personer som handhar produkterna. Produkter till vilka färgämnen har tillsatts av andra orsaker förs emellertid inte till 28 kap. (t.ex. kiselgel som är försatt med koboltsalter för att användas som fuktighetsindikator – nr 3824). |
B. Skillnaden mellan föreningar enligt 28 kap. och föreningar enligt 29 kap.
(Anm. 2 till 28 kap.)
Här nedan lämnas en fullständig förteckning över de kolföreningar som skall klassificeras enligt 28 kap. och över de tulltaxenummer som är tillämpliga:
Nr 2811 | Koloxider |
Vätecyanid (cyanvätesyra), vätecyanoferrat (II) (ferrocyanvätesyra) och vätecyanoferrat (III) (ferricyanvätesyra) | |
Isocyan-, fulmin- och tiocyansyra samt cyanomolybdensyra och andra enkla eller komplexa cyansyror | |
Nr 2812 | Karbonylhalogenider |
Nr 2813 | Koldisulfid |
Nr 2831 | Ditioniter (hydrosulfiter) och sulfoxylater, stabiliserade med organiska ämnen |
Nr 2836 | Karbonater och peroxokarbonater av oorganiska baser |
Nr 2837 | Cyanider, cyanidoxider och komplexa cyanider (cyanoferrater(II), cyanoferrater(III), nitrosylcyanoferrater(II), nitrosylcyanoferrater(III), cyanomanganater, cyanokadmiater, cyanokromater, cyanokoboltater, cyanonickelater, cyanokuprater etc.) av oorganiska baser |
Nr 2842 | Tiokarbonater, selenokarbonater, tellurokarbonater, selenocyanater, tellurocyanater, tetratiocyanatodiamminkromater ("reineckater") och andra dubbelcyanater och komplexa cyanater av oorganiska baser |
Nr 2843 | Oorganiska och organiska föreningar av |
Nr 2847 | Väteperoxid (väteperoxid) i fast form (förening med karbamid), även stabiliserad |
Nr 2849 | Karbider (binära karbider, borkarbider, karbonitrider etc.), andra än hydrogenkarbider (kolväten) |
Nr 2852 | Oorganiska och organiska föreningar av kvicksilver, även kemiskt definierade, med undantag av amalgamer |
Nr 2853 | Karbonylsulfid |
Inga andra kolföreningar än de ovannämnda omfattas av 28 kap.
C. Produkter som förs till 28 kap. även om de inte utgör isolerade kemiska grundämnen eller isolerade kemiskt definierade föreningar
Från huvudregeln att 28 kap. endast omfattar isolerade kemiska grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar finns vissa undantag. Dessa undantag gäller följande produkter:
Nr 2802 | Kolloidalt svavel | |
Nr 2803 | Kimrök | |
Nr 2807 | Oleum (rykande svavelsyra) | |
Nr 2808 | Blandningar av svavelsyra och salpetersyra | |
Nr 2809 | Polyfosforsyror | |
Nr 2813 | Fosfortrisulfid | |
Nr 2818 | Konstgjord korund | |
Nr 2821 | Jordpigment innehållande minst 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3 | |
Nr 2822 | Kommersiella koboltoxider | |
Nr 2824 | Mönja och orangemönja | |
Nr 2828 | Kommersiellt kalciumhypoklorit | |
Nr 2830 | Polysulfider | |
Nr 2831 | Ditioniter (hydrosulfiter) och sulfoxylater, stabiliserade med organiska ämnen | |
Nr 2835 | Polyfosfater | |
Nr 2836 | Kommersiellt ammoniumkarbonat innehållande ammoniumkarbamat | |
Nr 2839 | Kommersiella silikater av alkalimetaller | |
Nr 2842 | Silikoaluminater | |
Nr 2843 | Ädla metaller i kolloidal form | |
Nr 2844 | Radioaktiva grundämnen, radioaktiva isotoper samt föreningar (oorganiska eller organiska) och blandningar innehållande dessa ämnen. | |
Nr 2845 | Andra isotoper samt föreningar (oorganiska eller organiska) av sådana isotoper | |
Nr 2846 | Oorganiska och organiska föreningar av sällsynta jordartsmetaller, av yttrium eller skandium eller av blandningar av dessa metaller | |
Nr 2849 | Karbider | |
Nr 2850 | Hydrider, nitrider, azider, silicider och borider | |
Nr 2852 | Oorganiska och organiska föreningar av kvicksilver, med undantag av amalgamer | |
Nr 2853 | Fosfider, flytande luft och komprimerad luft |
D. Produkter som inte omfattas av 28 kap. även om de utgör isolerade kemiska grundämnen eller isolerade kemiskt definierade oorganiska föreningar
(Anm. 3 och 8 till 28 kap.)
Vissa isolerade kemiska grundämnen och isolerade kemiskt definierade oorganiska föreningar omfattas inte av 28 kap. även om de är rena.
Som exempel kan nämnas:
Vissa andra isolerade kemiska grundämnen och isolerade kemiskt definierade föreningar, som annars skulle ha klassificerats enligt 28 kap., omfattas inte av detta kapitel om de föreligger i vissa former eller förpackningar eller om de har undergått vissa behandlingar, även om den kemiska sammansättningen därigenom inte har förändrats. Detta gäller dock inte produkter enligt nr 2843 – 2846 och 2852 (se anm. 1 och 2 till sjätte avd.).
Som exempel kan nämnas:
a) | produkter som är lämpliga för terapeutiskt eller profylaktiskt bruk och som föreligger i avdelade doser eller i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln (nr 3004); |
---|---|
b) | produkter av sådana slag som används som luminoforer (t.ex. kalciumvolframat), vilka har undergått viss behandling för att ge dem luminiscensverkan (nr 3206); |
c) | parfymeringsmedel, kosmetiska preparat och toalettmedel (t.ex. alun), som föreligger i förpackningar av sådana slag som försäljs i detaljhandeln för sådant bruk (nr 3303 – 3307); |
d) | produkter som är lämpliga för användning som lim eller klister (t.ex. natriumsilikat löst i vatten), förpackade för försäljning i detaljhandeln som lim eller klister i förpackningar med en nettovikt av högst 1 kg (nr 3506); |
e) | produkter för fotografiskt bruk (t.ex. natriumtiosulfat), som föreligger i avdelade doser eller i bruksfärdigt skick i sådan form som säljs i detaljhandeln (nr 3707); |
f) | insektsbekämpningsmedel etc. (t.ex. natriumtetraborat), som föreligger i sådana former eller förpackningar som anges i nr 3808; |
g) | produkter (t.ex. svavelsyra) som föreligger som laddningar till brandsläckningsapparater eller som brandsläckningsbomber (nr 3813); |
h) | kemiska grundämnen (t.ex. kisel och selen) som är dopade för användning inom elektroniken, i form av skivor, plattor eller liknande former (nr 3818); |
ij) | bläckborttagningsmedel i detaljhandelsförpackningar (nr 3824); |
k) | halogenider av alkalimetaller eller alkaliska jordartsmetaller (t.ex. litiumfluorid, kalciumfluorid, kaliumbromid, kaliumbromidjodid), utgörande optiska element (nr 9001) eller odlade kristaller som väger minst 2,5 g per styck (nr 3824). |
E. Produkter som kan klassificeras enligt två eller flera tulltaxenummer i 28 kap.
Anm. 1 till sjätte avd. behandlar frågan om klassificeringen av produkter som kan klassificeras:
a) | såväl enligt nr 2844 eller 2845 som enligt något annat nummer i 28 kap.; |
---|---|
b) | såväl enligt nr 2843, 2846 eller 2852 som enligt något annat nummer i 28 kap. (med undantag av nr 2844 eller 2845). |
Kemiskt definierade komplexa syror som består av en syra enligt underavdelning II till detta kapitel och en metalloxidsyra enligt underavdelning IV klassificeras enligt nr 2811 (se anm. 4 till 28 kap. och anv. till nr 2811).
Om inte annat följer av lydelsen av tulltaxenumren skall oorganiska dubbelsalter och komplexa salter klassificeras enligt nr 2842 (se anm. 5 till 28 kap. och anv. till nr 2842).
UNDERAVDELNING I
Kemiska grundämnen
Allmänna anvisningar
Kemiska grundämnen kan indelas i två grupper, ickemetaller och metaller. I stort sett omfattar underavdelning I alla ickemetaller, åtminstone i vissa av deras former, medan ett stort antal metaller inte förs hit. Ädla metaller klassificeras enligt 71 kap. och 2843, oädla metaller enligt 72 – 76 och 78 – 81 kap., radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper enligt nr 2844 och stabila isotoper enligt nr 2845.
En alfabetisk förteckning över de kända grundämnena och deras rätta klassificering följer nedan. Några grundämnen, t.ex. antimon, kan förhålla sig både som metaller och ickemetaller; man bör uppmärksamma hur de skall klassificeras.
Grundämne | Kemisk | Atom- | Klassificering |
aktinium | Ac | 89 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
aluminium | Al | 13 | oädel metall, 76 kap. |
americium | Am | 95 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
antimon | Sb | 51 | oädel metall, nr 8110 |
argon | Ar | 18 | ädelgas, nr 2804 |
arsenik | As | 33 | ickemetall, nr 2804 |
astat | At | 85 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
barium | Ba | 56 | alkalisk jordartsmetall, nr 2805 |
berkelium | Bk | 97 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
beryllium | Be | 4 | oädel metall, nr 8112 |
bly | Pb | 82 | oädel metall, 78 kap. |
bor | B | 5 | ickemetall, nr 2804 |
brom | Br | 35 | ickemetall, nr 2801 |
californium | Cf | 98 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
cerium | Ce | 58 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
cesium | Cs | 55 | alkalimetall, nr 2805 |
curium | Cm | 96 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
dysprosium | Dy | 66 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
einsteinium | Es | 99 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
erbium | Er | 68 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
europium | Eu | 63 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
fermium | Fm | 100 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
fluor | F | 9 | ickemetall, nr 2801 |
fosfor | P | 15 | ickemetall, nr 2804 |
francium | Fr | 87 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
gadolinium | Gd | 64 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
gallium | Ga | 31 | oädel metall, nr 8112 |
germanium | Ge | 32 | oädel metall, nr 8112 |
guld | Au | 79 | ädel metall, nr 7108 |
hafnium | Hf | 72 | oädel metall, nr 8112 |
helium | He | 2 | ädelgas, nr 2804 |
holmium | Ho | 67 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
hydrogen, se väte | |||
indium | In | 49 | oädel metall, nr 8112 |
iridium | Ir | 77 | ädel metall, nr 7110 |
jod | I | 53 | ickemetall, nr 2801 |
järn | Fe | 26 | oädel metall, 72 kap. |
kadmium | Cd | 48 | oädel metall, nr 8112 |
kalcium | Ca | 20 | alkalisk jordartsmetall, nr 2805 |
kalium | K | 19 | alkalimetall, nr 2805 |
kisel | Si | 14 | ickemetall, nr 2804 |
klor | Cl | 17 | ickemetall, nr 2801 |
kobolt | Co | 27 | oädel metall, nr 8105 |
kol | C | 6 | ickemetall, nr 2803 (som konstgjord |
koppar | Cu | 29 | oädel metall, 74 kap. |
krom | Cr | 24 | oädel metall, nr 8112 |
krypton | Kr | 36 | ädelgas, nr 2804 |
kvicksilver | Hg | 80 | metall, nr 2805 |
kväve | N | 7 | ickemetall, nr 2804 |
lantan | La | 57 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
lawrencium | Lr | 103 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
litium | Li | 3 | alkalimetall, nr 2805 |
lutetium | Lu | 71 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
magnesium | Mg | 12 | oädel metall, nr 8104 |
mangan | Mn | 25 | oädel metall, nr 8111 |
mendelevium | Md | 101 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
molybden | Mo | 42 | oädel metall, nr 8102 |
natrium | Na | 11 | alkalimetall, nr 2805 |
neodym | Nd | 60 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
neon | Ne | 10 | ädelgas, nr 2804 |
neptunium | Np | 93 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
nickel | Ni | 28 | oädel metall, 75 kap. |
niob | Nb | 41 | oädel metall, nr 8112 |
nitrogen, se kväve | |||
nobelium | No | 102 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
osmium | Os | 76 | ädel metall, nr 7110 |
oxygen, se syre | |||
palladium | Pd | 46 | ädel metall, nr 7110 |
platina | Pt | 78 | ädel metall, nr 7110 |
plutonium | Pu | 94 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
polonium | Po | 84 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
praseodym | Pr | 59 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
prometium | Pm | 61 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
protaktinium | Pa | 91 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
radium | Ra | 88 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
radon | Rn | 86 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
rhenium | Re | 75 | oädel metall, nr 8112 |
rodium | Rh | 45 | ädel metall, nr 7110 |
rubidium | Rb | 37 | alkalimetall, nr 2805 |
rutenium | Ru | 44 | ädel metall, nr 7110 |
samarium | Sm | 62 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
selen | Se | 34 | ickemetall, nr 2804 |
silver | Ag | 47 | ädel metall, nr 7106 |
skandium | Sc | 21 | upptagen tillsammans med sällsynta jordartsmetaller i nr 2805 |
strontium | Sr | 38 | alkalisk jordartsmetall, nr 2805 |
svavel | S | 16 | ickemetall, nr 2802 eller 2503 |
syre | O | 8 | ickemetall, nr 2804 |
tallium | Tl | 81 | oädel metall, nr 8112 |
tantal | Ta | 73 | oädel metall, nr 8103 |
teknetium | Tc | 43 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
tellur | Te | 52 | ickemetall, nr 2804 |
tenn | Sn | 50 | oädel metall, 80 kap. |
terbium | Tb | 65 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
torium | Th | 90 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
titan | Ti | 22 | oädel metall, nr 8108 |
tulium | Tm | 69 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
uran | U | 92 | radioaktivt grundämne, nr 2844 |
vanadin | V | 23 | oädel metall, nr 8112 |
vismut | Bi | 83 | oädel metall, nr 8106 |
volfram | W | 74 | oädel metall, nr 8101 |
väte | H | 1 | ickemetall, nr 2804 |
xenon | Xe | 54 | ädelgas, nr 2804 |
ytterbium | Yb | 70 | sällsynt jordartsmetall, nr 2805 |
yttrium | Y | 39 | upptagen tillsammans med sällsynta jordartsmetaller i nr 2805 |
zink | Zn | 30 | oädel metall, 79 kap. |
zirkonium | Zr | 40 | oädel metall, nr 8109 |
2801 Fluor, klor, brom och jod
2801.10 | - Klor |
2801.20 | - Jod |
2801.30 | - Fluor; brom |
Detta nummer omfattar de ickemetaller som benämns halogener, med undantag av astat (nr 2844).
A. Fluor
Fluor är en frätande, svagt gröngul gas med stickande lukt. Den är farlig att andas in emedan den angriper slemhinnorna. Den förvaras och transporteras under tryck i stålcylindrar. Fluor utgör ett mycket aktivt grundämne och angriper organiska ämnen under antändning, särskilt trä, fetter och textilmaterial.
Fluor används för framställning av vissa fluorider och organiska fluorföreningar.
B. Klor
Klor framställs vanligen genom elektrolys av alkaliklorider, särskilt natriumklorid.
Den är en gröngul gas, kvävande och frätande, 2 1/2 gånger tyngre än luft, något löslig i vatten och lätt att komprimera till flytande form. Klor transporteras vanligen i stålcylindrar, cisterner, järnvägstankvagnar eller pråmar.
Klor förstör färgämnen och organiska ämnen. Den används för blekning av vegetabiliska (men inte animaliska) fibrer och vid framställning av massa av ved. På grund av sina desinficerande och antiseptiska egenskaper används klor också för sterilisering (klorering) av vatten. Den används vidare inom guld-, tenn- och kadmiummetallurgin, vid framställning av hypokloriter, metallklorider och karbonylklorid samt vid organisk syntes (t.ex. av färgämnen, konstgjorda vaxer och klorkautschuk).
C. Brom
Brom kan erhållas genom inverkan av klor på alkalibromider som ingår i moderlutar från saltframställning eller genom elektrolys av bromider.
Den är en mycket tung (densitet 3,18 vid 0 °C), frätande, rödaktig eller mörkbrun vätska, som även i kallt tillstånd avger ögonretande, kvävande, röda ångor. Brom angriper huden, som därvid gulfärgas, och angriper organiska ämnen, t.ex. sågspån, under antändning. Den förvaras och transporteras i behållare av glas eller keramiskt material. Den är något löslig i vatten. Numret omfattar inte lösningar av brom i ättiksyra (nr 3824).
Brom används för framställning av medikamenter (t.ex. lugnande medel), färgämnen (t.ex. eosiner och bromerade indigoderivat), fotografiska kemikalier (silverbromid), tårretande ämnen (bromaceton), inom metallurgin, etc.
D. Jod
Jod utvinns ur moderlutar av naturligt natriumnitrat genom behandling med svaveldioxid eller natriumvätesulfit samt ur havsalger genom torkning, föraskning och kemisk behandling av askan.
Den är ett mycket tungt (densitet 4,95 vid 0 °C), fast ämne med lukt som erinrar både om klor och brom. Jodånga är farlig att inandas. Jod är flyktig vid rumstemperatur och färgar stärkelselösning blå. I orent tillstånd förekommer den i klumpar eller som ett grovt pulver. Jod som har renats genom sublimering har form av glänsande, gråaktiga fjäll eller kristaller med metallartad glans. Den förvaras då vanligen i glaskärl.
Jod används inom medicinen, för framställning av fotokemikalier (natriumjodid), färgämnen (t.ex. erytrosiner) och medikamenter, som katalysator vid organiska synteser, som reagens etc.
2802 Svavel, sublimerat eller fällt; kolloidalt svavel
A. Svavel, sublimerat eller fällt
Svavel i dessa två former innehåller vanligen ca 99,5 % svavel.
Sublimerat svavel eller svavelblomma erhålls i form av små, mycket lätta partiklar vid långsam destillation av rått eller orent svavel och efterföljande kondensation till fast form (sublimering). Det används främst inom fruktodling, inom kemisk industri och vid vulkning av högvärdigt gummi.
Detta nummer omfattar också tvättat sublimerat svavel, som har behandlats med ammoniaklösning för att bortskaffa svaveldioxid. Denna produkt används inom medicinen.
Fällt svavel enligt detta nummer erhålls alltid genom att med saltsyra fälla svavlet ur en sulfidlösning eller ur en lösning av polysulfider av alkalimetaller eller alkaliska jordmetaller. Det är mera finfördelat och blekare gult än sublimerat svavel. Lukten påminner något om vätesulfid. Fällt svavel försämras vid lagring. Det används nästan uteslutande inom medicinen.
Fällt svavel enligt detta nummer får inte förväxlas med vissa mycket finpulveriserade kvaliteter av svavel, vilka ibland betecknas som "fällda" men som skall klassificeras enligt nr 2503.
B. Kolloidalt svavel
Kolloidalt svavel erhålls genom inverkan av vätesulfid på en svaveldioxidlösning som innehåller gelatin. Det kan också erhållas genom inverkan av mineralsyra på natriumtiosulfat eller genom katodisk utfällning. Kolloidalt svavel utgör ett vitt pulver som bildar emulsion med vatten. Det kan emellertid bevaras i detta tillstånd endast om en skyddskolloid (albumin eller gelatin) är tillsatt och även då endast under begränsad tid. Numret omfattar också denna beredda kolloidala lösning. Liksom alla kolloidala dispersioner har dispergerat svavel stor adsorptionsyta och kan ta upp färgämnen. Varan är också ett mycket verksamt antiseptisk medel som används för invärtes bruk inom medicinen.
Numret omfattar inte oraffinerat svavel som har erhållits genom Frasch-processen samt raffinerat svavel, vilka kvaliteter ibland kan vara mycket rena (nr 2503).
2803 Kol (kimrök och andra former av kol, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans)
Kol är en fast ickemetall.
Detta nummer omfattar följande kategorier av kol.
Kimrök (carbon black) erhålls vid ofullständig förbränning eller krackning (genom upphettning, elektrisk ljusbåge eller elektriska gnistor) av organiska, kolrika ämnen såsom:
Kimrök kan också beskrivas som "channel black" eller "furnace black", beroende på framställningsmetoden.
Kimrök kan innehålla oljeartade föroreningar.
Kimrök används som pigment vid framställning av målningsfärger, tryckfärger, skoputsmedel etc., vid tillverkning av karbonpapper samt som förstärkningsmedel inom gummiindustrin.
Detta nummer omfattar inte:
a) | naturlig grafit (nr 2504); |
---|---|
b) | naturligt kol som utgör fasta bränslen (antracit, stenkol och brunkol); koks, briketter och retortkol (27 kap.); |
c) | vissa svarta mineralfärgämnen enligt nr 3206 (t.ex. aluminiumsvart, skiffersvart och kiselsvart); |
d) | konstgjord grafit; kolloidal och halvkolloidal grafit (t.ex. nr 3801); |
e) | aktiverat kol och djurkol (nr 3802); |
f) | träkol (nr 4402); |
g) | kristallint kol i form av diamanter (nr 7102 och 7104). |
2804 Väte, ädelgaser och andra ickemetaller
2804.10 | - Väte |
- Ädelgaser: | |
2804.21 | - - Argon |
2804.29 | - - Andra |
2804.30 | - Kväve |
2804.40 | - Syre |
2804.50 | - Bor; tellur |
- Kisel: | |
2804.61 | - - Innehållande minst 99,99 viktprocent kisel |
2804.69 | - - Annan |
2804.70 | - Fosfor |
2804.80 | - Arsenik |
2804.90 | - Selen |
A. Väte
Väte erhålls genom elektrolys av vatten eller ur vattengas, koksugnsgas eller kolväten.
Det anses i allmänhet som en ickemetall. Det förvaras och transporteras i komprimerat tillstånd i tjockväggiga stålcylindrar.
Väte används för hydrering av oljor (framställning av härdade fetter), vid krackning av petroleumprodukter, vid ammoniaksyntes, för skärning och svetsning av metaller (med knallgasbläster) etc.
Numret omfattar inte deuterium (stabil isotop av väte), vilket klassificeras enligt nr 2845, och tritium (radioaktiv isotop av väte), vilket klassificeras enligt nr 2844.
B. Ädelgaser
Med ädelgaser (inerta gaser) avses nedan upptagna grundämnen. De utmärks av att de är kemiskt indifferenta och av sina elektriska egenskaper – särskilt den att emittera färgat ljus (utnyttjas t.ex. i neonskyltar) vid urladdning under hög spänning.
Ädelgaser erhålls genom fraktionering av flytande luft eller (ifråga om helium) från vissa naturgaser. De försänds i komprimerat tillstånd.
Radon är en radioaktiv ädelgas enligt nr 2844 som bildas vid radioaktivt sönderfall av radium.
C. Andra ickemetaller
De andra ickemetallerna som omfattas av detta nummer är följande:
1. Kväve
Kväve är en gas som inte brinner och som inte kan underhålla förbränning utan i stället släcker eld. Det framställs genom fraktionerad destillation av flytande luft samt förvaras och transporteras i komprimerat tillstånd i stålcylindrar.
Kväve används huvudsakligen för framställning av ammoniak och kalciumcyanamid men också som inert gas i elektriska glödlampor, etc.
2. Syre
Syre är en gas som kan underhålla förbränning och som huvudsakligen erhålls genom fraktionerad destillation av flytande luft.
Det förvaras och transporteras i komprimerat tillstånd i stålcylindrar eller ibland i flytande form i dubbelväggiga behållare.
Komprimerat syre används i knallgas- och syreacetylenblästrar för svetsning eller skärning av metaller, t.ex. järn. Det används också inom järn- och stålmetallurgin och inom medicinen (för inhalation).
Detta nummer omfattar också ozon, en allotrop form av syre som erhålls under inverkan av elektriska gnistor eller urladdningar. Ozon används för sterilisering av vatten (ozonisation), för oxidation av torkande oljor, för blekning av bomull och som medel för antiseptiskt eller terapeutiskt ändamål.
3. Bor
Bor är ett kastanjebrunt fast ämne som vanligen förekommer i pulverform. Den används inom metallurgin samt för framställning av värmeregulatorer och mycket känsliga termometrar.
På grund av sin mycket stora förmåga att absorbera långsamma neutroner används bor dessutom, antingen i rent tillstånd eller legerad med stål, för tillverkning av rörliga styrstavar för kärnreaktorer.
4. Tellur
Tellur är ett fast ämne (densitet 6,2), antingen amorft eller kristallint. Det är en relativt god ledare för värme och elektricitet samt har i viss omfattning metalliska egenskaper. Tellur används i vissa legeringar (t.ex. blytellurlegeringar) och som vulkmedel.
5. Kisel
Kisel erhålls nästan uteslutande genom reduktion av kiseldioxid med kol i ljusbågsugn. Den är en dålig ledare för värme och elektricitet och är hårdare än glas. Kisel förekommer i form av ett kastanjebrunt pulver eller oftare i oregelbundna klumpar. Den kristalliserar i form av gråa nålar med metallglans.
Kisel är ett av de mest betydelsefulla materialen som används inom elektroniken. Kisel av hög renhetsgrad, vilken erhålls t.ex. genom kristalldragning, kan föreligga obearbetad i den form den har erhållit vid dragningen eller i form av cylindrar eller stavar. När den är dopad med bor, fosfor etc. används den för tillverkning av t.ex. dioder, transistorer och andra halvledarkomponenter eller halvledarelement och solceller.
Kisel används även inom metallurgin (t.ex. i järn- och aluminiumlegeringar) samt inom kemin för framställning av kiselföreningar (t.ex. kiseltetraklorid).
6. Fosfor
Fosfor är ett vaxartat fast ämne som erhålls genom behandling av mineraliska fosfater med sand och kol i elektrisk ugn.
Två huvudmodifikationer finns av fosfor:
a) | gul eller vit fosfor, som är genomskinlig och gulaktig, giftig, farlig att hantera samt lättantändlig. Den förvaras i form av gjutna stänger under vatten i kärl av svart glas, stengods eller oftare metall; dessa kärl får inte utsättas för frost; |
---|---|
b) | röd eller amorf fosfor, som också kan förekomma i kristalliserad form. Den utgör ett ogenomskinligt, fast, icke giftigt ämne, är inte självlysande samt är tyngre och mindre aktiv än gul fosfor. Röd fosfor används vid tillverkning av tändstickor och tändsticksplån, inom pyrotekniken och som katalysator (t.ex. vid klorering av acykliska syror). |
Vissa medikamenter innehåller fosfor (t.ex. fosforlevertran). Den används också som råttgift och för framställning av fosforsyror, fosfinater (hypofosfiter), kalciumfosfid etc.
7. Arsenik
Arsenik är ett fast ämne som utvinns ur arsenikhaltiga pyriter.
Den förekommer i två huvudmodifikationer:
a) | vanlig, s.k. metallisk arsenik, i form av glänsande, stålgrå kristaller, spröda och olösliga i vatten; |
---|---|
b) | gul arsenik, kristallin, föga stabil. |
Arsenik används för framställning av arsenikdisulfid, blyhagel, hårdbronser och åtskilliga andra legeringar (av tenn, koppar etc.).
8. Selen
Selen, som är nära besläktat med svavel, förekommer i flera former:
a) | amorft selen, i rödaktiga flockar (selenblomma); |
---|---|
b) | glasartat selen, som har dålig ledningsförmåga för värme och elektricitet. Det har glänsande brottytor och är till färgen brunt eller rödaktigt; |
c) | kristalliserat selen, i grå eller röda kristaller. Det är en relativt god ledare för värme och elektricitet, särskilt vid bestrålning med ljus. Det används för framställning av fotoelektriska celler samt, när det är dopat, av halvledarkomponenter eller halvledarelement; inom fotografin; i pulverform (rött selen) vid framställning av gummi och speciella linser, etc. |
Numret omfattar inte selen i kolloidal suspension (för medicinskt användning) (30 kap.).
Antimon klassificeras som metall (nr 8110).
Vissa av ickemetallerna i denna grupp (t.ex. kisel och selen) kan vara dopade med grundämnen såsom bor, fosfor etc. i en proportion som i allmänhet är av storleksordningen en del på miljonen för användning inom elektroniken. De klassificeras enligt detta nummer under förutsättning att de föreligger obearbetade i den form de har erhållit vid dragningen eller i form av cylindrar eller stavar. När de är skurna till skivor, plattor eller liknande former klassificeras de enligt nr 3818.
2805 Alkalimetaller och alkaliska jordartsmetaller; sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra; kvicksilver
- Alkalimetaller och alkaliska jordartsmetaller: | |
2805.11 | - - Natrium |
2805.12 | - - Kalcium |
2805.19 | - - Andra |
2805.30 | - Sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra |
2805.40 | - Kvicksilver |
A. Alkalimetaller
De fem alkalimetallerna är mjuka och tämligen lätta. De sönderdelar kallt vatten. De förstörs i luft, varvid hydroxider bildas.
1. Litium
Litium är den lättaste (densitet 0,54) och hårdaste av alkalimetallerna. Det förvaras i mineralolja eller inert gas.
Litium bidrar till att förbättra egenskaperna hos metaller och används i olika legeringar (t.ex. lagermetaller). På grund av stor affinitet till andra grundämnen används litium bl.a. också för framställning av andra metaller i ren form.
2. Natrium
Natrium är ett fast ämne (densitet 0,97) med metallglans; det blir hastigt matt på snittytor. Natrium förvaras i mineralolja eller i lufttäta, igenlödda burkar.
Det framställs genom elektrolys av smält natriumklorid eller smält natriumhydroxid.
Natrium används för framställning av natriumperoxid, natriumcyanid, natriumamid etc.; inom indigoindustrin; vid framställning av explosiva ämnen (kemiska tändare och stubin); vid butadienpolymerisation; i lagermetaller samt inom titan- och zirkoniummetallurgin.
Numret omfattar inte natriumamalgam (nr 2853).
3. Kalium
Kalium är en silvervit metall (densitet 0,85) som kan skäras med en vanlig kniv. Det förvaras i mineralolja eller i förseglade ampuller.
Det används vid framställning av vissa fotoelektriska celler och i lagermetaller.
4. Rubidium
Rubidium är ett silvervitt, fast ämne (densitet 1,5), som är mera lättsmält än natrium. Det förvaras i förseglade ampuller eller i mineralolja.
Liksom natrium används det i lagermetaller.
5. Cesium
Cesium är en silvervit eller gulaktig metall (densitet 1,9) som antänds vid beröring med luft. Cesium är den lättast oxiderbara av alkalimetallerna och förvaras i förseglade ampuller eller i mineralolja.
Numret omfattar inte den radioaktiva alkalimetallen francium (nr 2844).
B. Alkaliska jordartsmetaller
De tre alkaliska jordartsmetallerna är smidbara och sönderdelar kallt vatten tämligen lätt. I fuktig luft omvandlas de till hydroxider.
1. Kalcium
Kalcium erhålls genom termisk reduktion av kalciumoxid med hjälp av aluminium eller genom elektrolys av smält kalciumklorid. Det är en vit metall (densitet 1,57) som används vid rening av argon, vid raffinering av koppar och stål, vid framställning av zirkonium, kalciumhydrid (hydrolit), lagermetaller etc.
2. Strontium
Strontium är en vit eller blekgul, tänjbar metall (densitet 2,5).
3. Barium
Barium är en vit metall (densitet 4,2). Det används i vissa lagermetaller och för framställning av getter för elektronrör (nr 3824).
Detta nummer omfattar inte radium, ett radioaktivt grundämne (nr 2844), magnesium (nr 8104) och beryllium (nr 8112). Dessa metaller liknar i vissa avseenden de alkaliska jordartsmetallerna.
C. Sällsynta jordartsmetaller, skandium och yttrium, även blandade eller legerade med varandra
Sällsynta jordartsmetaller (uttrycket "sällsynt jordart" avser deras oxider) eller lantanider omfattar grundämnen med atomnummer (anger antalet positiva enhetsladdningar – protoner – i atomkärnan) från 57 till 71 i det periodiska systemet enligt nedanstående uppställning.
Ceriumgruppen | Terbiumgruppen | Erbiumgruppen |
57 lantan | 63 europium | 66 dysprosium |
58 cerium | 64 gadolinium | 67 holmium |
59 praseodym | 65 terbium | 68 erbium |
60 neodym | 69 tulium | |
62 samarium | 70 ytterbium | |
71 lutetium |
Prometium, grundämne 61, som är radioaktivt, klassificeras enligt nr 2844.
De sällsynta jordartsmetallerna är i allmänhet grå- eller gulaktiga och är tänjbara eller smidbara.
Cerium, den mest betydande i denna grupp, erhålls ur monazit (fosfat av sällsynta jordarter) eller torit (silikat av sällsynta jordarter) efter utvinning av torium. Cerium framställs genom termisk reduktion av ceriumhalogenider med kalcium och litium som reduktionsmedel eller genom elektrolys av smält ceriumklorid. Den är en grå, smidig metall, något hårdare än bly, och ger gnistor vid gnuggning mot ojämna ytor.
Lantan, vilket förekommer som förorening i ceriumsalter, används för framställning av blått glas.
Nr 2805 omfattar också skandium och yttrium, som har stora likheter med de sällsynta jordartsmetallerna – skandium liknar dessutom järngruppens metaller. Dessa två metaller utvinns ur mineralet thorveitit, ett silikat av skandium som innehåller yttrium och andra grundämnen.
Ovannämnda grundämnen förs hit även om de är blandade eller legerade med varandra. Numret omfattar t. ex. "Mischmetal", som är en legering som innehåller 45 – 55 % cerium, 22 – 27 % lantan, andra lantanider, yttrium samt olika föroreningar (upp till 5 % järn, spår av kisel, kalcium och aluminium). "Mischmetal" används huvudsakligen inom metallurgin samt för tillverkning av stift till cigarettändare o.d. När den är legerad med mer än 5 % järn eller med magnesium eller andra metaller klassificeras den på annat sätt (t.ex. enligt nr 3606 om den har karaktär av pyrofor legering).
Numret omfattar inte salter och andra föreningar av sällsynta jordartsmetaller eller av yttrium eller skandium (nr 2846).
D. Kvicksilver
Kvicksilver är den enda metall som är flytande vid rumstemperatur.
Det framställs genom rostning av naturlig kvicksilversulfid (cinnober) och separeras från övriga metaller som ingår i malmen (bly, tenn, zink, vismut) genom filtrering, vakuumdestillation och behandling med utspädd salpetersyra.
Kvicksilver är en silverglänsande, tung (densitet 13,59), giftig vätska som angriper ädla metaller. Vid rumstemperatur är rent kvicksilver beständigt i luft, men oren metall får en beläggning av brunaktig kvicksilver(II)oxid. Kvicksilver förvaras och transporteras i speciella behållare (flaskor) av järn.
Kvicksilver används för framställning av amalgamer enligt nr 2843 eller 2853. Det används inom guld- och silvermetallurgin, vid förgyllning och försilvring samt vid framställning av klor, natriumhydroxid, kvicksilversalter, cinnober och kvicksilverfulminat (knallkvicksilver). Det används vidare vid tillverkning av kvicksilverlampor och olika fysikaliska instrument, inom medicinen etc.
UNDERAVDELNING II
Oorganiska syror och oorganiska syreföreningar av ickemetaller
Allmänna anvisningar
Syror innehåller väte, vilket helt eller delvis kan bytas ut mot metaller (eller mot joner med liknande egenskaper, t.ex. ammoniumjon NH4+), varvid salter bildas. Syror reagerar med baser under saltbildning och ger med alkoholer estrar. I flytande tillstånd eller i lösning är de elektrolyter, som avger väte vid katoden. När en eller flera molekyler vatten avspaltas från de syror som innehåller syre erhålls anhydrider. De flesta oxiderna av ickemetaller är anhydrider.
Denna underavdelning omfattar oorganiska syreföreningar av ickemetaller (anhydrider och andra) samt oorganiska syror, vilkas anjon utgör en ickemetallradikal.
Den omfattar däremot inte anhydrider och syror som bildas av metalloxider eller metallhydroxider. Dessa omfattas i allmänhet av underavdelning IV (t.ex oxider, hydroxider och peroxider av metaller, såsom syror och anhydrider av krom, molybden, volfram och vanadin). I vissa fall klassificeras de emellertid på annat sätt, t.ex. enligt nr 2843 (föreningar av ädla metaller), nr 2844 eller 2845 (föreningar av radioaktiva grundämnen och av isotoper) eller nr 2846 (föreningar av sällsynta jordartsmetaller eller av skandium eller yttrium).
Denna underavdelning omfattar inte heller syreföreningar av väte, vilka klassificeras enligt nr 2201 (vatten), nr 2845 (tungt vatten), nr 2847 (väteperoxid) eller nr 2853 (destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad, inbegripet vatten som är behandlat med jonbytare).
2806 Väteklorid (klorväte) och saltsyra (klorvätesyra); klorosvavelsyra
2806.10 | - Väteklorid (klorväte) och saltsyra (klorvätesyra) |
2806.20 | - Klorosvavelsyra |
A. Väteklorid och saltsyra
Väteklorid (klorväte) HCl är en färglös, rykande gas med kvävande lukt som erhålls genom inverkan av väte (eller vatten och koks) på klor eller genom inverkan av svavelsyra på natriumklorid.
Väteklorid kan lätt överföras till flytande form under tryck och löser sig begärligt i vatten. Den förvaras och transporteras under tryck i flytande form i stålcylindrar. Den förekommer också i koncentrerade vattenlösningar (vanligen 28 – 38 %) i behållare av glas eller lergods eller i gummifodrade tankvagnar. Vattenlösningen av väteklorid kallas saltsyra (klorvätesyra). Saltsyra har stickande lukt. Den är gulaktig om den innehåller föroreningar (järn(III)klorid, arsenik, svaveldioxid, svavelsyra) men färglös i rent tillstånd. Koncentrerad saltsyra ryker i fuktig luft.
Saltsyra har vidsträckt användning, t.ex. som betmedel för järn, zink och andra metaller; vid extraktion av gelatin ur ben; vid rening av djurkol; för framställning av metallklorider, etc. Väteklorid i gasform används ofta vid organiska synteser (t.ex. vid framställning av kloropren, vinylklorid, konstgjord kamfer och hydroklorkautschuk).
B. Klorosvavelsyra
Klorosvavelsyra (svavelsyraklorhydrin) ClSO2OH erhålls genom torr förening av väteklorid och svaveltrioxid eller oleum.
Den är en starkt frätande, färglös eller brunaktig vätska med obehaglig lukt. Den ryker i fuktig luft och sönderdelas vid kontakt med vatten eller vid upphettning.
Den används vid organiska synteser (vid framställning av sackarin, tioindigo, indigosoler etc.).
Numret omfattar inte hypoklorsyrlighet, klorsyra och perklorsyra (nr 2811) och inte heller sulfonylklorid (sulfurylklorid) (nr 2812), vilken ibland felaktigt benämns "diklorsulfonsyra".
2807 Svavelsyra; oleum (rykande svavelsyra)
A. Svavelsyra
Svavelsyra H2SO4 erhålls huvudsakligen genom att syre och svaveldioxid får passera över en katalysator (platina, järn(III)oxid, vanadin(V)oxid etc.). Föroreningar (kvävehaltiga föreningar, arsenik- eller selenhaltiga ämnen, bly(II)sulfat) avlägsnas genom behandling med väte- eller ammoniumsulfid.
Svavelsyra är starkt frätande. Den är en tung, oljeliknande vätska, som är färglös (om den inte innehåller föroreningar), gul eller brun. I kontakt med vatten reagerar den häftigt samt angriper huden och de flesta organiska ämnen (förkolar dem).
Handelskvaliteten innehåller mellan 77 och 100 % H2SO4. Den transporteras i behållare eller damejeanner av glas, i stålfat, i tankbilar, i tankvagnar eller i tankfartyg.
Svavelsyra har mångsidig användning inom industrin, speciellt för framställning av gödselmedel, explosiva ämnen och oorganiska pigment samt bl.a. i petroleum- och stålindustrierna.
B. Oleum
Oleum (rykande svavelsyra) består av svavelsyra med överskott av svaveltrioxid (upp till 80 %). Oleum kan vara flytande eller fast. Produkten är mörkbrun till färgen, reagerar häftigt med vatten, angriper hud och kläder samt avger farliga ångor (i synnerhet fri svaveltrioxid). Den förvaras i behållare av glas, lergods eller järnplåt.
Oleum används huvudsakligen för sulfoneringsreaktioner inom den organiska kemin (framställning av naftalensulfonsyra, hydroxiantrakinon, tioindigo, alizarinderivat etc.).
Detta nummer omfattar inte:
a) | klorosvavelsyra (svavelsyraklorhydrin) samt blandningar av svavelsyra och salpetersyra (nr 2806 resp. 2808); |
---|---|
b) | svaveltrioxid, vätesulfid, peroxosvavelsyror, sulfaminsyra samt mineralsyror som tillhör tionsyraserien (polytionsyror) (nr 2811); |
c) | tionyl- och sulfurylklorid (nr 2812). |
2808 Salpetersyra; blandningar av svavelsyra och salpetersyra
A. Salpetersyra
Salpetersyra HNO3 framställs huvudsakligen genom oxidation av ammoniak i närvaro av en katalysator (platina, oxider av järn, krom, vismut eller mangan etc.). Kväve och syre kan också direkt förenas i ljusbågsugn, varvid erhålls kväveoxid som sedan uppoxideras. Salpetersyra kan också erhållas genom inverkan av svavelsyra (antingen ensam eller i blandning med dinatriumdisulfat) på naturligt natriumnitrat; föroreningarna (svavel- och saltsyra, nitrösa gaser) avlägsnas genom destillation och varmluft.
Salpetersyra är en färglös eller gulaktig, giftig vätska. I koncentrerat tillstånd (rykande salpetersyra) avger den gulaktiga ångor av nitrösa gaser. Den angriper huden och förstör organiska ämnen och är ett kraftigt oxidationsmedel. Salpetersyra förvaras i damejeanner av glas eller lergods eller i aluminiumbehållare.
Salpetersyra används bl. a. för framställning av nitrater (av silver, kvicksilver, bly, koppar etc.), organiska färgämnen, explosiva ämnen (nitroglycerin, bomullskrut, trinitrotoluen, pikrinsyra, kvicksilverfulminat etc.), för betning av metaller (speciellt gjutjärn), vid etsning av kopparplåt och vid raffinering av guld och silver.
B. Blandningar av svavelsyra och salpetersyra
Blandningar av svavelsyra och salpetersyra innehåller de koncentrerade syrorna i bestämda proportioner (t.ex. lika delar). Blandningarna är starkt frätande, viskösa vätskor, som vanligen försänds i behållare av järnplåt.
De används i synnerhet för nitrering av organiska föreningar inom den syntetiska färgämnesindustrin samt vid framställning av cellulosanitrat och explosiva ämnen.
Numret omfattar inte:
a) | sulfaminsyra (nr 2811) (får inte förväxlas med ovannämnda blandningar av svavelsyra och salpetersyra); |
---|---|
b) | väteazid, salpetersyrlighet och kväveoxider (nr 2811). |
2809 Fosforpentaoxid; fosforsyra; polyfosforsyror, även inte kemiskt definierade
2809.10 | - Fosforpentaoxid |
2809.20 | - Fosforsyra och polyfosforsyror |
Detta nummer omfattar fosforpentaoxid, vanlig fosforsyra (ortofosforsyra), pyrofosforsyra, metafosforsyra och andra polyfosforsyror.
A. Fosforpentaoxid
Fosforpentaoxid (fosforsyraanhydrid) P2O5 erhålls genom förbränning i torr luft av fosfor som har utvunnits ur naturliga fosfater. Den är ett starkt frätande, vitt pulver, som begärligt absorberar vatten och som transporteras i lufttäta förpackningar.
Den förekommer i tre former: kristallin, amorf och glasartad. Även blandningen av dessa tre former, som kallas fosforsnö, förs hit.
Fosforpentoxid används för torkning av gaser och vid organiska synteser.
B. Vanlig fosforsyra
Vanlig fosforsyra eller ortofosforsyra H3PO4 erhålls genom inverkan av svavelsyra på naturliga trikalciumfosfater. Den på detta sätt framställda handelskvaliteten innehåller som föroreningar fosforpentaoxid, kalciumdiväteortofosfat, svaveltrioxid, svavelsyra, fluorokiselsyra etc. Ren ortofosforsyra framställs genom upplösning av fosforpentoxid i vatten.
Fosforsyra kan förekomma i form av delikvescenta, prismatiska kristaller, men då den är svår att bevara i fast tillstånd förekommer den vanligen i vattenlösning (t.ex. 65 % eller 90 %). Den koncentrerade lösningen, som förblir övermättad vid rumstemperatur, har sirapskonsistens.
Fosforsyra används för framställning av koncentrerade superfosfater (trippelsuperfosfat), inom textilindustrin och som betmedel (rostborttagningsmedel).
Av fosforsyra kan genom kondensation vid hög temperatur erhållas flera olika polymera syror: pyrofosforsyra, metafosforsyra och andra polyfosforsyror.
C. Polyfosforsyror
I. Syror som karakteriseras av omväxlande P-O-P-atomer
Schematiskt sett erhålls dessa syror genom kondensation av två eller flera molekyler ortofosforsyra, varvid vatten avgår. På så sätt bildas en serie linjära syror med den generella formeln Hn+2PnO3n+1, där n är 2 eller fler, och en cyklisk serie med den generella formeln (HPO3)n, där n är 3 eller fler.
II. Andra polyfosforsyror
Denna kategori omfattar t.ex. hypofosforsyra (difosfor(IV)syra) H4P2O6. Denna förening förekommer i form av ett kristallint dihydrat som måste förvaras torrt. Den är stabilare i svag lösning.
Numret omfattar inte:
a) | andra fosforhaltiga syror och anhydrider (fosfonsyra och anhydrider av fosfonsyra samt fosfinsyra) (nr 2811); |
---|---|
b) | vätefosfider (nr 2853). |
2810 Boroxider; borsyror
A. Boroxider
Dibortrioxid B2O3 förekommer som en genomskinlig, glasartad massa, som kristaller eller som vita flingor.
Den har använts för framställning av syntetiska ädelstenar (korund, safir etc.) genom inverkan på flyktiga metallfluorider.
Numret omfattar också alla andra boroxider.
B. Borsyror
Borsyra (ortoborsyra) H3BO3 erhålls antingen genom sönderdelning av naturliga borater med syror eller genom fysikalisk-kemisk behandling av rå borsyra.
Den förekommer i pulverform, som små fjäll, som glimmerartade flingor eller som glasartade klumpar med genomskinliga kanter. Den är till färgen askgrå eller blåaktig (kristalliserad syra) samt luktlös och känns fet.
Borsyra används bl.a. som antiseptiskt medel (borsyralösning); för framställning av borosilikatglas (med låg utvidgningskoefficient), icke frittad emaljmassa o.d., Guignets grönt (kromhydroxid), konstgjorda borater (borax), hydroxiantrakinon och aminoantrakinon; för impregnering av ljusvekar samt för att göra vävnader brandsäkra.
Rå naturlig borsyra klassificeras enligt nr 2528, när den innehåller högst 85 viktprocent H3BO3, beräknat på torrsubstansen. När borsyrahalten överstiger 85 viktprocent, klassificeras syran enligt 2810. Metaborsyra (HBO2)n förs också hit.
Numret omfattar inte:
a) | tetrafluoroborsyra (fluoroborsyra) (nr 2811); |
---|---|
b) | glyceroborsyra (nr 2920). |
2811 Andra oorganiska syror och andra oorganiska syreföreningar av ickemetaller
- Andra oorganiska syror: | |
2811.11 | - - Vätefluorid (fluorvätesyra) |
2811.12 | - - Vätecyanid (blåsyra) |
2811.19 | - - Andra |
- Andra oorganiska syreföreningar av ickemetaller: | |
2811.21 | - - Koldioxid (kolsyra) |
2811.22 | - - Kiseldioxid |
2811.29 | - - Andra |
Detta nummer omfattar oorganiska syror och samt anhydrider samt andra oxider av ickemetaller.
A. Fluorföreningar
B. Klorföreningar
De viktigaste av dessa föreningar är kraftigt verkande oxidations- och kloreringsmedel, vilka används som blekmedel och vid organiska synteser. I regel är de instabila. Bland dessa kan följande nämnas.
Hypoklorsyrlighet (underklorsyrlighet) HClO är farlig att inandas och exploderar vid kontakt med organiskt material. Gasen förekommer i vattenlösning, som till färgen är gul eller ibland rödaktig.
Klorsyra HClO3. Den förekommer endast som en färglös eller gulaktig vattenlösning.
Perklorsyra (överklorsyra) HClO4. Denna produkt, som förekommer mer eller mindre koncentrerad, ger olika hydrat. Den angriper huden och används för analyser.
C. Bromföreningar
D. Jodföreningar
E. Svavelföreningar
F. Selenföreningar
G. Tellurföreningar
Dessa utgörs av vätetellurid H2Te (i vattenlösning), tellursyrlighet H2TeO3 och dess anhydrid TeO2 (vita fasta ämnen) samt tellursyra H2TeO4 (färglösa kristaller) och dess anhydrid TeO3 (orangefärgat fast ämne).
H. Kväveföreningar
IJ. Fosforföreningar
K. Arsenikföreningar
Numret omfattar inte arsenikhydrider (t.ex. AsH3) (nr 2850).
L. Kolföreningar
M. Kiselföreningar
Kiseldioxid (kiselsyraanhydrid) SiO2 erhålls genom behandling av silikatlösningar med syror eller genom sönderdelning av kiselhalogenider med vatten i värme.
Den kan förekomma antingen i amorf form (som ett vitt pulver, som glasartade korn eller i gelatinerad form, kiselgel) eller kristalliserad (tridymit- och kristobalitform).
Kiseldioxid är beständig mot syror. Smält kiseldioxid används därför för tillverkning av laboratorieartiklar av glas och industriell utrustning, vilka kan upphettas eller avkylas snabbt utan att spricka (se allm. anv. till 70 kap.). Finpulvriserad kiseldioxid används t.ex. som fyllmedel för olika typer av naturligt och syntetiskt gummi och andra elastomerer, eller som förtjocknings- eller tixotroperingsmedel i olika plaster, tryckfärger, målningsfärger, beläggningar, lim och klister. Pyrogen kiseldioxid (tillverkad genom förbränning av kiseltetraklorid eller triklorsilan i vätgas-syrgasflamugnar) används också vid kemisk-mekanisk polering av kiselplattor (wafers) och som flytmedel eller bottensatshindrande medel för ett flertal material. Silikastoft (uppsamlat som en restprodukt från kisel-, ferrokisel- och zirkoniumproduktion) används vanligen som en puzzolantillsats i betong, fibercement och eldfasta gjutmassor samt som en tillsats i polymerer. Aktiverat kiselgel används för torkning av gaser.
Detta nummer omfattar inte:
a) | naturlig kiseldioxid, t.ex. kvarts och diatoméjord (25 kap., med undantag av former som utgör ädelstenar eller halvädelstenar – se anv. till nr 7103 och 7105); |
---|---|
b) | kolloidala suspensioner av kiseldioxid, vilka i allmänhet klassificeras enligt nr 3824 om de inte är speciellt beredda för ett visst ändamål (t.ex. till appreturmedel för textilindustrin, enligt nr 3809); |
c) | kiselgel som är försatt med koboltsalter som fuktighetsindikator, s.k. blågel (nr 3824). |
N. Komplexa syror
Detta nummer omfattar också kemiskt definierade komplexa syror, som inte är nämnda eller inbegripna i andra nummer i detta kapitel. De består av två eller flera oorganiska syror av ickemetall (t.ex. klorosyror) eller av en ickemetallsyra och en sur metalloxid (t.ex. volframokiselsyra och volframoborsyra).
Eftersom antimon i tulltaxan anses som metall, klassificeras antimonsyra och antimonoxider enligt nr 2825.
UNDERAVDELNING III
Halogen- och svavelföreningar av ickemetaller
Allmänna anvisningar
Underavdelning III omfattar halogen- och svavelföreningar av ickemetaller. De benämns på liknande sätt (klorider, sulfider etc.) som i underavdelning V upptagna metallsalter av syror. Hit förs föreningar av t.ex.:
Oxidsulfider av ickemetaller (svavel + syre + ickemetall) omfattas inte av denna underavdelning utan klassificeras enligt nr 2853.
Halogenider, halogenidoxider och sulfider av metaller (se allm.anv. till underavdelning I) eller av ammoniumjon (NH4+) förs till underavdelning V med undantag av föreningar av ädla metaller (nr 2843) och föreningarna enligt nr 2844, 2845, 2846 eller 2852.
2812 Halogenider och halogenidoxider av ickemetaller
- Klorider och kloridoxider | |
2812.11 | – – Karbonyldiklorid (fosgen) |
2812.12 | – – Fosforoxiklorid |
2812.13 | – – Fosfortriklorid |
2812.14 | – – Fosforpentaklorid |
2812.15 | – – Svavelmonoklorid |
2812.16 | – – Svaveldiklorid |
2812.17 | – – Tionylklorid |
2812.19 | – – Andra |
2812.90 | - Andra slag |
A. Klorider av ickemetaller
De mest betydande av dessa binära föreningar är följande.
1. | Jodklorider:
| ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2. | Svavelklorider:
| ||||||
3. | Fosforklorider:
| ||||||
4. | Arsenikklorider: | ||||||
5. | Kiselklorider: |
Numret omfattar inte substitutionsprodukter av kiselväten, t.ex. triklorsilan SiHCl3 (nr 2853).
Numret omfattar inte heller tetraklormetan (koltetraklorid) CCl4, hexakloretan (kolhexaklorid) C2Cl6, hexaklorbensen (ISO) C6Cl6, oktaklornaftalen C10Cl8 och liknande klor-kolföreningar, vilka utgör klorerade kolväten (nr 2903).
B. Kloridoxider av ickemetaller
Bland dessa föreningar, som består av tre grundämnen, kan följande nämnas.
C. Andra halogenider och halogenidoxider av ickemetaller
Denna grupp omfattar övriga halogenider av ickemetaller (fluorider, bromider och jodider).
1. | Fluorider:
| ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2. | Bromider:
| ||||||
3. | Jodider:
| ||||||
4. | Halogenidoxider andra än kloridoxider:
|
2813 Sulfider av ickemetaller; kommersiell fosfortrisulfid
2813.10 | - Koldisulfid (kolsvavla) |
2813.90 | - Andra slag |
De viktigaste av dessa binära föreningar är följande.
Numret omfattar inte:
a) | binära föreningar av svavel och halogen, t.ex. svavelklorider (nr 2812); |
---|---|
b) | oxidsulfider (t.ex. av arsenik, kol och kisel) samt tiohalogenider av ickemetaller (t.ex. fosforklorosulfid och tiokarbonylklorid) (nr 2853). |
UNDERAVDELNING IV
Oorganiska baser samt oxider, hydroxider och peroxider av metaller
Allmänna anvisningar
Baser är föreningar som karakteriseras av hydroxylradikalen OH och som med syror ger metallsalter. I flytande tillstånd eller i lösning är de elektrolyter som avger en metalljon eller en analog jon (ammonium NH4+) vid katoden.
Metalloxider är föreningar av en metall med syre. Många oxider kan förena sig med en eller flera molekyler vatten till hydroxider.
De flesta oxider är basiska, eftersom deras hydroxider förhåller sig som baser. Vissa oxider (sura oxider) reagerar emellertid endast med alkalier och andra baser under saltbildning, medan en annan, vanligare grupp av oxider (amfotera oxider) har både sura och basiska egenskaper. Dessa två senare slag av oxider måste anses som anhydrider av syror, verkliga eller hypotetiska, som svarar mot hydroxiderna.
Vissa oxider (dubbeloxider) kan betraktas som föreningar av en basisk och en sur oxid.
Underavdelning IV omfattar:
Denna underavdelning omfattar inte:
a) | oxider och hydroxider enligt 25 kap., särskilt magnesia (magnesiumoxid), även ren, samt osläckt kalk och släckt kalk (oren kalciumoxid och oren kalciumhydroxid); |
---|---|
b) | oxider och hydroxider som utgör malmer (nr 2601 – 2617) samt glödspån, aska, slagg och andra metallhaltiga återstoder (nr 2618 – 2620); |
c) | oxider, peroxider och hydroxider av ädla metaller (nr 2843), av radioaktiva kemiska grundämnen (nr 2844), av sällsynta jordartsmetaller, yttrium eller skandium eller av blandningar av dessa metaller (nr 2846) eller av kvicksilver (nr 2852); |
d) | syreföreningar av väte enligt nr 2201 (vatten), nr 2845 (tungt vatten), nr 2847 (väteperoxid) och nr 2853 (destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad, inbegripet vatten som har behandlats med jonbytare); |
e) | färgämnen på basis av metalloxider (nr 3206), beredda pigment, beredda opakmedel, beredda färger, icke frittad emalj- och glasyrmassa och liknande preparat av sådana slag som används inom keramik-, emaljerings- eller glasindustrin (nr 3207) samt andra beredningar enligt 32 kap. som består av oxider, hydroxider eller baser i blandning med andra ämnen; |
f) | beredda matteringsmedel för syntetiska eller regenererade textilfibrer (nr 3809) samt betmedel för metaller (nr 3810); |
g) | naturliga och syntetiska ädelstenar eller halvädelstenar (nr 7102 – 7105). |
2814 Ammoniak, vattenfri eller i vattenlösning
2814.10 | - Vattenfri ammoniak |
2814.20 | - Ammoniak i vattenlösning |
Ammoniak framställs antingen ur orent gasvatten som erhålls vid rening av lysgas eller vid koksframställning (se punkt A 3 i anvisningarna till nr 3825) eller på syntetisk väg genom förening av väte och kväve. .
Detta nummer omfattar:
Ammoniak har mångsidig användning, t.ex. för framställning av salpetersyra och nitrater, ammoniumsulfat och andra ammoniumsalter samt kvävegödselmedel, natriumkarbonat, cyanider, och aminer (t.ex. naftylamin). Ammoniak emulgerar fetter och hartser och används för fläckborttagning, för framställning av polermedel, för stabilisering av latex, för avlägsnande av fernissa etc. Till vätska förtätad ammoniakgas används inom kyltekniken.
2815 Natriumhydroxid (kaustik soda); kaliumhydroxid (kaustikt kali); natriumperoxid och kaliumperoxid
- Natriumhydroxid (kaustik soda): | |
2815.11 | - - I fast form |
2815.12 | - - I vattenlösning (natronlut) |
2815.20 | - Kaliumhydroxid (kaustikt kali) |
2815.30 | - Natriumperoxid och kaliumperoxid |
A. Natriumhydroxid
Natriumhydroxid (kaustik soda) NaOH får inte förväxlas med soda, som utgör natriumkarbonat (nr 2836).
Natriumhydroxid erhålls t.ex. genom omsättning av natriumkarbonat med kalkmjölk eller genom elektrolys av natriumklorid. Den kan föreligga som vattenlösning (natronlut) eller som ett vattenfritt fast ämne. Indunstad natronlut bildar fast natriumhydroxid i form av flingor eller klumpar. Den rena produkten förvaras i glasburkar i form av pastiller eller tärningar.
Fast natriumhydroxid angriper huden och förstör slemhinnorna. Den är delikvescent och lättlöslig i vatten och måste därför förvaras i väl tillslutna stålbehållare.
Natriumhydroxid är en stark bas med mångsidig industriell användning, t.ex. för att avlägsna lignin vid framställning av vissa typer av kemisk massa; vid framställning av cellulosaregenerat; för mercerisering av bomull; inom tantal- och niobmetallurgin; vid framställning av tvål och många kemiska produkter, bl.a. fenolföreningar (fenol, resorcinol, alizarin etc.).
Numret omfattar inte avfallslut från tillverkning av massa av ved enligt soda- eller sulfatmetoden (nr 3804). Ur sådan avfallslut kan tallolja (nr 3803) erhållas och natriumhydroxid återvinnas.
Numret omfattar inte heller natronkalk som utgör en blandning av natriumhydroxid och kalciumoxid (nr 3824).
B. Kaliumhydroxid
Kaliumhydroxid (kaustikt kali, eng. caustic potash) KOH liknar mycket ovan beskriven natriumhydroxid. Den får inte förväxlas med pottaska (eng. potash), som utgör kaliumkarbonat (nr 2836). Benämningen pottaska används i vissa länder felaktigt för vilka kaliumsalter som helst, särskilt kaliumklorid.
Kaliumhydroxid framställs vanligen genom elektrolys av lösningar av naturlig kaliumklorid (nr 3104) men kan också erhållas genom att försätta kaliumkarbonat med kalkmjölk. Ren kaliumhydroxid erhålls genom behandling med alkohol eller genom omsättning av bariumhydroxid och kaliumsulfat.
Kaliumhydroxid kan förekomma som en mer eller mindre koncentrerad (vanligen omkring 50 %) vattenlösning (kalilut) eller i fast form, innehållande (bland andra föroreningar) kaliumklorid. Den förvaras på samma sätt som natriumhydroxid och har liknande egenskaper.
Kaliumhydroxid används för framställning av såpa; för rengöring av föremål som skall metalliseras eller målas om; vid blekning; för framställning av kaliumpermanganat etc. Den används också inom medicinen (i form av stift) för etsning. För detta ändamål är den ibland blandad med kalk och klassificeras då enligt nr 3003 eller 3004.
C. Natriumperoxid
Natriumperoxid Na2O2 framställs genom förbränning av natrium och är ett starkt delikvescent, vitt eller gulaktigt pulver med densitet ca 2,8. Den sönderdelas av vatten under värmeutveckling varvid väteperoxid bildas. Den förekommer också i form av kakor som är förpackade i igenlödda metallbehållare.
Natriumperoxid används vid tvålframställning; för blekning av textilvaror; som oxidationsmedel vid organiska synteser samt för syrsättning av förbrukad luft (t.ex. i u-båtar). Natriumperoxid som har försatts med en katalysator (spår av koppar- eller nickelsalter etc.) och som är avsedd för snabbframställning av väteperoxid utgör ett preparat enligt nr 3824.
D. Kaliumperoxid
Kaliumperoxid K2O2 liknar mycket natriumperoxid ifråga om framställningssätt, egenskaper och användning.
2816 Magnesiumhydroxid och magnesiumperoxid; oxider, hydroxider och peroxider av strontium eller barium
2816.10 | - Magnesiumhydroxid och magnesiumperoxid |
2816.40 | - Oxider, hydroxider och peroxider av strontium eller barium |
A. Magnesiumhydroxid och magnesiumperoxid
Numret omfattar inte magnesiumoxid (nr 2519 eller, i form av odlade kristaller vägande minst 2,5 g per styck, nr 3824).
B. Strontiumoxid, strontiumhydroxid och strontiumperoxid
C. Bariumoxid, bariumhydroxid och bariumperoxid
2817 Zinkoxid; zinkperoxid
A. Zinkoxid
Zinkoxid (zinkvitt) (ZnO) framställs genom förbränning av förångad zink som reagerar med syre från luften. Zinkångan framställs genom att metallisk zink förångas (indirekt eller fransk process) eller genom att råvaror som innehåller oxiderad zink, som zinkmalm (rostat zinkblände, galmeja - nr 2608), reduceras med kol (direkt eller amerikansk process). Under dessa processer samlas oxiden upp i filterkammare varvid det bildas utfällningar av allt renare oxider.
Med den våtkemiska processen lakas zink ut från zinkhaltigt råmaterial och fälls sedan ut som zinkhydroxid eller zinkkarbonat. Fällningen filtreras, tvättas, torkas och kalcineras till ZnO. Zinkoxid är ett fint vitt pulver som gulfärgas vid upphettning. Det har amfoter karaktär och är lösligt i syror och alkalier.
Zinkoxid används framför allt i industrifärg. Det används också inom gummiindustrin samt till keramik, glastillverkning, elektronik och läkemedel. Zinkoxid är också en prekursor för en mängd olika oorganiska och organiska salter som används vid plasttillverkning.
Zinkater enligt nr 2841 härleder sig från denna oxid med amfoter karaktär.
B. Zinkperoxid
Zinkperoxid ZnO2 utgör ett vitt, vattenolösligt pulver som används inom medicinen (antingen ren eller förorenad av zinkoxid) och för beredning av kosmetiska preparat.
Detta nummer omfattar inte:
a) | naturlig zinkoxid eller zinkit (nr 2608); |
---|---|
b) | återstoder från metallurgisk bearbetning av zink, såsom zinkaska och zinkslagg, vilka består av orena oxider (nr 2620); |
c) | zinkhydroxid Zn(OH)2 och zinkperoxidhydrat (nr 2825); |
d) | zinkgrått (mycket oren zinkoxid) (nr 3206). |
2818 Konstgjord korund, även inte kemiskt definierad; aluminiumoxid; aluminiumhydroxid
2818.10 | - Konstgjord korund, även inte kemiskt definierad |
2818.20 | - Aluminiumoxid, annan än konstgjord korund |
2818.30 | - Aluminiumhydroxid |
A. Konstgjord korund, även inte kemiskt definierad
Konstgjord korund framställs genom smältning av aluminiumoxid i elektrisk ugn. Aluminiumoxiden kan innehålla mindre mängder andra oxider (t.ex. titandioxid eller kromoxid) som antingen härrör från det naturliga utgångsmaterialet (bauxit) eller också är tillsatta för att förbättra exempelvis hårdheten hos de hopsmälta kornen eller för att modifiera färgen. Numret omfattar emellertid inte mekaniska blandningar av konstgjord korund och andra ämnen, t.ex. zirkoniumdioxid (nr 3824).
Konstgjord korund förekommer som små stycken eller klumpar, som pulver eller i kornform. Den är betydligt mera motståndskraftig mot luft och syror än vanlig aluminiumoxid och den är mycket hård. Den används bl.a. som slipmedel, för framställning av eldfasta produkter (t.ex. mullit och konstgjord sillimanit, som utgör blandningar av korund med ren eldfast lera resp. med vattenfritt aluminiumsilikat) och av laboratorieartiklar samt inom den elektriska industrin.
B. Aluminiumoxid, annan än konstgjord korund
Aluminiumoxid (lerjord) Al2O3 framställs genom glödgning av aluminiumhydroxid (beskriven nedan under C) eller av aluminiumammoniumsulfat. Den är ett luckert, vitt, vattenolösligt pulver med densitet ca 3,7.
Den används bl.a. inom aluminiummetallurgin, som fyllmedel i målningsfärger, för framställning av slipmedel och syntetiska ädelstenar och halvädelstenar (rubin, safir, smaragd, ametist, akvamarin etc.), som torkmedel för gaser och som katalysator (vid framställning av aceton och ättiksyra, vid krackningsprocesser etc.).
C. Aluminiumhydroxid
Aluminiumhydroxid (lerjordshydrat) Al2O3 . 3 H2O erhålls ur bauxit (en malm som innehåller aluminiumhydroxid) som en mellanprodukt vid utvinning av aluminium (se allm. anv. till 76 kap.).
Den torra hydroxiden utgör ett amorft, vitt, vattenolösligt pulver. I vattenhaltigt tillstånd föreligger den som en geléartad massa (eng. alumina gel, gelatinous alumina).
Aluminiumhydroxid används vid framställning av keramisk glasyrmassa, tryckfärger, medicinska preparat, alun och konstgjord korund (se ovan) samt som klarmedel för vätskor. Blandad med kol används den för framställning av rostskyddsfärger. På grund av sin affinitet till organiska färgämnen används den också för framställning av substratpigment enligt nr 3205 och som betmedel vid textilfärgning.
Aluminiumhydroxiden är amfoter och från den härleder sig aluminater enligt nr 2841.
Detta nummer omfattar också aktiverad aluminiumoxid, vilken erhålls genom reglerad värmebehandling av aluminiumhydroxid, varvid denna förlorar det mesta av det vatten som ingår i föreningen. Aktiverad aluminiumoxid används främst som adsorptionsmedel och som katalysator.
Detta nummer omfattar inte:
a) | naturlig korund (naturlig aluminiumoxid) och smärgel (järnoxidhaltig aluminiumoxid) (nr 2513); |
---|---|
b) | bauxit, även tvättad och bränd (nr 2606). Bauxit som är renad på kemisk väg (t.ex. genom sodabehandling) för elektrolytisk framställning av aluminium förs däremot hit; |
c) | aktiverad bauxit (nr 3802); |
d) | kolloidala lösningar av aluminiumhydroxid (nr 3824); |
e) | konstgjord korund på underlag av papper, papp eller annat material (nr 6805) eller agglomererad till slip-, poler- eller brynstenar eller andra varor enligt nr 6804; |
f) | naturliga ädelstenar och halvädelstenar på basis av aluminiumoxid (nr 7103 eller 7105); |
g) | syntetiska ädelstenar och halvädelstenar på basis av aluminiumoxid, t.ex. syntetiska rubiner (nr 7104 eller 7105). |
2819 Kromoxider och kromhydroxider
2819.10 | - Kromtrioxid |
2819.90 | - Andra slag |
A. Kromoxider
Numret omfattar inte kromit, som utgör en järnhaltig naturlig kromoxid (kromjärnmalm, järnkromit) (nr 2610).
B. Kromhydroxider
Beteckningen kromhydroxid avser olika hydrat av de under A beskrivna kromoxiderna och särskilt det gröna hydratet Cr2O3. 2 H2O av krom(III)oxid. Detta erhålls genom att behandla kaliumdikromat med borsyra och används som färgämne och för framställning av Guignets grönt. Det finns också en violett kromhydroxid.
2820 Manganoxider
2820.10 | - Mangandioxid |
2820.90 | - Andra slag |
2821 Järnoxider och järnhydroxider; jordpigment innehållande minst 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3
2821.10 | - Järnoxider och järnhydroxider |
2821.20 | - Jordpigment |
Jordpigment innehållande minst 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3, klassificeras enligt detta nummer. Vid avgörandet om 70 %-gränsen har uppnåtts skall hänsyn tas till den totala järnhalten omräknat till Fe2O3. Jordpigment som innehåller 84 % Fe2O3 (motsvarande 58,8 % rent järn) klassificeras sålunda enligt detta nummer.
Numret omfattar dessutom följande konstgjorda oxider och hydroxider:
A. Järnoxider
Järn(III)oxid (ferrioxid) Fe2O3 framställs av vattenfritt järn(II)sulfat eller av naturlig järnoxid. Den förekommer som ett finfördelat pulver, vanligen rött men ibland violett, gulaktigt eller svart (violett, gul eller svart oxid), och används som pigment (järnoxidrött, järnmönja, polerrött, kolkothar), antingen oblandad, i vilket fall den klassificeras enligt detta nummer, eller blandad med lera, kalciumsulfat etc., i vilket senare fall den förs till 32 kap. Järn(III)oxid används bl.a. för tillverkning av målningsfärger (rostskyddsfärger och andra); i blandningar för polering av metall och glas samt för framställning av smältbara blandningar som är avsedda att användas för att öka massans smältbarhet vid tillverkning av buteljglas. Den används också för tillverkning av termit (blandad med aluminiumpulver) samt för rening av lysgas etc.
B. Järnhydroxider
Detta nummer omfattar inte:
a) | järnoxidhaltiga jordpigment med en halt av mindre än 70 viktprocent bundet järn, räknat som Fe2O3, eller i blandning med andra jordpigment; naturlig järnglimmer (nr 2530); |
---|---|
b) | järnmalmer enligt nr 2601, t.ex. röd hematit (inbegripet järnglans och martit), brun hematit (minettmalm, utgörande järnoxidhydrat som innehåller järn- och kalciumkarbonat), limonit (järnoxidhydrat) och magnetit (magnetisk järnoxid); |
c) | glödspån, som består av rå järnoxid som avskiljs från ytan av rödglödgat eller hamrat järn (nr 2619); |
d) | alkalihaltig järnoxid för rening av lysgas (nr 3825); |
e) | järnoxid (hematit) i form av halvädelstenar (nr 7103 eller 7105). |
2822 Koboltoxider och kobolthydroxider; kommersiella koboltoxider
A. Koboltoxider
Dessa oxider används inom emaljeringsindustrin för att erhålla klarblå färger och inom glasindustrin för färgning av optiskt glas. Omvandlade till silikater (t.ex. kaliumkoboltsilikat) används de för framställning av porslins-, glas- och emaljfärger enligt nr 3207. Dessa färger är kända som smalt, opakt glas, azurblått, emaljblått och sèvresblått. Beteckningen "smalt" används utan åtskillnad både om oxiderna och silikaterna, emedan samtliga erhålls från naturlig koboltarsenid, smaltit, som utgör en malm enligt nr 2605. Vissa blåa, gröna och violetta artistfärger är beredda av oxider, aluminater, zinkater och fosfater av kobolt (himmelsblått, coelinblått, koboltgrönt, koboltviolett).
Numret omfattar inte råa koboltoxider som erhålls vid behandling av silverhaltig malm (nr 2620).
B. Kobolthydroxider
Med "kobolthydroxider" avses inte bara kobolt(II)hydroxid Co(0H)2, vilken används för framställning av sickativ, och kobolt(III)hydroxid Co(OH)3, som erhålls inom koboltmetallurgin, utan också hydroxider av dubbeloxider. Dessa används för liknande ändamål som koboltoxiderna.
Numret omfattar inte naturligt koboltoxidhydrat (heterogenit) (nr 2605).
2823 Titanoxider
Den enda titanoxid som har betydelse inom handeln är titan(IV)oxid (titandioxid, titansyraanhydrid) TiO2. Den ger titanater enligt nr 2841.
Den är ett vitt, amorft pulver med densitet omkring 4. Vid upphettning blir den gulfärgad.
Detta nummer omfattar titan(IV)oxid som inte är blandad eller ytbehandlad. Det omfattar däremot inte titan(IV)oxid till vilken man under tillverkningsprocessen avsiktligt har tillsatt ämnen i syfte att erhålla vissa fysikaliska egenskaper som gör produkten lämplig att användas som pigment (nummer 3206) eller för annan användning (t.ex. nummer 3815 och 3824).
Numret omfattar inte heller:
a) | naturlig titandioxid (rutil, anatas, brookit) som utgör malm (nr 2614); |
---|---|
b) | ortotitansyra Ti(OH)4 och metatitansyra TiO(OH)2 (nr 2825). |
2824 Blyoxider; mönja och orangemönja
2824.10 | - Blymonooxid (massikot, blyglete) |
2824.90 | - Andra slag |
2825 Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen; andra oorganiska baser; andra metalloxider, metallhydroxider och metallperoxider
2825.10 | - Hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen |
2825.20 | - Litiumoxid och litiumhydroxid |
2825.30 | - Vanadinoxider och vanadinhydroxider |
2825.40 | - Nickeloxider och nickelhydroxider |
2825.50 | - Kopparoxider och kopparhydroxider |
2825.60 | - Germaniumoxider och zirkoniumdioxid |
2825.70 | - Molybdenoxider och molybdenhydroxider |
2825.80 | - Antimonoxider |
2825.90 | - Andra slag |
Detta nummer omfattar:
A. | hydrazin och hydroxylamin samt oorganiska salter av dessa ämnen; |
---|---|
B. | metalloxider, metallhydroxider och metallperoxider enligt detta kapitel, andra än de som är inbegripna i de föregående numren. |
De viktigaste föreningarna enligt detta nummer är följande.
UNDERAVDELNING V
Metallsalter (inbegripet peroxosalter) av oorganiska syror
Allmänna anvisningar
Metallsalter erhålls genom utbyte av grundämnet väte i en syra mot en metall eller mot ammoniumjonen NH4+. I flytande tillstånd eller i lösningar är salterna elektrolyter, som avger metallen (eller metalljonen) vid katoden.
I neutralsalter är syrans samtliga väteatomer ersatta med metall, medan sura salter (vätesalter) fortfarande innehåller utbytbart väte. Basiska salter (oxid- eller hydroxidsalter) innehåller större mängd basisk oxid än som behövs för att neutralisera syran (t.ex. kadmiumoxidsulfat CdSO4 . CdO).
Underavdelning V omfattar metallsalter av de syror som klassificeras enligt underavdelning II (syror av ickemetaller) eller i underavdelning IV (sura metallhydroxider).
Dubbelsalter och komplexa salter
Vissa dubbelsalter och vissa komplexa salter är särskilt nämnda i en del av numren 2826 – 2841, t.ex. fluorosilikater, fluoroborater och andra fluorkomplexa salter (nr 2826) alunarter (nr 2833) och komplexa cyanider (nr 2837). Beträffande dubbelsalter och komplexa salter som inte är särskilt nämnda, se anv. till nr 2842.
Underavdelning V omfattar inte:
a) | salter enligt 25 kap. (t.ex. natriumklorid); |
---|---|
b) | salter som utgör malmer eller andra produkter enligt 26 kap.; |
c) | föreningar av ädla metaller (nr 2843), av radioaktiva kemiska grundämnen (nr 2844), av sällsynta jordartsmetaller, yttrium, eller skandium eller av blandningar av dessa metaller (nr 2846) eller av kvicksilver (nr 2852); |
d) | fosfider, karbider, hydrider, nitrider, azider, silicider och borider (nr 2849, 2850 och 2853) samt fosforjärn (femtonde avd.); |
e) | salter enligt 31 kap.; |
f) | pigment och andra färgämnen, opakmedel, emaljmassa och andra preparat som omfattas av 32 kap. Underavdelning V omfattar (luminoforer undantagna) oblandade metallsalter som är lämpliga för direkt användning som pigment; metallsalter som är blandade med varandra eller med andra ämnen så att ett pigment har erhållits, förs till 32 kap. Luminoforer, även oblandade, förs till nr 3206; |
g) | desinfektionsmedel, insekts-, svamp- och ogräsbekämpningsmedel etc. enligt nr 3808; |
h) | flussmedel och andra hjälpmedel vid lödning etc. (nr 3810); |
ij) | odlade kristaller (andra än optiska element) av halogenider av alkalimetaller eller alkaliska jordartsmetaller, vägande minst 2,5 g per styck (nr 3824). Optiska element av sådana kristaller klassificeras enligt nr 9001; |
k) | ädelstenar och halvädelstenar, naturliga eller syntetiska (nr 7102 – 7105). |
2826 Fluorider; fluorosilikater, fluoroaluminater och andra fluorkomplexa salter
- Fluorider: | |
2826.12 | - - Av aluminium |
2826.19 | - - Andra |
2826.30 | - Natriumhexafluoroaluminat (syntetisk kryolit) |
2826.90 | - Andra slag |
A. Fluorider
Med undantag av varor som enligt de allmänna anvisningarna till underavdelningen skall klassificeras enligt andra nummer omfattar detta nummer fluorider (dvs. metallsalter av fluorvätesyra enligt nr 2811).
Följande fluorider är de viktigaste:
Numret omfattar inte fluorider av ickemetaller (nr 2812).
B. Fluorosilikater
Fluorosilikater är metallsalter av fluorokiselsyra H2SiF6 enligt nr 2811.
Numret omfattar inte topas, som är ett naturligt aluminiumfluorosilikat (71 kap.).
C. Fluoroaluminater och andra fluorkomplexa salter
Detta nummer omfattar också fluoridoxider (även komplexa) av metaller (t.ex. beryllium), medan däremot fluoridoxider av ickemetaller klassificeras enligt nr 2812.
Detta nummer omfattar inte fluoroformiater, fluoroacetater och andra komplexa organiska fluorsalter (29 kap.).
2827 Klorider, kloridoxider och hydroxidklorider; bromider och bromidoxider; jodider och jodidoxider
2827.10 | - Ammoniumklorid (salmiak) |
2827.20 | - Kalciumklorid |
- Andra klorider: | |
2827.31 | - - Magnesiumklorid |
2827.32 | - - Aluminiumklorid |
2827.35 | - - Nickelklorid |
2827.39 | - - Andra |
- Kloridoxider och hydroxidklorider: | |
2827.41 | - - Av koppar |
2827.49 | - - Andra |
- Bromider och bromidoxider: | |
2827.51 | - - Natriumbromid och kaliumbromid |
2827.59 | - - Andra |
2827.60 | - Jodider och jodidoxider |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer klorider, kloridoxider, hydroxidklorider, bromider, bromidoxider, jodider och jodidoxider av metaller eller av ammoniumjon NH4+. Halogenider och halogenidoxider av ickemetaller omfattas inte av detta nummer (nr 2812).
A. Klorider
Denna grupp omfattar salter av väteklorid (nr 2806).
De viktigaste kloriderna enligt detta nummer är följande.
Denna grupp omfattar inte natriumklorid och kaliumklorid, vilka även i rent tillstånd klassificeras enligt nr 2501 resp. 3104 eller 3105. Numret omfattar inte heller klorkalk, dvs. kommersiellt kalciumhypoklorit (nr 2828). Kvicksilverklorider (kvicksilver(I)klorid och kvicksilver(II)klorid) klassificeras enligt nr 2852.
B. Kloridoxider och hydroxidklorider
Denna grupp omfattar kloridoxider och hydroxidklorider av metaller. Hit hör bl.a. nedannämnda föreningar.
C. Bromider och bromidoxider
Denna grupp omfattar salter av vätebromid (nr 2811) samt bromidoxider.
D. Jodider och jodidoxider
Denna grupp omfattar salter av vätejodid (nr 2811) samt jodidoxider.
Numret omfattar inte kvicksilverjodider (kvicksilver(I)jodid och kvicksilver(II)jodid) (nr 2852).
2828 Hypokloriter; kommersiellt kalciumhypoklorit; kloriter; hypobromiter
2828.10 | - Kommersiellt kalciumhypoklorit och andra kalciumhypokloriter |
2828.90 | - Andra slag |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer hypokloriter, kloriter och hypobromiter av metaller samt kommersiellt kalciumhypoklorit.
A. Hypokloriter
Dessa föreningar är de viktigaste. De används huvudsakligen för blekning och är obeständiga föreningar som sönderdelas i luft. Även med svaga syror ger de hypoklorsyrlighet. Hypoklorsyrlighet, som lätt avspaltar klor, är ett mycket kraftigt oxidations- och blekmedel.
B. Kommersiellt kalciumhypoklorit
Kalciumhypoklorit. Den produkt som inom handeln benämns klorkalk består huvudsakligen av orent kalciumhypoklorit, vilket innehåller kalciumklorid och ibland även kalciumoxid eller kalciumhydroxid. Kalciumhypoklorit erhålls genom att mätta kalciumhydroxid med klor och utgör ett vitt, amorft, vattenlösligt pulver, som är hygroskopiskt då kalciumklorid ingår. Klorkalk är känslig för inverkan av ljus, värme och koldioxid och angriper animaliska fibrer och organiska ämnen samt förstör färgämnen. Den används för blekning av vegetabiliska textilvaror och pappersmassa, som antiseptiskt medel (för vattenrening, s.k. javellisering) samt för spridning över mark som har förorenats av stridsgaser. Rent kalciumhypoklorit förekommer antingen som kristallin massa eller i lösning med lukt av klor. Det är något mera stabilt än den orena produkten.
Numret omfattar inte kalciumklorid CaCl2 (nr 2827).
C. Kloriter
Denna grupp omfattar salter av klorsyrlighet HClO2.
D. Hypobromiter
Denna grupp omfattar salter av hypobromsyrlighet (underbromsyrlighet) HBrO (nr 2811). Kaliumhypobromit används för bestämning av kvävehalten i vissa organiska föreningar.
2829 Klorater och perklorater; bromater och perbromater; jodater och perjodater
- Klorater: | |
2829.11 | - - Natriumklorat |
2829.19 | - - Andra |
2829.90 | - Andra slag |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer klorater och perklorater, bromater och perbromater samt jodater och perjodater av metaller.
A. Klorater
Denna grupp omfattar salter av klorsyra HClO3 (nr 2811).
B. Perklorater
Denna grupp omfattar salter av perklorsyra HClO4 (nr 2811). De är kraftiga oxidationsmedel och används inom pyrotekniken och för framställning av sprängämnen.
C. Bromater och perbromater
Denna grupp omfattar salter av bromsyra HBrO3 (nr 2811), t.ex. kaliumbromat KBrO3, och salter av perbromsyra HBrO4.
D. Jodater och perjodater
Denna grupp omfattar salter av jodsyra HIO3 (nr 2811) samt salter av perjodsyra (nr 2811). Natriumjodat NaIO3, kaliumjodat KIO3 och kaliumvätedijodat KH(IO3)2 används inom medicinen och som reagens vid kemisk analys.
Bariumjodat, i kristaller, används för framställning av jodsyra.
Natriumperjodater (natriumperjodat och natriumvätediperjodat) erhålls genom inverkan av klor på en alkalisk lösning av natriumjodat.
2830 Sulfider; polysulfider, även inte kemiskt definierade
2830.10 | - Natriumsulfider |
2830.90 | - Andra slag |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer metallsulfider (salter av vätesulfid H2S – nr 2811). Den äldre benämningen sulfhydrater (hydrosulfider) används ibland om vätesulfider. Numret omfattar inte sulfider av ickemetaller (nr 2813).
Numret omfattar inte heller följande naturliga sulfider:
a) | naturlig nickelsulfid (millerit) (nr 2530): |
---|---|
b) | naturlig molybdensulfid (molybdenglans, molybdenit) (nr 2613); |
c) | naturlig vanadinsulfid (patronit) (nr 2615); |
d) | naturlig vismutsulfid (vismutglans, bismutin) (nr 2617). |
2831 Ditioniter (hydrosulfiter) och sulfoxylater
2831.10 | - Av natrium |
2831.90 | - Andra slag |
Ditioniter (hydrosulfiter) utgör metallsalter av ditionsyrlighet H2S2O4, som inte har isolerats i fri form. De framställs genom reduktion (med zinkpulver) av med svaveldioxid mättade lösningar av vätesulfiter. Ditioniterna utgör reduktionsmedel som används inom textil- och sockerindustrierna samt inom den kemiska industrin, huvudsakligen för blekning.
Natriumditionit (natriumhydrosulfit) Na2S2O4 är det viktigaste av ditioniterna. Det är lösligt i vatten och förekommer dels som ett vattenfritt, vitt pulver, dels hydratiserat (med 2 H2O) som färglösa kristaller. Natriumditionit används vid organiska synteser, i färgerier och vid pappersframställning. Det sönderdelas tämligen hastigt, även i kristalliserad form. För vissa ändamål (t.ex. vid användning som reduktionsmedel inom textilindustrin) måste natriumditionit stabiliseras med formaldehyd; ibland tillsätts också zinkoxid eller glycerol. Aceton kan också användas som stabiliseringsmedel.
Ditioniter av kalium, kalcium, magnesium och zink kan stabiliseras på likartat sätt och utgör salter som liknar natriumditionit och har liknande egenskaper och användning.
Detta nummer omfattar alla stabiliserade ditioniter samt även formaldehydsulfoxylater, vilka är likartade produkter.
Numret omfattar inte sulfiter och tiosulfater (nr 2832).
2832 Sulfiter; tiosulfater
2832.10 | - Natriumsulfiter |
2832.20 | - Andra sulfiter |
2832.30 | - Tiosulfater |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer:
A. | metallsulfiter, salter av svavelsyrlighet H2SO3 (en syra som endast existerar i vattenlösning och som kan härledas från svaveldioxid enligt nr 2811); |
---|---|
B. | metalltiosulfater, salter av tiosvavelsyra H2S2O3, en syra som inte existerar i ren form. |
Numret omfattar inte indunstad sulfitlut (nr 3804) samt hydrosulfiter, även stabiliserade med organiska ämnen (nr 2831).
A. Sulfiter
Detta nummer omfattar både neutrala och sura sulfiter.
B. Tiosulfater
2833 Sulfater; alunarter; peroxosulfater (persulfater)
- Natriumsulfater: | |
2833.11 | - - Dinatriumsulfat |
2833.19 | - - Andra |
- Andra sulfater: | |
2833.21 | - - Magnesiumsulfater |
2833.22 | - - Aluminiumsulfat |
2833.24 | - - Nickelsulfater |
2833.25 | - - Kopparsulfater |
2833.27 | - - Bariumsulfat |
2833.29 | - - Andra |
2833.30 | - Alunarter |
2833.40 | - Peroxosulfater (persulfater) |
A. Sulfater
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer metallsalter av svavelsyra H2SO4 (nr 2807). Numret omfattar dock inte kvicksilversulfater, vilka klassificeras enligt nr 2852, ammoniumsulfat, vilket även i ren form klassificeras enligt nr 3102 eller 3105, eller kaliumsulfat, vilket även i ren form klassificeras enligt nr 3104 eller 3105.
B. Alunarter
Alunarter utgör vattenhaltiga dubbelsulfater som består av ett sulfat av en trevärd metall (aluminium, krom, mangan, järn eller indium) och ett sulfat av en envärd metall (alkalisulfat eller ammoniumsulfat). De används vid färgning, som antiseptiska medel och för framställning av kemiska preparat. Tendensen går dock mot att ersätta dem med enkla sulfater.
1. | Alunarter innehållande aluminium.
| ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2. | Alunarter innehållande krom.
| ||||||
3. | Alunarter innehållande järn. Ammoniumjärn(III)sulfat (järnammoniakalun) (NH4)2SO4 . Fe2(SO4)3 . 24 H2O bildar purpurfärgade kristaller som i luften förlorar vatten, varvid de blir vita; järn(III)kaliumsulfat bildar också purpurfärgade kristaller. Båda salterna används vid färgning. |
C. Peroxosulfater (persulfater)
Med peroxosulfater (persulfater) förstås salter av peroxosvavelsyror enligt 2811. De är tämligen stabila i torrt tillstånd men i vattenlösningar sönderdelas de vid upphettning. De är kraftiga oxidationsmedel.
Numret omfattar inte naturliga kalciumsulfater (gipssten, anhydrit, karstenit) (nr 2520).
2834 Nitriter; nitrater
2834.10 | - Nitriter |
- Nitrater: | |
2834.21 | - - Kaliumnitrat |
2834.29 | - - Andra |
A. Nitriter
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer nitriter, dvs. metallsalter av salpetersyrlighet HNO2 (nr 2811).
Numret omfattar inte nitrokoboltater (nr 2842).
B. Nitrater
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer nitrater, dvs. metallsalter av salpetersyra (nr 2808), med undantag av ammoniumnitrat och natriumnitrat, även rena (nr 3102 eller 3105). (Andra undantag berörs nedan).
Även basiska nitrater klassificeras här.
Förutom de produkter som enligt vad som sägs ovan inte skall klassificeras enligt detta nummer omfattar numret inte heller:
a) | kvicksilvernitrater (nr 2852); |
---|---|
b) | acetonitrater (t.ex. järnacetonitrat, vilket används som betmedel (29 kap.); |
c) | dubbelsalter, även rena, av ammoniumsulfat och ammoniumnitrat (nr 3102 eller 3105); |
d) | sprängämnen som består av blandningar av metallnitrater (nr 3602). |
2835 Fosfinater (hypofosfiter), fosfonater (fosfiter) och fosfater; polyfosfater, även inte kemiskt definierade
2835.10 | - Fosfinater (hypofosfiter) och fosfonater (fosfiter) |
- Fosfater: | |
2835.22 | - - Mononatrium- och dinatriumfosfat |
2835.24 | - - Kaliumfosfater |
2835.25 | - - Kalciumhydrogenortofosfat (dikalciumfosfat) |
2835.26 | - - Andra kalciumfosfater |
2835.29 | - - Andra |
- Polyfosfater: | |
2835.31 | - - Natriumtrifosfat (natriumtripolyfosfat) |
2835.39 | - - Andra polyfosfater |
A. Fosfinater (hypofosfiter)
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer fosfinater (hypofosfiter), dvs. metallsalter av fosfinsyra (hypofosforsyrlighet) H3PO2 (nr 2811).
Dessa föreningar är lösliga i vatten och sönderdelas vid upphettning under utveckling av vätefosfid, som självantänds. Alkalifosfinater är reduktionsmedel.
De viktigaste är:
I. | natriumfosfinat (natriumhypofosfit) NaPH2O2, som är hygroskopiskt och förekommer i form av vita blad eller kristallint pulver; |
---|---|
II. | kalciumfosfinat (kalciumhypofosfit) Ca(PH2O2)2, vilket förekommer som färglösa kristaller eller som ett vitt pulver (erhållet genom inverkan av vit fosfor på kokande kalkmjölk). |
Båda dessa produkter används inom medicinen som stärkande och återställande medel; | |
III. | ammonium-, järn- och blyfosfinater (ammonium-, järn- och blyhypofosfiter). |
B. Fosfonater (fosfiter)
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer fosfonater (fosfiter), inbegripet vätefosfonater, dvs. metallsalter av fosfonsyra (fosforsyrlighet) H3PO3 (nr 2811).
Viktigast är fosfonater av ammonium, natrium, kalium och kalcium, vilka är vattenlösliga och utgör reduktionsmedel.
C. Fosfater och polyfosfater
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer metallfosfater och metallpolyfosfater som härleds från syror enligt nr 2809, dvs.:
I. | fosfater – metallsalter av fosforsyra (ortofosforsyra) H3PO4. Dessa är de viktigaste och kallas vanligen "fosfater" utan ytterligare beteckning. Salterna av fosforsyra med envärda metaller kan vara en-, två- eller trebasiska (med envärda metaller innehåller de en, två eller tre metallatomer). Så finns t.ex. tre olika natriumfosfater: natriumdiväteortofosfat (enbasiskt fosfat, NaH2PO4), dinatriumväteortofosfat (tvåbasiskt fosfat Na2HPO4) och trinatriumortofosfat (trebasiskt fosfat Na3PO4); |
---|---|
II. | pyrofosfater (difosfater) – metallsalter av pyrofosforsyra (difosforsyra) H4P2O7; |
III. | metafosfater – metallsalter av metafosforsyra (HPO3)n; |
IV. | andra polyfosfater – metallsalter av polyfosforsyror med hög polymerisationsgrad. |
De viktigaste fosfaterna och polyfosfaterna är följande:
Numret omfattar inte heller vissa andra fosfater, nämligen:
a) | naturliga kalciumfosfater, apatit och naturliga aluminiumkalciumfosfater (nr 2510); |
---|---|
b) | andra naturliga mineraliska fosfater enligt 25 eller 26 kap.; |
c) | ammoniumdiväteortofosfat (monoammoniumfosfat) och diammoniumväteortofosfat (diammoniumfosfat), även rena (nr 3105); |
d) | ädelstenar och halvädelstenar (nr 7103 eller 7105). |
2836 Karbonater; peroxokarbonater (perkarbonater); kommersiellt ammoniumkarbonat innehållande ammoniumkarbamat
2836.20 | - Dinatriumkarbonat |
2836.30 | - Natriumhydrogenkarbonat (natriumbikarbonat) |
2836.40 | - Kaliumkarbonater |
2836.50 | - Kalciumkarbonat |
2836.60 | - Bariumkarbonat |
- Andra slag: | |
2836.91 | - - Litiumkarbonater |
2836.92 | - - Strontiumkarbonat |
2836.99 | - - Andra |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer:
I. | karbonater, inbegripet vätekarbonater (bikarbonater), dvs. metallsalter av kolsyra H2CO3, en syra som inte har kunnat isoleras. Kolsyrans anhydrid CO2 klassificeras enligt nr 2811; |
---|---|
II. | peroxokarbonater (perkarbonater) dvs. karbonater som innehåller överskott av syre, t.ex. Na2CO4 (peroxomonokarbonat) och Na2C2O6 (peroxodi-karbonat). Dessa erhålls genom inverkan av koldioxid på metallperoxider. |
A. Karbonater
B. Peroxokarbonater
2837 Cyanider, cyanidoxider och komplexa cyanider
- Cyanider och cyanidoxider: | |
2837.11 | - - Av natrium |
2837.19 | - - Andra |
2837.20 | - Komplexa cyanider |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer cyanider, cyanidoxider och komplexa cyanider.
A. Cyanider
Cyanider är metallsalter av vätecyanid (blåsyra, cyanväte) HCN (nr 2811). De är mycket giftiga.
Numret omfattar inte cyanider av kvicksilver (nr 2852) och inte heller cyanider av ickemetaller (nr 2853), t.ex. cyanbromid.
B. Hexacyanoferrater(II) (ferrocyanider)
Hexacyanoferrater(II) (ferrocyanider) är metallsalter av vätehexacyanoferrat(II) (ferrocyanvätesyra) H4Fe(CN)6 (nr 2811). De framställs genom att behandla använd gasreningsmassa med kalciumhydroxid eller genom inverkan av järn(II)hydroxid på cyanider. Hexacyanoferrater(II) sönderdelas i värme.
De viktigaste salterna är:
Numret omfattar inte järnblått (preussiskt blått, berlinerblått) och andra pigment som är baserade på hexacyanoferrater (nr 3206).
C. Hexacyanoferrater(III) (ferricyanider)
Hexacyanoferrater(III) (ferricyanider) utgör metallsalter av vätehexacyanoferrat(III) (ferricyanvätesyra) H3Fe(CN)6 (nr 2811).
De viktigaste är:
D. Andra föreningar
Bland dessa föreningar märks pentacyanonitrosylferrater(II), pentacyanonitrosylferrater(III), cyanokadmiater, cyanokromater, cyanomanganater, cyanokoboltater, cyanonickelater och cyanokuprater av oorganiska baser.
Denna grupp omfattar bl.a. natriumpentacyanonitrosylferrat(III) (natriumnitroprussiat) Na2Fe(CN)5NO∙2H2O, som används vid kemisk analys.
Numret omfattar dock inte cyanomerkurater (nr 2852).
[2838]
2839 Silikater; kommersiella silikater av alkalimetaller
- Natriumsilikater: | |
2839.11 | - - Natriummetasilikater |
2839.19 | - - Andra |
2839.90 | - Andra slag |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer silikater, dvs. metallsalter av olika kiselsyror som härleder sig från kiseldioxid (nr 2811). Dessa syror har inte kunnat isoleras i fri form.
Numret omfattar inte naturliga silikater, t.ex:
a) | wollastonit (kalciumsilikat), rodonit (mangansilikat), fenakit (berylliumsilikat) och titanit eller sfen (titansilikat) (nr 2530); |
---|---|
b) | malmer, t.ex. krysokoll och dioptas (kopparsilikater), zinkgalmeja (hemimorfit, zinkhydrosilikat), zirkon (zirkoniumsilikat) (nr 2603, 2608 resp. 2615); |
c) | ädelstenar enligt 71 kap.
|
2840 Borater; peroxoborater (perborater)
- Dinatriumtetraborat (renad borax): | |
2840.11 | - - Vattenfritt |
2840.19 | - - Annat |
2840.20 | - Andra borater |
2840.30 | - Peroxoborater (perborater) |
A. Borater
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer borater, dvs. metallsalter av olika borsyror, främst av ortoborsyra (vanlig borsyra) H3BO3 (nr 2810).
Enligt detta nummer klassificeras borater som har erhållits genom kristallisation eller på kemisk väg samt naturliga borater som har erhållits genom indunstning av vattnet från vissa saltsjöar.
Numret omfattar inte naturliga natriumborater (kernit, tinkal), som används för framställning av borater enligt detta nummer, samt naturliga kalciumborater (pandermit, priceit), som används för framställning av borsyra (nr 2528).
B. Peroxoborater (perborater)
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer metallperoxoborater. Dessa har högre syrehalt än boraterna och avger lätt syre.
De är i allmänhet komplexa föreningar, vilkas sammansättning motsvarar olika syror, t.ex. HBO3 eller HBO4.
De viktigaste peroxoboraterna är:
2841 Salter av metalloxosyror och metallperoxosyror
2841.30 | - Natriumdikromat |
2841.50 | - Andra kromater och dikromater; peroxokromater |
- Manganiter, manganater och permanganater: | |
2841.61 | - - Kaliumpermanganat |
2841.69 | - - Andra |
2841.70 | - Molybdater |
2841.80 | - Volframater |
2841.90 | - Andra slag |
Detta nummer omfattar salter av metalloxosyror och metallperoxosyror (motsvarar metalloxider som utgör syraanhydrider).
De viktigaste grupperna av föreningar som omfattas av detta nummer är följande:
Detta nummer omfattar dock inte salter av:
a) | ädla metaller (nr 2843); |
---|---|
b) | radioaktiva grundämnen och radioaktiva isotoper (nr 2844); |
c) | yttrium, skandium och sällsynta jordartsmetaller (nr 2846); |
d) | kvicksilver (nr 2852). |
Fluorkomplexa salter, t.ex. fluorotitanater, klassificeras enligt nr 2826.
2842 Andra salter av oorganiska syror eller peroxosyror (inbegripet aluminiumsilikater, även inte kemiskt definierade), med undantag av azider
2842.10 | - Dubbelsilikater och komplexa silikater, inbegripet aluminiumsilikater, även inte kemiskt definierade |
2842.90 | - Andra slag |
Med de inskränkningar som framgår av de allmänna anvisningarna till denna underavdelning omfattar detta nummer bl.a.:
I. Salter av oorganiska ickemetallsyror eller ickemetallperoxosyror, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans
Som exempel på sådana salter kan följande nämnas:
A. | Fulminater, cyanater, isocyanater och tiocyanater dvs. metallsalter av cyansyra (HO-C≡N) (som inte har kunnat isoleras), isocyansyra HN=C=O och fulminsyra (knallsyra) H-C≡N+–O- (vilka tre syror är isomera) samt av tiocyansyra (HS–C≡N).
| ||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
B. | Arseniter och arsenater
| ||||||||||||||||||||||||
C. | Salter av selensyror (selenider, seleniter och selenater)
| ||||||||||||||||||||||||
D. | Salter av tellursyror (tellurider, telluriter och tellurater) t.ex.:
|
II. Dubbelsalter och komplexa salter
Denna grupp omfattar dubbelsalter och komplexa salter, andra än sådana som är särskilt upptagna någon annanstans.
Bland viktigare dubbelsalter och komplexa salter enligt detta nummer märks följande:
A. | Dubbelklorider och komplexa klorider (klorosalter)
| ||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
B. | Dubbeljodider och komplexa jodider (jodosalter)
| ||||||||||||||||||||||
C. | Dubbelsalter och komplexa salter som innehåller svavel (tiosalter)
| ||||||||||||||||||||||
D. | Dubbelsalter och komplexa salter av selen (selenokarbonater, selenocyanater etc.) | ||||||||||||||||||||||
E. | Dubbelsalter och komplexa salter av tellur (tellurokarbonater, tellurocyanater etc.) | ||||||||||||||||||||||
F. | Nitrokoboltater (koboltnitriter) | ||||||||||||||||||||||
G. | Dubbelnitrater och komplexa nitrater (nickeltetraammin- och nickelhexaamminnitrater) | ||||||||||||||||||||||
H. | Dubbelfosfater och komplexa fosfater
| ||||||||||||||||||||||
IJ. | Volframborater (borovolframater) | ||||||||||||||||||||||
K. | Dubbelcyanater och komplexa cyanater | ||||||||||||||||||||||
L. | Dubbelsilikater och komplexa silikater Hit hör också syntetiska zeoliter med allmänformeln M2/nO.Al2O3.y SiO2.w H2O, där M är en katjon med valenstalet n (vanligen natrium, kalium, magnesium eller kalcium), y är två eller mer och w är antalet vattenmolekyler. Aluminiumsilikater innehållande bindemedel (t.ex. zeoliter innehållande kiselbaserad lera) omfattas emellertid inte av detta nummer (nr 3824). Zeoliter innehållande bindemedel kan vanligen igenkännas på partikelstorleken (normalt större än 5 mikrometer). | ||||||||||||||||||||||
M. | Dubbelsalter och komplexa salter av metalloxider
|
UNDERAVDELNING VI
Diverse
2843 Ädla metaller i kolloidal form; oorganiska och organiska föreningar av ädla metaller, även inte kemiskt definierade; amalgamer av ädla metaller
2843.10 | - Ädla metaller i kolloidal form |
- Silverföreningar: | |
2843.21 | - - Silvernitrat |
2843.29 | - - Andra |
2843.30 | - Guldföreningar |
2843.90 | - Andra föreningar; amalgamer |
A. Ädla metaller i kolloidal form
Detta nummer omfattar kolloidala suspensioner av ädla metaller enligt 71 kap. (dvs. silver, guld, platina, iridium, osmium, palladium, rodium och rutenium).
Dessa ädla metaller erhålls i kolloidal form genom dispergering, katodisk utfällning eller genom reduktion av deras oorganiska salter.
Kolloidalt silver förekommer som små blåaktiga, brunaktiga eller grönaktigt gråa korn eller fjäll med metallglans. Det används inom medicinen som antiseptiskt medel.
Kolloidalt guld kan vara rött, violett, blått eller grönt och används för samma ändamål som kolloidalt silver.
Kolloidal platina förekommer som små gråa partiklar och har alldeles speciella katalytiska egenskaper.
Dessa kolloidala metaller (t.ex. guld) klassificeras enligt detta nummer även i form av lösningar som innehåller skyddskolloider (t.ex. gelatin, kasein eller fisklim).
B. Oorganiska och organiska föreningar av ädla metaller, även inte kemiskt definierade
Av dessa kan nämnas:
I. | oxider, peroxider och hydroxider av ädla metaller, vilka motsvarar de föreningar som är upptagna i underavdelning IV; |
---|---|
II. | oorganiska salter av ädla metaller, vilka motsvarar de föreningar som är upptagna i underavdelning V; |
III. | fosfider, karbider, hydrider, nitrider, silicider och borider, vilka motsvarar de föreningar som är upptagna i nr 2849, 2850 och 2853 (t.ex. platinafosfid, palladiumhydrid, silvernitrid och platinasilicid); |
IV. | organiska föreningar av ädla metaller, vilka motsvarar de föreningar som är upptagna i 29 kap. |
Föreningar som innehåller både ädel och annan metall (t.ex. dubbelsalter av en oädel och en ädel metall och komplexa estrar som innehåller ädel metall) klassificeras också enligt detta nummer.
De vanligaste föreningarna av de olika ädelmetallerna uppräknas nedan.
1. | Silverföreningar.
| ||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2. | Guldföreningar.
| ||||||||||||||||||||
3. | Ruteniumföreningar. Rutenium(IV)oxid (ruteniumdioxid) RuO2 är ett blått ämne, medan rutenium(VIII)oxid (ruteniumtetraoxid) RuO4 är orangefärgad. Rutenium(III)klorid (ruteniumtriklorid) RuCl3 och rutenium(IV)klorid (ruteniumtetraklorid) RuCl4 bildar ammin- och nitrosokomplexer och ger med alkaliklorider klorosalter. Dubbelnitriter av rutenium och alkalimetaller förekommer också. | ||||||||||||||||||||
4. | Rodiumföreningar. Rodium(III)oxid Rh2O3 utgör ett svart pulver och svarar mot rodium(III)hydroxid Rh(OH)3. Rodium(III)klorid RhCl3 ger med alkaliklorider klororodater(III). Vidare förekommer ett sulfat, alunarter, komplexa fosfater, ett nitrat och komplexa nitriter, cyanorodater(III) och komplexa ammin- och oxalsyraderivat. | ||||||||||||||||||||
5. | Palladiumföreningar. Den mest stabila oxiden är palladium(II)oxid PdO, som också är den enda som är basisk. Den utgör ett svart pulver som sönderdelas vid upphettning. | ||||||||||||||||||||
6. | Osmiumföreningar. Osmium(IV)oxid (osmiumdioxid) OsO2 är ett mörkbrunt pulver. Osmium(VIII)oxid (osmiumtetraoxid) OsO4 är ett flyktigt, fast ämne som kristalliserar i vita nålar. Den angriper ögon och lungor och används vid beredning av histologiska preparat och inom fotomikrografin. Osmium(VIII)oxid ger osmater(VI), t.ex. kaliumosmat (röda kristaller), samt med ammoniak och alkalihydroxider osmiamater, t.ex. osmiamater av kalium eller natrium (gula kristaller). | ||||||||||||||||||||
7. | Iridiumföreningar. Förutom iridium(III)oxid förekommer en iridium(IV)hydroxid (iridiumtetrahydroxid) Ir(OH)4 (blått, fast ämne), en klorid, kloroiridater(III) och (IV), dubbelsulfater och amminföreningar. | ||||||||||||||||||||
8. | Platinaföreningar:
|
C. Amalgamer av ädla metaller
Dessa amalgamer utgör legeringar av ädla metaller med kvicksilver. Guld- och silveramalgamer, vilka är vanligast, är mellanprodukter för utvinning av ifrågavarande ädla metaller.
Numret omfattar också amalgamer som innehåller både ädla och oädla metaller (t. ex. vissa amalgamer för tandläkarbruk). Numret omfattar dock inte amalgamer som består helt av oädla metaller (nr 2853).
Numret omfattar inte föreningar av kvicksilver, oavsett om de är kemiskt definierade eller inte, andra än amalgamer (nr 2852).
2844 Radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper (inbegripet klyvbara och fertila kemiska grundämnen och isotoper) samt föreningar av sådana grundämnen och isotoper; blandningar och återstoder innehållande dessa produkter
2844.10 | - Naturligt uran och föreningar av naturligt uran; legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande naturligt uran eller föreningar av naturligt uran |
2844.20 | - Uran anrikat på U 235 och föreningar av sådant uran; plutonium och plutoniumföreningar; legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande uran anrikat på U 235, plutonium eller föreningar av dessa produkter |
2844.30 | - Uran utarmat på U 235 och föreningar av sådant uran; torium och toriumföreningar; legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande uran utarmat på U 235, torium eller föreningar av dessa produkter |
- Radioaktiva grundämnen, isotoper och föreningar som inte omfattas av nr 2844 10, 2844 20 eller 2844 30; legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande dessa grundämnen, isotoper eller föreningar; radioaktiva återstoder: | |
2844.41 | - - Tritium och tritiumföreningar; legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande tritium eller tritiumföreningar |
2844.42 | - - Aktinium-225, aktinium-227, californium-253, curium-240, curium-241, curium-242, curium-243, curium-244, einsteinium-253, einsteinium-254, gadolinium-148, polonium-208, polonium-209, polonium-210, radium-223, uran-230 eller uran-232 och föreningar av dessa; legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande dessa grundämnen eller föreningar av dessa |
2844.43 | - - Andra radioaktiva grundämnen, isotoper och föreningar; andra legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter samt blandningar, innehållande dessa grundämnen, isotoper eller föreningar |
2844.44 | - - Radioaktiva återstoder |
2844.50 | - Förbrukade (bestrålade) bränsleelement till kärnreaktorer |
I. Isotoper
Atomkärnorna hos ett grundämne innehåller alltid samma antal protoner (vilket anges av grundämnets atomnummer) men kan ha olika antal neutroner och kan följaktligen ha olika massa (olika masstal).
Nuklider som har samma atomnummer men som skiljer sig från varandra genom att de har olika masstal kallas isotoper av grundämnet. Det finns exempelvis ett flertal nuklider med atomnummer 92, vilka alla kallas uran, men deras masstal varierar mellan 227 och 240. De benämns uran 233, uran 235, uran 238 etc. På samma sätt är väte 1, väte 2 eller deuterium (klassificeras enligt nr 2845) och väte 3 eller tritium isotoper av väte (väte).
Det som är avgörande för ett grundämnes kemiska natur är storleken av den positiva elektriska laddningen, dvs. antalet protoner, i atomkärnan. Detta antal bestämmer nämligen antalet elektroner som kretsar kring kärnan. Av detta antal är grundämnets kemiska egenskaper beroende.
Olika isotoper av ett grundämne, vilkas atomkärnor har samma elektriska laddning men olika massa, har därför samma kemiska egenskaper, men de har olika fysikaliska egenskaper.
Kemiska grundämnen består antingen av en enstaka nuklid (monoisotopiska grundämnen) eller av en blandning av två eller flera isotoper i kända, konstanta proportioner. I naturen förekommande klor består exempelvis, i både fri och kemiskt bunden form, alltid av en blandning av 75,4 % klor 35 och 24,6 % klor 37 (vilket ger atomvikten 35,457).
När ett grundämne består av en blandning av isotoper, kan de olika isotoperna separeras, t.ex. genom diffusion genom porösa rör, genom elektromagnetisk separation eller genom fraktionerad elektrolys. Isotoper kan även erhållas genom att bestråla naturliga grundämnen med neutroner eller med laddade partiklar med hög kinetisk energi.
Med ordet isotoper i anm. 6 till detta kapitel och i nr 2844 och 2845 avses enligt denna anmärkning inte bara isotoper i ren form utan också kemiska grundämnen vilkas naturliga isotopsammansättning antingen har modifierats på konstgjord väg genom anrikning av grundämnet på någon eller några av dess isotoper (vilket är liktydigt med att utarma det på någon annan isotop) eller genom att genom en kärnreaktion omvandla några isotoper till andra, konstgjorda isotoper. Exempelvis klor med atomvikten 35,30, vilken erhålls genom att anrika detta grundämne så att det innehåller 85 % klor 35 (och följaktligen utarma det så att det innehåller 15 % klor 37), anses sålunda som en isotop.
Det bör observeras att grundämnen, som i naturligt tillstånd endast har en enda isotop, t.ex. beryllium 9, fluor 19, aluminium 27, fosfor 31 och mangan 55, inte anses som isotoper enligt detta nummer utan skall klassificeras, såväl i fri som i kemiskt bunden form, enligt de mer specificerade nummer, som avser kemiska grundämnen eller kemiska föreningar av sådana.
Radioaktiva isotoper av dessa grundämnen, som har erhållits på konstgjord väg (t.ex. Be 10, F 18, Al 29, P 32 och Mn 54) betraktas emellertid som isotoper enligt detta nummer.
Eftersom konstgjorda kemiska grundämnen (i allmänhet med ett atomnummer över 92, s.k. transurana grundämnen) inte har en konstant isotopisk sammansättning, utan denna varierar alltefter den metod som har använts för att framställa grundämnet, är det i dessa fall omöjigt att göra skillnad mellan det kemiska grundämnet och dess isotoper enligt bestämmelserna i anm. 6.
Detta nummer omfattar endast sådana isotoper som är radioaktiva (fenomenet radioaktivitet beskrivs nedan). Stabila isotoper klassificeras däremot enligt nr 2845.
II. Radioaktivitet
Vissa nuklider, vilkas atomkärna är instabil, utsänder, såväl i ren form som när de ingår i kemiska föreningar, strålning med fysikalisk eller kemisk verkan såsom:
Detta förhållande gör det möjligt att upptäcka strålningen och mäta dess intensitet, t.ex. med hjälp av Geiger-Müller-räknare, proportionalräknare, jonkammare, wilsonkammare (dimkammare), bubbelflödesräknare, scintillationsräknare och ljuskänslig film eller ljuskänsliga plåtar.
Det är detta fenomen som kallas radioaktivitet. Kemiska grundämnen, isotoper, kemiska föreningar och ämnen i allmänhet som uppvisar detta sägs vara radioaktiva.
III. Radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper samt föreningar av sådana grundämnen och isotoper; blandningar och återstoder innehållande dessa produkter
A. Radioaktiva grundämnen
Under denna rubrik innefattas de radioaktiva grundämnen som anges i anm. 6 a till detta kapitel, nämligen: teknetium, prometium, polonium och alla grundämnen med högre atomnummer än 84, såsom astat, radon, francium, radium, aktinium, torium, protaktinium, uran, neptunium, plutonium, americium, curium, berkelium, californium, einsteinium, fermium, mendelevium, nobelium och lawrencium.
Dessa grundämnen består i allmänhet av flera isotoper, vilka alla är radioaktiva.
Det finns emellertid grundämnen som består av en blandning av stabila isotoper och radioaktiva isotoper, såsom kalium, rubidium, samarium och lutetium (nr 2805), vilka praktiskt taget kan anses vara stabila och därför inte klassificeras enligt detta nummer, emedan de radioaktiva isotoperna dels har en låg radioaktivitetsnivå och dels ingår i blandningen med en förhållandevis låg andel.
Om däremot samma grundämnen (kalium, rubidium, samarium och lutetium) har anrikats på sina radioaktiva isotoper (K 40, Rb 87, Sm 147 resp. Lu 176) betraktas de som radioaktiva isotoper enligt detta nummer.
B. Radioaktiva isotoper
Förutom de ovannnämnda naturliga radioaktiva isotoperna kalium 40, rubidium 87, samarium 147 och lutetium 176, kan nämnas uran 235 och uran 238, som beskrivs mer detaljerat i avsnitt IV nedan, och vissa isotoper av tallium, bly, vismut, polonium, radium, aktinium och torium, vilka ofta är kända under annat namn än motsvarande grundämne. Detta namn hänsyftar på det grundämne ur vilket de har erhållits genom radioaktiv omvandling. Sålunda kallas vismut 210 radium E, polonium 212 kallas torium C' och aktinium 228 kallas mesotorium II.
Kemiska grundämnen som normalt är stabila kan bli radioaktiva antingen genom bestrålning med från en partikelaccelerator (cyklotron, synkrotron etc.) utslungade partiklar med hög kinetisk energi (protoner, deutroner) eller genom absorbtion av neutroner i en kärnreaktor.
Grundämnen som har omvandlats på detta sätt kallas konstgjorda radioaktiva isotoper. För närvarande är omkring 500 sådana isotoper kända. Av dessa har nästan 200 redan praktisk användning. Bortsett från uran 233 och plutoniumisotoperna, vilka beskrivs längre fram, är några av de viktigaste: väte 3 (tritium), kol 14, natrium 24, fosfor 32, svavel 35, kalium 42, kalcium 45, krom 51, järn 59, kobolt 60, krypton 85, strontium 90, yttrium 90, palladium 109, jod 131 och 132, xenon 133, cesium 137, tulium 170, iridium 192, guld 198 och polonium 210.
Radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper omvandlas av sig själva till mer stabila grundämnen eller isotoper.
Den tid som behövs för att en viss mängd radioaktiv isotop skall sönderfalla till hälften av den ursprungliga mängden betecknas som halveringstiden för ifrågavarande isotop. Halveringstiden varierar mellan en bråkdel av en sekund för vissa höggradigt radioaktiva isotoper (0,3 x 10-6 sekunder för torium C') upp till miljarder år (1,5 x 1011 år för samarium 147) och utgör ett lämpligt mått på hur stabil en viss atomkärna är.
Radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper klassificeras enligt detta nummer även när de är blandade med varandra, med radioaktiva kemiska föreningar eller med icke radioaktiva ämnen (t.ex. icke upparbetade bestrålade mål samt radioaktiva strålkällor), under förutsättning att produkten har en specifik radioaktivitet som är högre än 74 Bq (0,002 mikrocurie) per gram.
C. Radioaktiva föreningar; blandningar och återstoder innehållande radioaktiva ämnen
Radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper enligt detta nummer används ofta i form av föreningar eller produkter som är "märkta" (dvs. innehåller molekyler med en eller flera radioaktiva atomer). Sådana föreningar klassificeras enligt detta nummer även när de är lösta eller dispergerade i eller utgör naturliga eller konstgjorda blandningar med andra radioaktiva eller icke radioaktiva ämnen. Dessa grundämnen och isotoper klassificeras enligt detta nummer också när de föreligger i form av legeringar, dispersioner eller kermeter.
Oorganiska och organiska föreningar, i vilkas molekyl radioaktiva grundämnen eller radioaktiva isotoper ingår, samt lösningar av sådana ämnen klassificeras enligt detta nummer även om den specifika radioaktiviten hos dessa föreningar och lösningar är lägre än 74 Bq (0,002 mikrocurie) per gram. Legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter och blandningar som innehåller radioaktiva ämnen (grundämnen, isotoper eller föreningar av dessa) klassificeras däremot enligt detta nummer endast om de har en specifik radioaktivetet som är högre än 74 Bq (0,002 mikrocurie) per gram.
Radioaktiva kemiska grundämnen och radioaktiva isotoper används sällan i fri form, utan förekommer i handeln i form av kemiska föreningar eller legeringar. Med undantag av föreningar av klyvbara och fertila kemiska grundämnen och isotoper, som med hänsyn till sina egenskaper och sin betydelse behandlas särskilt i avsnitt IV nedan, är följande radioaktiva föreningar de viktigaste:
1. | Radiumsalter (klorid, bromid, sulfat etc.). Dessa används som strålkällor vid behandling av cancer samt vid vissa fysikaliska experiment. | ||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2. | Föreningar av radioaktiva isotoper, nämnda i III B ovan. Konstgjorda radioaktiva isotoper och föreningar av sådana används:
|
Radioaktiva isotoper och föreningar av sådana isotoper föreligger vanligen i form av pulver, lösningar, nålar, tråd eller plåt. De är i allmänhet förpackade i glasampuller, i ihåliga platinanålar, i rör av rostfritt stål etc., vilka är placerade i strålskyddande metallbehållare (vanligen av bly). Dessas tjocklek sammanhänger med graden av radioaktivitet hos isotoperna. I enlighet med vissa internationella överenskommelser måste på behållaren vara anbragt en speciell varningsetikett med detaljerade uppgifter om den inneliggande isotopen och dennas grad av radioaktivitet.
Blandningar kan innehålla vissa neutronkällor som har bildats genom att sammanföra (i en blandning, i en legering, genom hopmontering etc.) ett radioaktivt grundämne eller en radioaktiv isotop (radium, radon, antimon 124, americium 241 etc.) med ett annat grundämne (beryllium, fluor etc.) på ett sådant sätt att en (γ, n) eller (α, n) reaktion uppstår (införande av en γ-foton respektive en α-partikel och emission av en neutron).
Alla hopmonterade neutronkällor, som är färdiga att användas i kärnreaktorer för att framkalla kärnklyvningsreaktioner, skall emellertid anses utgöra delar till reaktorer och skall följaktligen klassificeras enligt nr 8401.
Mikrokulor av kärnbränsle som är överdragna med kol eller kiselkarbid och som är avsedda att användas i sfäriska eller prismatiska bränsleelement förs till detta nummer.
Enligt detta nummer klassificeras också produkter som används som luminoforer och till vilka har tillsatts små mängder radioaktiva ämnen för att göra dem självlysande, under förutsättning att den resulterande specifika radioaktiviteten är högre än 74 Bq (0,002 mikrocurie) per gram.
De radioaktiva återstoder som är viktigast från återanvändningssynpunkt är:
1. | tungt vatten som är bestrålat eller innehåller tritium: i en kärnreaktor omvandlas en del av det deuterium som finns i tungt vatten så småningom till tritium genom absorption av neutroner, och det tunga vattnet blir därigenom radioaktivt; |
---|---|
2. | förbrukade (bestrålade) bränsleelement, som i allmänhet är mycket höggradigt radioaktiva och huvudsakligen används för återvinning av de klyvbara och fertila ämnen som de innehåller (se avsnitt IV nedan). |
IV. Klyvbara och fertila kemiska grundämnen och isotopersamtföreningar av sådana grundämnen och isotoper; blandningar och återstoder innehållande dessa produkter
A. Klyvbara och fertila kemiska grundämnen och isotoper
Vissa av de radioaktiva grundämnen och isotoper som är omnämnda i avsnitt III har hög atommassa, t.ex. torium, uran, plutonium och americium. Hos dessa har atomkärnan en mycket komplex struktur. Dessa atomkärnor kan, när de utsätts för bestrålning med elementarpartiklar (neutroner, protoner, deutroner, tritoner, alfapartiklar etc.), absorbera dessa partiklar och därigenom öka sin instabilitet i så hög grad att de sönderfaller i två medeltunga, ungefär lika stora kärnor (eller mera sällan i tre eller fyra delar). Vid detta sönderfall frigörs en avsevärd mängd energi. Samtidigt bildas nya neutroner. Processen kallas klyvning (fission).
Klyvning sker sällan spontant eller under inverkan av fotoner.
De vid klyvningen frigjorda nya neutronerna kan framkalla en andra klyvning och därvid föranleda bildandet av ytterligare neutroner osv. Upprepandet av denna process alstrar en kedjereaktion.
Sannolikheten för att en klyvning skall äga rum är i allmänhet stor i fråga om vissa nuklider (U 233, U 235, Pu 239) om långsamma neutroner används, dvs. neutroner med en medelhastighet av omkring 2 200 m/sek (motsvarande i energi 1/40 elektronvolt). Då denna hastighet ungefär motsvarar hastigheten hos molekylerna i en vätska (termisk rörelse), benämns långsamma neutroner ibland även termiska neutroner.
För närvarande är klyvning med termiska neutroner den process som vanligen används i kärnreaktorer.
Av den anledningen används termen klyvbar allmänt om isotoper som kan klyvas med termiska neutroner, speciellt uran 233, uran 235, plutonium 239 och de kemiska grundämnen i vilka dessa ingår, särskilt uran och plutonium.
Andra nuklider, såsom uran 238 och torium 232, kan endast klyvas med hjälp av snabba neutroner och betecknas vanligen inte som klyvbara utan som fertila. Förklaringen till detta är att dessa nuklider kan absorbera långsamma neutroner. Därvid bildas plutonium 239 resp.uran 233, vilka är klyvbara.
I termiska kärnreaktorer är energin hos de neutroner som frigörs vid klyvning alldeles för hög (ca 2 milj. elektronvolt) för att en kedjereaktion skall komma till stånd. Neutronernas hastighet måste därför nedbringas, vilket kan åstadkommas med moderatorer, dvs. ämnen med liten atommassa (t.ex. vatten, tungt vatten, vissa kolväten, grafit eller beryllium). Dessa ämnen absorberar visserligen en del av neutronernas energi vid en serie sammanstötningar, men de absorberar inte själva neutronerna utom möjligen en obetydlig mängd.
För att en kedjereaktion skall kunna igångsättas och vidmakthållas måste medeltalet av de nya neutroner som alstras vid klyvningen överstiga antalet neutroner som går förlorade genom absorption eller läckning och inte åstadkommer någon klyvning.
De klyvbara och fertila kemiska grundämnena är följande:
Bland klyvbara isotoper märks:
Vidare kan nämnas vissa isotoper av transplutoniska grundämnen, såsom californium 252, americium 241, curium 242 och curium 244, vilka kan klyvas (även spontant) och vilka kan användas som starka neutronkällor.
Av de fertila isotoperna kan förutom torium 232 nämnas utarmat uran (dvs. utarmat på U 235 och följaktligen anrikat på U 238). Denna metall är en biprodukt vid framställning av uran anrikat på U 235. Då den är mycket billigare och finns tillgänglig i större kvantiteter, används den som ersättning för naturligt uran, särskilt som fertilt material, som skyddsskärm mot strålning, som en tung metall vid framställning av svänghjul och vid framställning av absorptionsmaterial (getter) för rening av vissa gaser.
Detta nummer omfattar inte av uran utarmat på U 235 tillverkade varor enligt sextonde till nittonde avd.
B. Föreningar av klyvbara och fertila kemiska grundämnen och isotoper
Bland de föreningar som omfattas detta nummer märks särskilt följande:
1. | Föreningar av uran:
| ||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2. | Föreningar av plutonium:
| ||||||||||||||
Föreningar av uran och plutonium används huvudsakligen inom kärnkraftsindustrin, antingen som mellanprodukter eller som slutprodukter. Uranhexafluorid förvaras vanligen i slutna behållare. Den är tämligen giftig och bör därför hanteras försiktigt. | |||||||||||||||
3. | Föreningar av torium:
|
C. Legeringar, dispersioner (inbegripet kermeter), keramiska produkter, blandningar och återstoder som innehåller klyvbara eller fertila grundämnen eller isotoper samt oorganiska och organiska föreningar av dessa
De viktigaste produkterna i denna grupp är följande:
2845 Isotoper som inte omfattas av nr 2844; oorganiska och organiska föreningar av sådana isotoper, även inte kemiskt definierade
2845.10 | - Tungt vatten (deuteriumoxid) |
2845.20 | - Bor på bor-10 och föreningar av sådan bor |
2845.30 | - Litium anrikat på litium-6 och föreningar av sådant litium |
2845.40 | - Helium-3 |
2845.90 | - Andra slag |
Vad som menas med "isotoper" framgår av avsnitt I i anv. till nr 2844.
Detta nummer omfattar stabila isotoper, dvs. icke radioaktiva isotoper samt oorganiska och organiska föreningar av sådana isotoper, även inte kemiskt definierade.
Bland de isotoper och föreningar av sådana som omfattas av detta nummer kan nämnas:
2846 Oorganiska och organiska föreningar av sällsynta jordartsmetaller, yttrium eller skandium eller av blandningar av dessa metaller
2846.10 | - Ceriumföreningar |
2846.90 | - Andra slag |
Detta nummer omfattar oorganiska och organiska föreningar av yttrium, av skandium eller av sällsynta jordartsmetaller, enligt nr 2805 (lantan, cerium, praseodym, neodym, samarium, europium, gadolinium, terbium, dysprosium, holmium, erbium, tulium, ytterbium och lutetium). Numret omfattar även föreningar som har erhållits direkt genom kemisk behandling av blandningar av dessa grundämnen. Detta innebär att numret omfattar blandningar av oxider eller hydroxider av dessa grundämnen samt blandningar av salter som har samma anjon (t.ex. klorider av sällsynta jordartsmetaller) men inte blandningar av salter med olika anjoner, även om de har samma katjon. Numret omfattar därför exempelvis inte en blandning av nitrater av europium och samarium med oxalater av dessa metaller och inte heller en blandning av ceriumklorid och ceriumsulfat, eftersom dessa produkter inte är föreningar som härrör direkt från blandningar av grundämnena, utan utgör blandningar av föreningar vilka kan anses ha framställts för speciella ändamål och vilka därför skall klassificeras enligt nr 3824.
Numret omfattar också dubbelsalter och komplexa salter av ifrågavarande metaller med andra metaller.
Bland föreningar enligt detta nummer märks följande:
Oxider av europium, samarium etc. används i kärnreaktorer för absorption av långsamma neutroner.
a) | naturliga föreningar av sällsynta jordartsmetaller, t.ex. xenotim (komplexa fosfater), gadolinit, ytterbit och cerit (komplexa silikater) (nr 2530) samt monazit (fosfater av torium och sällsynta jordartsmetaller) (nr 2612); |
---|---|
b) | salter samt andra oorganiska och organiska föreningar av prometium (nr 2844). |
2847 Hydrogenperoxid (väteperoxid), även i fast form (i förening med karbamid)
Väteperoxid (väteperoxid, "vätesuperoxid") H2O2 framställs genom elektrolytisk oxidation av svavelsyra och efterföljande destillation eller genom att behandla barium- eller natriumperoxid eller kaliumperoxosulfat med en syra. Väteperoxid är en färglös vätska som liknar vanligt vatten. Den kan ha sirapskonsistens och angriper i koncentrerad form huden. Den försänds på damejeanner. Väteperoxid är mycket instabil i alkaliskt medium, särskilt om den utsätts för värme eller ljus. Den innehåller nästan alltid små mängder stabilisatorer (bor- eller citronsyra etc.) för att förhindra sönderdelning. En sådan tillsats påverkar inte klassificeringen.
Detta nummer omfattar också väteperoxid i fast form (i förening med karbamid), även stabiliserad.
Väteperoxid används för blekning av textilvaror, fjäder, halm, tvättsvamp, elfenben, hår etc. Den används också vid kypfärgning, för rening av vatten, för restaurering av gamla målningar, för fotobruk och inom medicinen (som antiseptiskt och blodstillande medel).
Föreliggande som medikament i avdelade doser eller i former eller förpackningar för försäljning i detaljhandeln klassificeras väteperoxid enligt nr 3004.
[2848]
2849 Karbider, även inte kemiskt definierade
2849.10 | - Kalciumkarbid |
2849.20 | - Kiselkarbid (karborundum) |
2849.90 | - Andra slag |
Detta nummer omfattar följande slag av karbider.
A. | Binära karbider. Dessa utgör föreningar av kol med något annat grundämne som är mera elektropositivt än kol. Karbider benämnda acetylider klassificeras också enligt detta nummer.
| ||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
B. | Karbider som består av mer än ett metalliskt grundämne i förening med kol, t.ex. (Ti, W)C. | ||||||||||||||||
C. | Föreningar som består av ett eller flera metalliska grundämnen i förening med kol och något annat ickemetalliskt grundämne, t.ex. aluminiumborkarbid, zirkoniumkarbonitrid och titankarbonitrid. |
Numret omfattar inte heller:
a) | binära föreningar av kol med följande grundämnen: syre (nr 2811), halogener (nr 2812 eller 2903), svavel (nr 2813), ädla metaller (nr 2843), kväve (nr 2853) och väte (nr 2901); |
---|---|
b) | blandningar av metallkarbider, inte sintrade men beredda för framställning av plattor, stavar, spetsar e.d. till verktyg (nr 3824); |
c) | legeringar av järn och kol enligt 72 kap., såsom vitt tackjärn, oavsett halten järnkarbid; |
d) | sintrade blandningar av metallkarbider, i form av plattor, stavar, spetsar e.d. till verktyg (nr 8209). |
2850 Hydrider, nitrider, azider, silicider och borider, även inte kemiskt definierade, med undantag av sådana föreningar som även utgör karbider enligt nr 2849
De fyra grupper av föreningar som omfattas av detta nummer består av två eller flera grundämnen, av vilka ett anges av namnet (väte, kväve, kisel eller bor). I övrigt består de av en eller flera ickemetaller eller metaller.
A. Hydrider
Den viktigaste hydriden är kalciumhydrid (hydrolit) CaH2, som erhålls genom direkt förening av de två grundämnena. Den förekommer som en vit massa med kristallina brottytor och sönderdelas redan av kallt vatten under utveckling av väte. Kalciumhydrid är ett reduktionsmedel som används för framställning av sintrad krom ur kromklorid.
Hydrider av arsenik, kisel, bor (inbegripet natriumborhydrid), litium och aluminiumlitium, natrium, kalium, strontium, antimon, nickel, titan, zirkonium, tenn, bly etc. förekommer också.
Detta nummer omfattar inte föreningar av väte med följande grundämnen: syre (nr 2201, 2845, 2847 och 2853), kväve (nr 2811, 2814 och 2825), fosfor (nr 2853), kol (nr 2901) samt vissa andra ickemetaller (nr 2806 och 2811). Hydrider av palladium eller andra ädla metaller klassificeras enligt nr 2843.
B. Nitrider
Detta nummer omfattar inte föreningar av kväve med följande grundämnen: syre (nr 2811), halogener (nr 2812), svavel (nr 2813), väte (nr 2814), kol (nr 2853). Nitrider av silver eller av andra ädla metaller klassificeras enligt nr 2843, nitrider av torium eller uran enligt nr 2844.
C. Azider
Metallazider kan betraktas som salter av väteazid (kvävevätesyra) HN3.
D. Silicider
Detta nummer omfattar inte föreningar av kisel med följande grundämnen: syre (nr 2811), halogener (nr 2812), svavel (nr 2813) och fosfor (nr 2853). Kolsilicid (kiselkarbid) klassificeras enligt nr 2849, silicider av platina eller andra ädla metaller enligt nr 2843, ferrolegeringar och kopparförlegeringar innehållande kisel enligt nr 7202 resp. 7405 samt aluminiumkisellegeringar enligt 76 kap. Beträffande föreningar av kisel och väte, se avsnitt A ovan.
E. Borider
Detta nummer omfattar inte föreningar av bor med följande grundämnen: syre (nr 2810), halogener (nr 2812), svavel (nr 2813), ädla metaller (nr 2843), fosfor (nr 2853) och kol (nr 2849). Beträffande föreningar av bor med väte, kväve eller kisel, se avsnitt A, B och D ovan. Numret omfattar inte heller kopparförlegeringar av bor och koppar (se anv. till nr 7405).
[2851]
2852 Oorganiska och organiska föreningar av kvicksilver, även kemiskt definierade, med undantag av amalgamer
2852.10 | - Kemiskt definierade |
---|---|
2852.90 | - Andra |
Detta nummer omfattar oorganiska och organiska föreningar av kvicksilver, även kemiskt definierade, med undantag av amalgamer. De vanligaste kvicksilverföreningarna är de som räknas upp nedan.
Numret omfattar inte:
a) | kvicksilver (nr 2805 eller 30 kap.); |
---|---|
b) | amalgamer av ädla metaller, amalgamer innehållande både ädla och oädla metaller (nr 2843) eller amalgamer som består helt av oädla metaller (nr 2853). |
2853 Fosfider, även inte kemiskt definierade, med undantag av järnfosfid (fosforjärn); andra oorganiska föreningar (inbegripet destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad); flytande luft (även med ädelgaserna avlägsnade); komprimerad luft; amalgamer, med undantag av amalgamer av ädla metaller
2853.10 | - Cyanklorid (cyanogenklorid) |
---|---|
2853.90 | - Andra slag |
A. Fosfider, även inte kemiskt definierade, med undantag av järnfosfid (fosforjärn)
Fosfider är föreningar av fosfor med ett annat grundämne. Bland fosfiderna enligt detta nummer, vilka framställs genom direkt förening av ingående grundämnen, kan nämnas följande:
Detta nummer omfattar inte:
a) föreningar av fosfor med syre (nr 2809) med halogener (nr 2812) eller med svavel (nr 2813);
b) fosfider av platina eller andra ädla metaller (nr 2843);
c) järnfosfid (fosforjärn) (nr 7202).
B. Destillerat vatten och ledningsförmågevatten samt vatten av motsvarande renhetsgrad
Detta nummer omfattar endast destillerat vatten, omdestillerat vatten, elektroosmotiskt vatten, ledningsförmågevatten och vatten av motsvarande renhetsgrad, inbegripet vatten som är behandlat med jonbytare.
Numret omfattar inte naturligt vatten, även filtrerat, steriliserat, renat eller avhärdat (nr 2201). Vatten som föreligger som medikament i avdelade doser eller i förpackningar för försäljning i detaljhandeln klassificeras enligt nr 3004.
C. Diverse oorganiska föreningar
Oorganiska kemiska föreningar som inte är nämnda eller inbegripna någon annanstans omfattas också av detta nummer (inbegripet vissa kolföreningar som är upptagna i anm. 2 till detta kapitel).
Bland hithörande produkter kan nämnas:
D. Flytande luft och komprimerad luft
Inom handeln förekommer flytande luft i kärl av stål eller mässing med isolerande vakuummantel. Flytande luft kan förorsaka svåra brännskador och göra mjuka organiska material spröda. Den används för framställning av syre, kväve och ädelgaser genom fraktionerad destillation. På grund av att den förflyktigas snabbt används den som kylmedel på laboratorier. Blandad med träkol och andra produkter utgör den ett kraftigt sprängämne som används vid gruvdrift.
Detta nummer omfattar också:
E. Amalgamer, med undantag av amalgamer av ädla metaller
Kvicksilver bildar amalgamer med åtskilliga oädla metaller (alkalimetaller och alkaliska jordartsmetaller, zink, kadmium, antimon, aluminium, tenn, koppar, bly, vismut etc.).
Amalgamer kan framställas genom att direkt sammanföra metallerna med kvicksilver, genom elektrolys av metallsalter under användning av kvicksilverkatod eller genom elektrolys av ett kvicksilversalt med den oädla metallen som katod.
Amalgamer som har erhållits genom elektrolys och destillerats vid låg temperatur används för framställning av pyrofora legeringar, vilka är mera reaktionsbenägna än sådana som har erhållits vid högre temperatur. De används även vid framställning av ädla metaller.
Numret omfattar inte amalgamer av ädla metaller, oavsett om de innehåller oädla metaller eller inte (nr 2843). Föreningar av kvicksilver, även kemiskt definierade, andra än amalgamer klassificeras enligt nr 2852.