AVDELNING IV
Allmänna anmärkningar
För klassificering av sammansatta livsmedelsberedningar (även färdiglagade maträtter) som består av t.ex. korv, kött, slaktbiprodukter, fisk eller kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur eller en kombination av dessa tillsammans med grönsaker, spagetti, sås och liknande hänvisas till anmärkning 2 till detta kapitel och de förklarande anmärkningarna till HS, kapitel 16, allmänna anvisningar, näst sista stycket.
Anmärkning 2, första stycket, andra meningen (klassificering enligt det nummer som motsvarar den beståndsdel som dominerar viktmässigt) gäller också för fastställande av undernumren. Detta gäller dock inte för beredningar innehållande lever enligt nr 1601 00 och 1602 (se andra stycket i anmärkningen).
Kompletterande anmärkning 2 | I allmänhet kan en del identifieras endast när dess dimensioner uppgår till ungefär 100 × 80 × 2 mm. Med ”delar därav” förstås endast delar för vilka det styckades ursprung (skinka t.ex.) kan bestämmas på ett tillförlitligt sätt och inte genom uteslutande av andra möjligheter. |
1601 00 | Korv och liknande produkter av kött, slaktbiprodukter eller blod; beredningar av dessa produkter För klassificering enligt detta nummer är det inte avgörande att produkterna i handeln betraktas som ”korv och liknande produkter”. Hackade eller finfördelade beredningar av kött som formats till följd av att de är förpackade i burkar eller andra styva behållare, även cylindriska, anses inte som korv enligt detta nummer. | ||||||||
1601 00 10 | Av lever Detta undernummer omfattar korv och liknande produkter innehållande lever, även med en tillsats av kött, slaktbiprodukter, fett och liknande, förutsatt att levern ger produkten dess huvudsakliga karaktär. Dessa produkter är i allmänhet kokta men ibland rökta och känns huvudsakligen igen på den karakteristiska leversmaken. | ||||||||
1601 00 91 | Rå korv, torr eller bredbar Detta undernummer omfattar rå korv under förutsättning att den genomgått en mognadsprocess (t.ex. genom lufttorkning) och är färdig för direkt konsumtion. Produkter av detta slag kan också vara rökta, förutsatt att äggviteämnena inte koagulerat fullständigt till följd av värmebehandling (t.ex. varmrökning). Undernumret omfattar följaktligen både korv som normalt äts skivad (t.ex. salami, Arleskorv, Plockwurst) och bredbar korv, t.ex. Teewurst. | ||||||||
1601 00 99 | Annat Detta undernummer omfattar följande:
| ||||||||
1602 | Kött, slaktbiprodukter och blod, beredda eller konserverade på annat sätt | ||||||||
Se kompletterande anmärkning 6 a till kapitel 2 om klassificering av okokt kryddat fjäderfäkött enligt kapitel 16. Huruvida okokt fjäderfäkött är kryddat eller ej ska avgöras med hjälp av de metoder för sensorisk provning av okokt kryddat fjäderfäkött som fastställts i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1362/2013 (*) (*)Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1362/2013 av den 11 december 2013 om fastställande av metoder för sensorisk provning av okokt kryddat fjäderfäkött för klassificering i den kombinerade nomenklaturen (EUT L 343, 19.12.2013, s. 9). | |||||||||
1602 10 00 | Homogeniserade beredningar Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel. | ||||||||
1602 20 10 och 1602 20 90 | Varor av lever av alla slags djur Dessa undernummer omfattar beredda eller konserverade produkter innehållande lever, även blandade med kött och andra slaktbiprodukter, förutsatt att levern ger produkten dess huvudsakliga karaktär. De viktigaste produkterna enligt dessa undernummer framställs av gås- eller anklever (undernr 1602 20 10). | ||||||||
1602 31 11 till 1602 39 85 | Varor av fjäderfä enligt nr 0105 Dessa undernummer omfattar fjäderfä och delar av fjäderfä som konserverats efter kokningen. Till dessa produkter hör t.ex.:
Vid fastställandet av andelen kött av fjäderfä eller slaktbiprodukter skall hänsyn inte tas till vikten på eventuella ben. | ||||||||
1602 31 11 | Innehållande endast kalkonkött, inte kokt eller på annat sätt värmebehandlat Se kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. | ||||||||
1602 32 11 | Inte kokta eller på annat sätt värmebehandlade Se kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. | ||||||||
1602 39 21 | Inte kokta eller på annat sätt värmebehandlade Se kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. | ||||||||
1602 41 10 och 1602 41 90 | Skinka och delar därav Se kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel angående vad som förstås med uttrycket ”delar därav” och motsvarande förklarande anmärkning. Hackade eller finfördelade beredningar omfattas inte av dessa undernummer även om de är framställda av skinka och delar därav. | ||||||||
1602 42 10 och 1602 42 90 | Bog och delar därav Se kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel angående vad som förstås med uttrycket ”delar därav” och den förklarande anmärkningen till denna. Hackade eller finfördelade beredningar omfattas inte av dessa undernummer även om de är framställda av bog och delar därav. | ||||||||
1602 49 11 till 1602 49 50 | Av tamsvin För fastställande av viktprocenten kött eller slaktbiprodukter av alla slag, inbegripet fetter av alla slag och ursprung, se kommissionens förordning (EEG) nr 226/89 (EGT L 29, 31.1.1989, s. 11). Gelatiner och såser skall inte medräknas vid fastställandet av dessa procentsatser. | ||||||||
1602 49 15 | Andra blandningar innehållande skinka, (”culotte”), bog, rygg eller hals och delar därav Se kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel angående vad som förstås med uttrycket ”delar därav” och motsvarande förklarande anmärkning. Blandningar enligt detta undernummer skall innehålla minst en av de delar (och/eller del därav) som avses i numrets lydelse, utan att det är nödvändigt att den ger blandningen dess huvudsakliga karaktär. Blandningarna kan också innehålla kött eller köttbiprodukter från andra djur. | ||||||||
1602 50 10 | Inte kokta eller på annat sätt värmebehandlade; blandningar av sådant kött eller slaktbiprodukter med kokt eller på annat sätt värmebehandlat kött eller slaktbiprodukter Se kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. | ||||||||
1602 50 31 | Corned beef i hermetiskt tillslutna förpackningar Med uttrycket ”i hermetiskt tillslutna förpackningar” i undernr 1602 50 31 avses varor i förpackningar som har förseglats, även under vakuum, för att förhindra luft eller andra gaser från att komma ut eller in. När förpackningen en gång öppnats är originalförseglingen permanent bruten. Dessa undernummer omfattar bland annat produkter i förseglade plastpåsar, även under vakuum. | ||||||||
1602 90 61 | Inte kokta eller på annat sätt värmebehandlade; blandningar av sådant kött eller slaktbiprodukter med kokt eller på annat sätt värmebehandlat kött eller slaktbiprodukter Se kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. | ||||||||
1604 | Fisk, beredd eller konserverad; kaviar och kaviarersättning som framställts av fiskrom Se anmärkning 2 till undernummer i detta kapitel. | ||||||||
1604 12 91 | I hermetiskt tillslutna förpackningar Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1602 50 31. | ||||||||
1604 14 26 | Filéer, så kallade ”loins” Under detta undernummer anges endast fiskfiléer i den betydelse, de har i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 0304, 1 och som anger följande tre karakteristika:
| ||||||||
1604 14 36 | Filéer, så kallade ”loins” Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1604 14 26. | ||||||||
1604 14 46 | Filéer, så kallade ”loins” Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1604 14 26. | ||||||||
1604 19 31 | Filéer, så kallade ”loins” Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1604 14 26 | ||||||||
1604 20 05 | Surimiberedningar Se de förklarande anmärkningarna till undernr 0304 93 10. Beredningar enligt detta undernummer består av surimi blandat med andra produkter (t.ex. mjöl, stärkelse, kött av kräftdjur, kryddor, aromämnen och färgämnen). De genomgår värmebehandling och föreligger i allmänhet frysta. | ||||||||
1604 31 00 och 1604 32 00 | Kaviar och kaviarersättning Dessa undernummer omfattar även frysta produkter. | ||||||||
1605 | Kräftdjur, blötdjur och andra ryggradslösa vattendjur beredda eller konserverade Se anmärkning 2 till undernummer i detta kapitel. | ||||||||
1605 29 00 | Andra Detta undernummer omfattar räkor i hermetiskt tillslutna förpackningar (se de förklarande anmärkningarna till undernr 1602 50 31). | ||||||||
1605 53 10 | I hermetiskt tillslutna förpackningar Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1602 50 31. |
1701 | Socker från sockerrör eller sockerbetor samt kemiskt ren sackaros, i fast form | ||||||||||
1701 12 10 till 1701 14 90 | Råsocker utan tillsats av aromämnen eller färgämnen Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel. Dessa undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||
1701 12 10 och 1701 12 90 | Socker från sockerbetor Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1701 12, 1701 13 och 1701 14. | ||||||||||
1701 13 10 och 1701 13 90 | Socker från sockerrör enligt anmärkning 2 till undernummer till detta kapitel Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1701 12, 1701 13 och 1701 14. | ||||||||||
1701 14 10 och 1701 14 90 | Annat socker från sockerrör Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1701 12, 1701 13 och 1701 14. | ||||||||||
1701 91 00 | Med tillsats av aromämnen eller färgämnen Socker med aromämnen eller färgämnen klassificeras enligt detta undernummer även om sackaroshalten är lägre än 99,5 viktprocent. | ||||||||||
1701 99 10 | Vitt socker Se kompletterande anmärkning 3 till detta kapitel. Vitt socker enligt detta undernummer, även oraffinerat, är socker som i allmänhet är vitt till färgen på grund av dess höga sackaroshalt (99,5 viktprocent eller mer). Fastställande av sackaroshalten hos vitt socker med hänsyn till kompletterande anmärkning 3 till detta kapitel skall ske enligt den polarimetriska metod som beskrivs i kommissionens direktiv 79/796/EEG, bilaga II, metod 10 (EGT L 239, 22.9.1979, s. 24). | ||||||||||
1702 | Annat socker, inbegripet kemiskt ren laktos, maltos, glukos och fruktos, i fast form; sirap och andra sockerlösningar utan tillsats av aromämnen eller färgämnen; konstgjord honung, även blandad med naturlig honung; sockerkulör | ||||||||||
1702 11 00 och 1702 19 00 | Mjölksocker (inbegripet kemiskt ren laktos) samt sirap och andra lösningar av mjölksocker Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1702, A 1 och B, första stycket. | ||||||||||
1702 30 10 | Isoglukos Se kompletterande anmärkning 5 till detta kapitel. | ||||||||||
1702 30 50 och 1702 30 90 | Annat Vid beräkning av viktprocenten för glukos skall med uttrycket ”torrsubstans” förstås att den är befriad från både fritt vatten och kristallvatten. | ||||||||||
1702 40 10 | Isoglukos Se kompletterande anmärkning 5 till detta kapitel. | ||||||||||
1702 60 10 | Isoglukos Se kompletterande anmärkning 5 till detta kapitel. | ||||||||||
1702 60 80 | Inulinsirap Se kompletterande anmärkning 6 a till detta kapitel. | ||||||||||
1702 90 30 | Isoglukos Se kompletterande anmärkning 5 till detta kapitel. | ||||||||||
1702 90 80 | Inulinsirap Se kompletterande anmärkning 6 b till detta kapitel. | ||||||||||
1702 90 95 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a.:
| ||||||||||
1703 | Melass erhållen vid utvinning eller raffinering av socker | ||||||||||
1703 10 00 | Sockerrörsmelass Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1703 10. | ||||||||||
1704 | Sockerkonfektyrer (inbegripet vit choklad), inte innehållande kakao | ||||||||||
1704 10 10 och 1704 10 90 | Tuggummi, även överdraget med socker Dessa undernummer omfattar sockerhaltigt tuggummi, som kännetecknas av innehållet av chiclegummi eller andra liknande oätliga produkter, oavsett i vilken form de föreligger (t.ex. plattor, sockeröverdragna tabletter, kulor), även ”bubbelgum”. | ||||||||||
1704 90 10 | Lakritsextrakt innehållande mer än 10 viktprocent sackaros, men utan andra tillsatser Detta undernummer omfattar endast lakritsextrakt innehållande mer än 10 viktprocent sackaros utan tillsats av annat socker, aromämnen eller andra ämnen, även i form av kakor, stänger, pastiller och liknande). Lakritsextrakt som beretts till konfektyrer genom tillsats av andra ämnen omfattas av undernr 1704 90 99 oavsett sackaroshalten. | ||||||||||
1704 90 30 | Vit choklad Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1704, andra stycket, 6. | ||||||||||
1704 90 51 till 1704 90 99 | Andra Dessa undernummer omfattar de flesta av de sockerberedningar som går under benämningen sötsaker eller konfektyrer. Dessa beredningar klassificeras enligt dessa undernummer även om de innehåller drickbar alkohol eller alkoholbaserad likör. Undernumren omfattar även pastor för tillverkning av t.x. fondant, mandelmassa och nougat, som utgör halvfabrikat till konfektyrer och i regel föreligger i form av block eller kakor. Dessa halvfabrikat klassificeras enligt dessa undernummer även om deras sockerhalt ökas i samband med framställningen av färdiga produkter, förutsatt att de genom sin sammansättning är särskilt bestämda att användas endast vid tillverkningen av vissa typer av konfektyrer. Dessa undernummer omfattar inte följande varor:
| ||||||||||
1704 90 51 | Massor, pastor, mandelmassor, löst förpackade i förpackningar med nettovikt av minst 1 kg Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1704, andra stycket, 4 och 9. Undernumret omfattar även sockerglasyrblandningar. | ||||||||||
1704 90 55 | Pastiller, tabletter o.d. mot hosta Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1704, andra stycket, 5. | ||||||||||
1704 90 61 | Dragéer Undernumret omfattar sockerkonfektyrer som glaserade mandlar, med ett hårt överdrag eller skal av socker. Dragéer framställs genom att sötsakens innanmäte (t.ex. en mandel) läggs i en panna med sirap. När pannan roteras tar innanmätet upp socker, som vid avkylning bildar ett klart avgränsat yttre skal. | ||||||||||
1704 90 65 | Vingummi, gelévaror och fruktpastor i form av konfektyrer Vingummi och gelévaror består av geleringsmedel (t.ex. gummi arabicum, gelatin, pektin och vissa former av stärkelse) samt socker och aromämnen. De föreligger i varierande former, t.ex. som människo- eller djurfigurer. | ||||||||||
1704 90 71 | Karameller o.d., även fyllda Karameller är hårda, i vissa fall spröda, och kan vara antingen genomskinliga eller ogenomskinliga. De består huvudsakligen av kokt socker med små mängder av andra tillsatser (utom fett) för att uppnå en stor variation av smak, konsistens och färg. Dessa varor kan också vara fyllda. | ||||||||||
1704 90 75 | Kola o.d. Kola och dylikt är produkter som liksom karameller framställs genom kokning av socker, men med tillsats av fett. | ||||||||||
1704 90 81 | Tabletter framställda genom sammanpressning Sockerkonfektyrer av denna typ föreligger i olika former som framställs genom sammanpressning, med eller utan tillsats av bindemedel. | ||||||||||
1704 90 99 | Andra Detta undernummer omfattar sockerkonfektyrer som inte omfattas av föregående undernummer, t.ex.:
|
1801 00 00 | Kakaobönor, hela eller krossade, även rostade Kakaobönor innehåller 49 till 54 viktprocent av ett fett som kallas kakaosmör, 8 till 10 viktprocent stärkelse, 8 till 10 viktprocent protein, 1 till 2 viktprocent teobromin, 5 till 10 viktprocent tanniner (katekin eller kakaorött), 4 till 6 viktprocent cellulosa, 2 till 3 viktprocent mineraler, steroler (vitamin D) och olika ferment. | ||||||
1803 | Kakaomassa, även avfettad Detta nummer omfattar kakaomassa, även i stycken, behandlad med alkalier för att förbättra lösligheten. Numret omfattar inte kakaomassa som behandlats på detta sätt men föreligger i form av pulver (nr 1805). | ||||||
1805 00 00 | Kakaopulver utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel Kakaopulver klassificeras enligt detta nummer även om små mängder lecitin tillsatts (ca 5 viktprocent) eftersom syftet med detta är att förbättra kakaopulvrets möjlighet att lösas i vätskor och därigenom underlätta beredningen av kakaobaserade drycker (löslig kakao). | ||||||
1806 | Choklad och andra livsmedelsberedningar innehållande kakao Endast produkter som innehåller kakaobönor, kakaomassa eller kakaopulver ska anses innehålla kakao enligt nr 1806. | ||||||
1806 20 10 | Innehållande minst 31 viktprocent kakaosmör eller sammanlagt minst 31 viktprocent kakaosmör och mjölkfett Detta undernummer omfattar produkter som allmänt går under beteckningen chokladöverdrag eller mjölkchokladöverdrag. | ||||||
1806 20 30 | Innehållande sammanlagt minst 25, men mindre än 31 viktprocent kakaosmör och mjölkfett Detta undernummer omfattar produkter som allmänt går under beteckningen mjölkchoklad. | ||||||
1806 20 50 | Innehållande minst 18 viktprocent kakaosmör Detta undernummer omfattar produkter som allmänt går under beteckningen mörk choklad. | ||||||
1806 20 70 | ”Chocolate milk crumb” ”Chocolate milk crumb” framställs genom vakuumtorkning av en homogen vattenbaserad blandning av socker, mjölk och kakao. Produkten används i allmänhet för framställning av mjölkchoklad. Den kan föreligga i form av oregelbundna spröda stycken eller som pulver. ”Chocolate milk crumb” innehåller vanligtvis 35 till 70 viktprocent socker, 15 till 50 viktprocent fasta mjölkbeståndsdelar och 5 till 30 viktprocent kakao. Den speciella framställningsprocessen medför kristallisering av dessa ingredienser. | ||||||
1806 20 95 | Andra Detta undernummer omfattar andra beredningar av kakao, särskilt nougatpasta, chokladglasyr och bredbar chokladpasta. | ||||||
1806 31 00 | Fyllda Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1806 31. | ||||||
1806 32 10 | Med tillsats av spannmål, frukt eller nötter Detta undernummer omfattar även massiva block, kakor och stänger av choklad innehållande spannmålsflingor, frukt eller nötter (hela eller i bitar) omslutna av choklad. | ||||||
1806 90 11 och 1806 90 19 | Konfekt, även med fyllning Beträffande uttrycket ”fyllda” gäller de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1806 31 i tillämpliga delar. Dessa undernummer omfattar produkter som normalt kan ätas i en enda munsbit, t.ex.:
| ||||||
1806 90 11 | Innehållande alkohol Sorterade chokladpraliner, av vilka vissa innehåller alkohol men andra inte, klassificeras enligt allmänna bestämmelsen 3 b för tolkning av Kombinerade nomenklaturen. | ||||||
1806 90 19 | Andra Se de förklarande anmärkningarna till undernr 1806 90 11. | ||||||
1806 90 31 | Fyllda Beträffande uttrycket ”fyllda” gäller de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 1806 31 i tillämpliga delar. Undernumret omfattar även fyllda påskägg av choklad och liknande varor. | ||||||
1806 90 39 | Ofyllda Detta undernummer omfattar bl.a. chokladströssel, flisad choklad och liknande samt massiva och ihåliga chokladägg och -figurer. | ||||||
1806 90 50 | Sockerkonfektyrer och sockerfria konfektyrer, innehållande kakao Detta undernummer omfattar sockerkonfektyrer enligt nr 1704, t.ex. kola och sockeröverdragna varor med tillsats av kakao. | ||||||
1806 90 60 | Smörgåspålägg innehållande kakao Detta undernummer omfattar bredbar choklad i detaljhandelsförpackningar med ett nettoinnehåll på högst 2 kg. | ||||||
1806 90 90 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a. vissa pulver innehållande kakao för framställning av krämer, glass, desserter och liknande beredningar, med förbehåll för de undantag som anges i de allmänna förklarande anmärkningarna till HS, kapitel 18. |
Allmänna anmärkningar
Mängden kakao som ingår i produkter enligt detta kapitel beräknas normalt genom att multiplicera det sammanlagda teobromin- och koffeininnehållet med faktorn 31.
Teobromin- och koffeininnehållet fastställs med hjälp av HPLC (High Performance Liquid Chromatography).
I de fall då produkter innehåller koffein eller teobromin från andra källor än kakao, ska dessa mängder koffein eller teobromin inte beaktas vid beräkning av den totala mängden kakao.
1901 | Maltextrakt; livsmedelsberedningar av mjöl, krossgryn, stärkelse eller maltextrakt, som inte innehåller kakao eller innehåller mindre än 40 viktprocent kakao beräknat på helt avfettad bas, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans; livsmedelsberedningar av varor enligt nr 0401–0404, som inte innehåller kakao eller innehåller mindre än 5 viktprocent kakao beräknat på helt avfettad bas, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans Endast produkter som innehåller kakaobönor, kakaomassa eller kakaopulver ska anses innehålla kakao enligt nr 1901. |
1901 20 00 | Mixer och deg för beredning av bakverk enligt nr 1905 Detta undernummer omfattar sådan färdigblandad deg som beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1901, II, åttonde stycket, 7 och 8. Undernumret omfattar inte torkade eller bakade tunna blad av mjöl eller stärkelse oavsett om de är avsedda att användas i bakverk (nr 1905). |
1901 90 11 och 1901 90 19 | Maltextrakt Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1901, I. Maltextrakt innehåller dextriner, maltos, proteiner, vitaminer, enzymer och aromämnen. Dessa undernummer omfattar inte barnmat, i detaljhandelsförpackningar, som innehåller maltextrakt även om maltextraktet är en av huvudbeståndsdelarna (undernr 1901 10 00). |
1902 | Pastaprodukter, såsom spagetti, makaroner, nudlar, lasagne, gnocchi, ravioli och cannelloni, även kokta, fyllda (med kött eller andra födoämnen) eller på annat sätt beredda; couscous, även beredd |
1902 20 91 | Kokta Detta undernummer omfattar bl.a. förkokt pasta. |
1902 30 10 | Torkade Med "torkade" förstås i detta undernummer produkter i ett torrt och sprött tillstånd med låg fukthalt (upp till omkring 12 %), som har genomgått antingen direkt soltorkning eller en industriell torkningsprocess (t.ex. i torktunnelsystem eller rostning eller stekning). |
1902 40 90 | Andra Detta undernummer omfattar couscous som är beredd, t.ex. tillsammans med kött, grönsaker eller andra ingredienser, förutsatt att köttinnehållet inte överstiger 20 viktprocent av beredningen. |
1904 | Livsmedelsberedningar erhållna genom svällning eller rostning av spannmål eller spannmålsprodukter (t.ex. majsflingor); spannmål, annan än majs, i form av korn eller flingor eller andra bearbetade korn (med undantag av mjöl och krossgryn), förkokt eller på annat sätt beredd, inte nämnd eller inbegripen någon annanstans Se anmärkningarna 3 och 4 till detta kapitel. Endast produkter som innehåller kakaobönor, kakaomassa eller kakaopulver ska anses innehålla kakao enligt nr 1904. |
1904 10 10 till 1904 10 90 | Livsmedelsberedningar erhållna genom svällning eller rostning av spannmål eller spannmålsprodukter Produkter som framställts genom den process som beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1904, A, fjärde stycket, även produkter som framställts av andra slag av spannmål, klassificeras enligt detta undernummer förutsatt att de efter svällningen bereds till mjöl, gryn eller pelletar. Undernumren omfattar även oregelbundet formad emballagefyllnad, även olämplig som livsmedel, som framställts genom extrudering av t.ex. majsmjöl. |
1904 20 10 till 1904 20 99 | Livsmedelsberedningar erhållna av orostade spannmålsflingor eller av blandningar av orostade och rostade spannmålsflingor eller svällning av spannmål Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1904, B. |
1904 30 00 | Bulgurvete Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1904, C. |
1904 90 10 och 1904 90 80 | Andra slag Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1904, D. |
1905 | Bröd, kakor, kex och andra bakverk, även innehållande kakao; nattvardsbröd, tomma oblatkapslar av sådana slag som är lämpliga för farmaceutiskt bruk, sigilloblater och liknande produkter Detta nummer omfattar konsumtionsfärdiga drinktilltugg i form av t.ex. torkade ärter eller jordnötter som är fullständigt överdragna med deg, om degöverdraget genom sin tjocklek och smak ger produkten dess huvudsakliga karaktär. Endast produkter som innehåller kakaobönor, kakaomassa eller kakaopulver ska anses innehålla kakao enligt nr 1905. Detta nummer omfattar inte ogräddad deg i någon form för framställning av bröd, kakor, kex och andra bakverk, även innehållande kakao (undernr 1901 20 00). |
1905 10 00 | Knäckebröd Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 4. Detta undernummer omfattar också sådana produkter framställda genom extrudering. |
1905 20 10 till 1905 20 90 | Kryddade kakor s.k. ”pain d'épices” Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 6. Dessa undernummer omfattar inte ”speculoos” eller ”patience”, en typ av ryskt bröd. |
1905 31 11 till 1905 31 99 | Söta kex, småkakor o.d. Se de kompletterande anmärkningarna 1 och 2 till detta kapitel och de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 8 b. Detta undernummer omfattar bl.a. sådana produkter framställda genom extrudering. |
1905 31 30 | Innehållande minst 8 viktprocent mjölkfett Detta undernummer omfattar även smörkex (”butter bisquits”). |
1905 31 91 | Kex med mellanlägg Detta undernummer omfattar dubbla kex med ett mellanlägg av någon annan typ av livsmedel. Fyllningen kan bestå av t.ex. choklad, sylt, fondantkräm eller nötpasta. |
1905 32 05 till 1905 32 99 | Våfflor och rån (wafers) Se den kompletterande anmärkningen 1 till detta kapitel och de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 9. |
1905 32 91 | Salta, även fyllda Detta undernummer omfattar bl.a. kryddade våfflor innehållande ost. |
1905 40 10 och 1905 40 90 | Skorpor, rostat bröd och liknande rostade produkter Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 5. |
1905 90 20 | Nattvardsbröd, tomma oblatkapslar av sådana slag som är lämpliga för farmaceutiskt bruk, sigilloblater och liknande produkter Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, B. |
1905 90 30 | Bröd, utan tillsats av honung, ägg, ost eller frukt och innehållande i torrt tillstånd högst 5 viktprocent socker och högst 5 viktprocent fett Uttrycket ”bröd” inbegriper produkter av olika storlek. Detta undernummer omfattar vanligt bröd i olika former och särskilt bröd som t.ex. glutenbröd för diabetiker och skeppsskorpor. |
1905 90 45 | Kex Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 8 a och c. |
1905 90 55 | Extruderade eller expanderade varor, smaksatta eller salta Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 1905, A 7 och 15. |
1905 90 70 | Innehållande minst 5 viktprocent sackaros, invertsocker eller isoglukos Detta undernummer omfattar alla finare bakverk som inte omfattas av föregående undernummer, t.ex. tårtor, mjuka kakor, bakelser och maränger. |
1905 90 80 | Andra Detta undernummer omfattar quiche, pizza och bröd som inte omfattas av undernr 1905 90 30 och 1905 90 70. Undernumret omfattar även oregelbundet formad emballagefyllnad, även olämplig som livsmedel, som framställts genom extrudering av stärkelse. |
Allmänna anmärkningar | Detta kapitel omfattar konsumtionsfärdiga tilltugg i form av t.ex. torkade ärter eller jordnötter som endast delvis är överdragna med deg och där grönsaker, frukt, bär, nötter eller andra växtdelar följaktligen ger produkten dess huvudsakliga karaktär. Detta kapitel omfattar också gurkor som genomgått fullständig mjölksyrning. |
Anmärkning 4 | För fastställande av torrsubstansinnehållet i tomatsaft skall den analysmetod som anges i bilagan till kommissionens förordning (EEG) nr 1979/82 (EGT L 214, 22.7.1982, s. 12) användas. |
Kompletterande anmärkning 1 | För fastställande av produktens syrainnehåll bör lika stora andelar av varans flytande och fasta beståndsdelar homogeniseras. |
2001 | Grönsaker, frukt, bär, nötter och andra ätbara växtdelar, beredda eller konserverade med ättika eller ättiksyra Se anmärkning 3 till detta kapitel. | ||||
2001 90 10 | Mango chutney Med mango chutney enligt detta undernummer och undernr 2103 90 10 förstås en beredning av inlagda mangofrukter med tillsats av diverse andra produkter, t.ex. ingefära, torkade vindruvor, peppar och socker. Mango chutney enligt detta undernummer innehåller bitar av frukt medan mango chutney enligt undernr 2103 90 10 däremot föreligger som en helt homogen sås av mer eller mindre tjock konsistens. | ||||
2001 90 50 | Svampar Detta undernummer omfattar inte svampar som endast är tillfälligt konserverade med hjälp av den behandling som beskrivs i nr 0711, t.ex. stark saltlake innehållande ättika eller ättiksyra. | ||||
2002 | Tomater, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra | ||||
2002 10 10 och 2002 10 90 | Hela eller i bitar Dessa undernummer omfattar tomater, hela eller i bitar, även flådda, konserverade genom sterilisering. | ||||
2002 90 11 till 2002 90 99 | Andra slag Dessa undernummer omfattar tomatpuré, även i form av kakor, tomatkoncentrat och tomatsaft med en torrsubstans minst 7 viktprocent. | ||||
2004 | Andra grönsaker, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, frysta, andra än produkter enligt nr 2006 Se anmärkning 3 till detta kapitel. Detta nummer omfattar inte beredningar av produkter enligt nr 0714 som inte anses som grönsaker (undernr 2001 90 40, 2006 00 38, 2006 00 99 eller 2008 99 91). | ||||
2004 10 10 | Kokt eller på annat sätt värmebehandlad, men inte ytterligare beredd Detta undernummer omfattar de produkter som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2004, andra stycket, 1. | ||||
2004 10 91 och 2004 10 99 | Annan Dessa undernummer omfattar de produkter som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2004, andra stycket, 3. | ||||
2004 90 50 | Ärter (Pisum sativum) och omogna bönor (Phaseolus spp.), i balja Med ”bönor i balja” förstås i detta undernummer endast bönor av släktena Phaseolus och Vigna som skördats innan de är mogna och på vilka hela skidan kan ätas. Skidan kan vara av varierande färg, t.ex. enhetligt grön, grön med grå eller blå strimmor, eller gul (vaxbönor). | ||||
2005 | Andra grönsaker, beredda eller konserverade på annat sätt än med ättika eller ättiksyra, inte frysta, andra än produkter enligt nr 2006 De förklarande anmärkningarna till nr 2004 gäller även för detta nummer. Detta nummer omfattar produkten ”papad” som är tillverkad av torkade blad av deg som är framställd av baljväxtmjöl, salt, kryddor, olja, jäst och ibland även små mängder finmalet mjöl av spannmål eller ris. | ||||
2005 10 00 | Homogeniserade grönsaker Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel. | ||||
2005 20 80 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a. potatis, i skivor av varierande tjocklek, förkokt i fett eller olja, kyld och vakuumförpackad. | ||||
2005 70 00 | Oliver Detta undernummer omfattar de oliver som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2005, fjärde stycket, 1, även fyllda med grönsaker (t.ex. spansk peppar eller sötpaprika), frukter eller nötter (t.ex. mandlar) eller en blandning av grönsaker och frukter eller nötter. | ||||
2006 00 | Grönsaker, frukt, bär, nötter, fruktskal och andra växtdelar, konserverade med socker (avrunna, glaserade eller kanderade) | ||||
2006 00 31 till 2006 00 38 | Med ett sockerinnehåll av mer än 13 viktprocent Se kompletterande anmärkning 2 a till detta kapitel beträffande sockerinnehållet. | ||||
2007 | Sylter, frukt- och bärgeléer, marmelader, mos och pastor av frukt, bär eller nötter, erhållna genom kokning, med eller utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel Se anmärkning 5 till detta kapitel beträffande erhållna genom kokning. Se kompletterande anmärkning 2 a till detta kapitel beträffande sockerinnehållet. | ||||
2007 10 10 till 2007 10 99 | Homogeniserade beredningar Se anmärkning 2 till undernummer i detta kapitel. | ||||
2008 | Frukt, bär, nötter och andra växtdelar, på annat sätt beredda eller konserverade, med eller utan tillsats av socker, annat sötningsmedel eller alkohol, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans Se kompletterande anmärkning 2 a till detta kapitel beträffande sockerinnehållet. Se kompletterande anmärkning 3 till detta kapitel beträffande tillsatsen av socker. Se kompletterande anmärkning 4 till detta kapitel beträffande alkoholhalten. | ||||
2008 11 10 till 2008 19 99 | Nötter, jordnötter och andra frön, även blandade med varandra Dessa undernummer omfattar de produkter som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2008, andra stycket, 1 och 2, inbegripet blandningar av sådana produkter. Undernumren omfattar även sådana produkter i följande former:
Dessa undernummer omfattar däremot inte pastor för tillverkning av mandelmassa, nougat och liknande (nr 1704). | ||||
2008 19 12 till 2008 19 99 | Andra nötter och frön, inbegripet blandningar Dessa undernummer omfattar nötter och andra frön, med undantag av jordnötter, och blandningar av nötter och andra frön, även blandningar i vilka jordnötter utgör den övervägande delen. | ||||
2008 30 51 | Grapefruktklyftor (inbegripet pomelos) Med klyftor i detta undernummer förstås fruktens hela, naturliga klyftor. Förekomsten av små mängder av klyftor i bitar, som inte är resultatet av en avsiktlig behandling, påverkar inte klassificeringen enligt detta undernummer. | ||||
2008 30 55 till 2008 30 75 | Mandariner (inbegripet tangeriner och satsumas); klementiner, wilkings och andra liknande citrushybrider Dessa undernummer omfattar frysta mandarinklyftor, från vilka hinnorna har avlägsnats på kemisk väg. | ||||
2008 30 71 | Grapefruktklyftor (inbegripet pomelos) Se de förklarande anmärkningarna till undernr 2008 30 51. | ||||
2008 30 90 | Utan tillsats av socker Se de förklarande anmärkningarna till undernr 2008 30 55 och 2008 30 75 . | ||||
2009 | Frukt- och bärsaft (inbegripet druvmust) samt grönsakssaft, ojäst och utan tillsats av alkohol, även med tillsats av socker eller annat sötningsmedel Se anmärkning 6 till detta kapitel beträffande saft, ojäst och utan tillsats av alkohol. Se anmärkning 3 till undernummer till detta kapitel beträffande Brixtal. Se kompletterande anmärkning 5 a till detta kapitel beträffande tillsatsen av socker. Produkter som fått tillsats av socker i sådan mängd att de innehåller mindre än 50 viktprocent frukt- och bärsaft har, enligt kompletterande anmärkning 5 b till detta kapitel, förlorat sin ursprungliga karaktär av frukt- och bärsaft enligt nr 2009. För att fastställa om produkterna har förlorat sin ursprungliga karaktär genom tillsats av socker bör endast de kompletterande anmärkningarna 2 och 5 till detta kapitel tillämpas. Innehållet av olika sockerarter uttryckt som sackaros beräknas enligt kompletterande anmärkning 2. Om innehållet tillsatt socker beräknat enligt kompletterande anmärkning 5 a till detta kapitel överstiger 50 viktprocent är det beräknade innehållet av frukt- och bärsaft mindre än 50 viktprocent och produkten ska inte klassificeras enligt nr 2009. Kompletterande anmärkning 5 b till detta kapitel ska inte tillämpas på koncentrerad naturlig frukt- och bärsaft. Koncentrerad naturlig frukt- och bärsaft utesluts således inte från nr 2009. Beträffande tillsats av andra ämnen till produkter enligt nr 2009, se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2009. E X E M P E L Slutsats: provet anses inte, i enlighet med kompletterande anmärkning 5 b till detta kapitel, ha förlorat sin ursprungliga karaktär eftersom det beräknade innehållet av frukt- och bärsaft inte är mindre än 50 viktprocent. | ||||
2009 11 11 till 2009 11 99 | Fryst Se de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 2009 11. | ||||
2009 50 10 och 2009 50 90 | Tomatsaft Se anmärkning 4 till detta kapitel och motsvarande förklarande anmärkning. | ||||
2009 69 51 | Koncentrerad Se kompletterande anmärkning 6 till detta kapitel. | ||||
2009 69 71 | Koncentrerad Se kompletterande anmärkning 6 till detta kapitel. |
Allmänna anmärkningar | Klassificeringen av kosttillskott (näringstillskott) (enligt punkt 16 i den förklarande anmärkningen till HS-nummer 2106), i synnerhet andra livsmedelsberedningar i avdelade doser, såsom kapslar, tabletter, pastiller och piller, och som är avsedda för användning som kosttillskott, ska även övervägas i ljuset av de kriterier som anges i Europeiska unionens domstols dom i de förenade målen C-410/08 till C-412/08 (Swiss Caps). |
Kompletterande anmärkning 1 | Denna kompletterande anmärkning omfattar särskilt maltodextriner. |
2101 | Extrakter, essenser och koncentrat av kaffe, te eller matte samt beredningar på basis av dessa produkter eller på basis av kaffe, te eller matte; rostad cikoriarot och andra rostade kaffesurrogat samt extrakter, essenser och koncentrat av dessa produkter |
2101 11 00 | Extrakter, essenser och koncentrat Detta undernummer omfattar extrakter, essenser och koncentrat av kaffe i form av pulver, granulat, flingor, block eller i annan fast form. Detta undernummer omfattar produkter i flytande form eller i form av pasta (även fryst). Sådana produkter används särskilt i livsmedelsberedningar (t.ex. för tillverkning av choklad, kakor och andra bakverk samt glass). |
2101 30 19 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a. ogrodda frön av korn, skalade, rostade och användbara vid öltillverkning som färg- och smakmedel eller som ersättningsmedel för kaffe. |
2102 | Jäst (aktiv eller inaktiv); andra encelliga mikroorganismer, döda (med undantag av vacciner enligt nr 3002); beredda bakpulver |
2102 10 10 | Jästkulturer Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2102, A, tredje stycket, 4. Dessa typer av jäst odlas på speciella medier för särskilda ändamål, särskilt för destillation och vinframställning. Med dessa jästtyper är det möjligt att uppnå exakta egenskaper i jästa produkter. |
2102 20 11 och 2102 20 19 | Inaktiv jäst Dessa typer av jäst, som beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2102, A, fjärde och femte stycket, saluförs i allmänhet som näringsmedel (”livsmedelsindustrijäst”), vanligtvis i form av pulver, flingor eller granulat. |
2102 20 90 | Andra slag Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2102, B. |
2102 30 00 | Beredda bakpulver Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2102, C. |
2103 | Såser samt beredningar för tillredning av såser; blandningar för smaksättningsändamål; senapspulver och beredd senap
Detta nummer omfattar också produkter som utgör söta såser i olika smaker (t.ex. sockerkulör), om de inte omfattas av ett mer specifikt nummer (t.ex. såser innehållande kakao enligt nr 1806 eller aromatiserade eller färgade sockerlösningar enligt nr 2106). De kan bland annat användas som dessertsåser eller garneringar (t.ex. för glass och andra efterrätter). |
2103 90 10 | Flytande mangochutney Med mangochutney enligt detta undernummer förstås en beredning av inlagda mangofrukter med tillsats av diverse andra produkter, t.ex. ingefära, torkade vindruvor, peppar och socker. Mangochutney enligt detta undernummer föreligger som en helt homogen sås av mer eller mindre tjock konsistens. |
2103 90 30 | Aromatisk bitter med en alkoholhalt av 44,2–49,2 volymprocent och innehållande 1,5–6 viktprocent gentiana, kryddor och andra beståndsdelar samt innehållande 4–10 viktprocent socker, i förpackningar med ett innehåll av högst 0,5 liter De produkter som avses i detta undernummer är flytande alkoholhaltiga koncentrat, som får sin särskilda smak, som samtidigt är bitter och starkt aromatisk, från de gentianarötter som används vid varornas framställning tillsammans med olika kryddor och aromämnen. Dessa koncentrat av aromatisk bitter används som smaktillsatser i drycker (t.ex. cocktails, safter och läskedrycker) och som smaksättning på samma sätt som såser och blandningar i maträtter eller i bakverk (t.ex. soppor, kött-, fisk-eller grönsaksrätter, såser, charkuterivaror, fruktkompotter och fruktsallader, frukttårtor, desserter och sorbeter). Aromatisk bitter av denna typ säljs i allmänhet under beteckningen ”Angostura bitter”. |
2103 90 90 | Andra Detta undernummer omfattar produkter som annars skulle omfattas av kapitel 22 som har beretts för att användas för matlagningsändamål och därmed blivit olämpliga som drycker. Detta undernummer omfattar särskilt ”matlagningsalkohol” som är produkter som i dagligt tal kallas ”matlagningsvin”, ”matlagningsportvin”, ”matlagningskonjak” och ”matlagningsbrandy”. Matlagningsvin består av vanligt vin eller vin som har avalkoholiserats, eller en blandning av båda, till vilket salt eller en kombination av flera smakgivande ingredienser (t.ex. salt och peppar) har tillsatts, vilket gör produkten olämplig för konsumtion som dryck. Sådana produkter innehåller i allmänhet minst 5 g salt per liter.” |
2104 | Soppor och buljonger samt beredningar för tillredning av soppor eller buljonger; homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar |
2104 20 00 | Homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar Uttrycket ’homogeniserade sammansatta livsmedelsberedningar’ definieras i anmärkning 3 till detta kapitel. |
2105 00 | Glassvaror, även innehållande kakao Med ”glassvaror” enligt detta nummer förstås livsmedelsberedningar, även i detaljhandelsförpackning och även innehållande kakao eller choklad (även i form av överdrag), som säljs i fast form eller i form av pasta till följd av frysning och som skall ätas i det tillståndet. Det huvudsakliga kännetecknet på dessa produkter är att de återgår till flytande eller halvflytande tillstånd vid en omgivningstemperatur av ca 0 °C. Beredningar som ser ut som glass men inte har de huvudsakliga egenskaper som beskrivs ovan omfattas däremot, beroende på beskaffenheten, av nr 1806, 1901 eller 2106. Produkterna enligt detta undernummer har mycket varierande namn (t.ex. vattenglass, glass, cassata) och föreligger i olika former. De kan innehålla kakao eller choklad, socker, vegetabiliskt fett eller mjölkfett, mjölk (även skummjölk), frukt, stabiliseringsmedel, aromämnen, färgämnen och liknande. Den totala fetthalten i den färdiga produkten överstiger i allmänhet inte 15 viktprocent. Vissa specialiteter, som framställs med en stor mängd grädde, kan dock innehålla ca 20 viktprocent fett. Vid tillverkningen av vissa glassvaror blåses luft in i råvarorna för att öka den färdiga produktens volym. Endast produkter som innehåller kakaobönor, kakaomassa eller kakaopulver ska anses innehålla kakao enligt nr 2105 00. Se vidare de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2105, särskilt i fråga om undantag. |
2106 | Livsmedelsberedningar, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans |
2106 10 20 och 2106 10 80 | Proteinkoncentrat och texturerade proteiner Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2106, andra stycket, 6, med undantag av den del som handlar om proteinhydrolysat. Dessa undernummer omfattar inte koncentrat av mjölkprotein (undernr 0404 90 eller nr 3504 00). Vid fastställandet av sackaroshalten vid klassificering enligt dessa undernummer skall hänsyn tas till halten invertsocker uttryckt som sackaros. |
2106 90 20 | Sammansatta alkoholhaltiga beredningar, inte baserade på luktämnen, av sådana slag som används för framställning av drycker Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2106, andra stycket, 7. Se kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel. Detta undernummer omfattar inte liknande sammansatta beredningar med en alkoholhalt av högst 0,5 volymprocent (undernr 2106 90 92 och 2106 90 98). |
2106 90 30 | Av isoglukos Se kompletterande anmärkning 3 till detta kapitel. |
2106 90 92 och 2106 90 98 | Andra Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2106, andra stycket, 1 till 5, 8 till 11 och 13 till 16 samt de förklarande anmärkningarna till undernr 2106 10 20 och 2106 10 80, tredje stycket. |
Allmänna anmärkningar
I de fall där det i detta kapitel görs åtskillnad mellan produkter i kärl rymmande högst 2 l och kärl rymmande mer än 2 l är det inte kärlens rymd utan vätskemängden i kärlen som skall beaktas.
Detta kapitel omfattar också – i den mån det inte är fråga om medikamenter – tonica (stärkande medel), som även om de intas i små mängder, t.ex. skedvis, är lämpliga för direkt konsumtion som dryck. Alkoholfria tonica som skall spädas innan de intas omfattas inte av kapitel 22 (i allmänhet nr 2106).
Kompletterande anmärkning 2 b) | Den potentiella alkoholhalten i volymprocent beräknas genom att multiplicera det samlade sockerinnehållet (beräknat i kilogram invertsocker) i 100 l av varan i fråga med en faktor på 0,6. |
2201 | Vatten, inbegripet naturligt eller konstgjort mineralvatten samt kolsyrat vatten, utan tillsats av socker eller annat sötningsmedel eller av aromämne; is och snö | ||||
2201 10 11 till 2201 10 90 | Mineralvatten och kolsyrat vatten Dessa undernummer omfattar de produkter som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2201, B och C. Undernumren omfattar inte naturligt mineralvatten i aerosolbehållare som används för hudvård (nr 3304). | ||||
2201 10 11 och 2201 10 19 | Naturligt mineralvatten ”Naturligt mineralvatten” är vatten som uppfyller gällande version av Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/54/EG (EUT L 164, 26.6.2009, s.45). | ||||
2201 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar de produkter som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2201, A och D. Undernumret omfattar även vattenånga och naturligt vatten, filtrerat, steriliserat, renat eller mjukgjort. | ||||
2202 | Vatten, inbegripet mineralvatten och kolsyrat vatten, med tillsats av socker eller annat sötningsmedel eller av aromämne, samt andra alkoholfria drycker, med undantag av frukt- och bärsaft samt grönsakssaft enligt nr 2009 Uttrycket ”alkoholfria drycker” definieras i anmärkning 3 till detta kapitel. Alkoholfria drycker enligt detta nummer är vätskor som är direkt lämpliga och avsedda för mänsklig konsumtion som dryck, oavsett intagen mängd eller för vilka särskilda ändamål olika typer av vätskor konsumeras, såvida de inte faller under något annat, mer specifikt nummer. Rent subjektiva, variabla faktorer, t.ex. sättet på vilket sådana drycker intas eller ändamålet för vilket de konsumeras, t.ex. att släcka törsten eller att förbättra hälsan, är inte relevanta för deras klassificering (se EU-domstolens dom i mål 114/80). Detta nummer omfattar bland annat flytande, drickfärdig näring för spädbarn. | ||||
2202 10 00 | Vatten, inbegripet mineralvatten och kolsyrat vatten, med tillsats av socker eller annat sötningsmedel eller av aromämne Detta undernummer omfattar de läskedrycker som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2202, A. Förekomsten av antioxidanter, vitaminer, stabiliseringsmedel eller kinin påverkar inte klassificeringen av läskedrycker. Detta undernummer omfattar bl.a. flytande produkter bestående av vatten, socker och aromämnen, som föreligger i plastpåsar och är avsedda för framställning i hushållen av ispinnar genom frysning. Se även kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. | ||||
2202 99 19 | Andra Detta undernummer omfattar tonica enligt beskrivningen i de förklarande anmärkningarna, detta kapitel, Allmänna anmärkningar, andra stycket. Dessa alkoholfria drycker, ofta kallade näringstillskott, kan vara baserade på växtextrakter (inklusive örter) och innehålla tillsats av vitaminer och/eller mineraler. I allmänhet är de avsedda att vidmakthålla hälsa och välbefinnande, och därför skiljer de sig från vatten med tillsats av aromämnen eller sötningsmedel och andra läskedrycker enligt nr 2202 10 00, och som avses i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2202, A. | ||||
2202 99 91 till 2202 99 99 | Andra, innehållande fett av varor enligt nr 0401–0404 Dessa undernummer omfattar t.ex. flytande s.k. ”filled milk”, förutsatt att produkten som kan drickas direkt. ”Filled milk” är en produkt på basis av skummjölk eller skummjölkspulver med tillsats av raffinerade vegetabiliska fetter eller oljor i en mängd som i stort sett motsvarar den mängd naturligt fett som avlägsnats från den ursprungliga mjölken. Denna dryck klassificeras i underavdelningarna till dessa undernummer beroende på halten av mjölkfett. | ||||
2204 | Vin av färska druvor, inbegripet vin som tillsatts alkohol; druvmust, annan än sådan enligt nr 2009 Se kompletterande anmärkning 2 a till detta kapitel beträffande den verkliga alkoholhalten i volymprocent. | ||||
2204 10 11 till 2204 10 98 | Mousserande vin Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel. | ||||
2204 10 11 | Champagne Champagne är ett mousserande vin som framställs av druvor som uteslutande skördas i provinsen Champagne i Frankrike. | ||||
2204 10 15 | Prosecco Prosecco är ett mousserande vin med skyddad ursprungsbeteckning, framställt av druvor av druvsorten Glera som skördas i områden med ursprungsbeteckningarna ’Prosecco’, ’Conegliano-Valdobbiadene – Prosecco’, ’Colli Asolani – Prosecco’ och ’Asolo – Prosecco’. | ||||
2204 21 06 till 2204 21 09 | Vin i flaskor med champagnekork, som hålls på plats med fasthållningsanordning, med undantag av vin enligt nr 2204 10; vin på andra kärl, som vid 20 °C har ett övertryck av minst 1 bar men mindre än 3 bar, beroende på koldioxid i lösning Dessa undernummer omfattar följande:
Som ”champagnekorkar” betraktas korkar som motsvarar nedanstående illustration samt liknande korkar av plast. |
Kompletterande anmärkning 3 | Den potentiella alkoholhalten uttryckt i massa beräknas genom att multiplicera det samlade sockerinnehållet (beräknat i kilogram invertsocker) i 100 kg av varan i fråga med en faktor på 0,47. |
2301 | Mjöl och pelletar av kött eller slaktbiprodukter eller av fisk, kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur, olämpliga som livsmedel; grevar | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2301 20 00 | Mjöl och pelletar av fisk eller av kräftdjur, blötdjur eller andra ryggradslösa vattendjur Mjöl och pelletar av fisk enligt detta undernummer består av fisk eller återstoder av fisk som i allmänhet upphettas och därefter reduceras till pastaform, torkas och mals och i vissa fall pressas ihop till pelletar. Undernumret omfattar inte fiskmjöl som är lämpligt som livsmedel (undernr 0305 10 00). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2302 | Kli, fodermjöl och andra återstoder, även i form av pelletar, erhållna vid siktning, malning eller annan bearbetning av spannmål eller baljväxter För åtskillnad mellan produkter enligt detta nummer och produkter enligt kapitel 11 hänvisas till anmärkning 2 A till kapitel 11. Återstoder enligt de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2302, B 1 skall innehålla minst 50 % spannmål eller baljväxter. För fastställande av stärkelsehalten (i föreliggande produkt) ska den metod som anges i del L i bilaga III till kommissionens förordning (EG) nr 152/2009 (EUT L 54, 26.2.2009, s. 1) användas. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2302 10 10 och 2302 10 90 | Av majs Förutsatt att villkoren i anmärkning 2 A till kapitel 11 är uppfyllda omfattar dessa undernummer inte krossade majskorn som uppsamlas vid siktningen av rensade, oskalade majskorn (undernr 1104 23 98). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2303 | Återstoder från stärkelseframställning och liknande återstoder, betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning, drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier, även i form av pelletar För fastställande av stärkelse- och proteinhalten används den metod som anges i del L respektive C i bilaga III till kommissionens förordning (EG) nr 152/2009 (EUT L 54, 26.2.2009, s. 1). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2303 10 11 och 2303 10 19 | Återstoder från framställning av majsstärkelse (med undantag av koncentrerat majsstöpvatten) Produkter som klassificeras enligt dessa undernummer ska uppfylla de krav som framgår av kompletterande anmärkning 1 till detta kapitel. Dessa undernummer omfattar bl.a.:
Dessa undernummer omfattar även ovanstående produkter hoppressade till pelletar. Undernumren omfattar endast produkter med en stärkelsehalt på högst 28 viktprocent beräknad på torrsubstansen i enlighet med metoden i del L i bilaga III till kommissionens förordning (EG) nr 152/2009 (EUT L 54, 26.2.2009, s. 1) och en fetthalt på högst 4,5 viktprocent beräknad på torrsubstansen i enlighet med metoden i del H i bilaga III till kommissionens förordning (EG) nr 152/2009. Produkter med högre stärkelse- eller fetthalt klassificeras normalt enligt kapitel 11 eller nr 2302 10 10, 2302 10 90, 2309 90 41 eller 2309 90 51 beroende på produktens beskaffenhet. Detta gäller också varor som innehåller produkter som utvunnits ur majs genom en annan metod än den våta metoden (t.ex. återstoder från siktning av majskorn, malda majskorn, återstoder från extraktion av majsgroddolja med den torra metoden). De produkter som klassificeras enligt dessa undernummer får inte heller innehålla återstoder från extraktion av majsgroddolja med den våta metoden. Koncentrerat majsstöpvatten omfattas av undernr 2303 10 90 oavsett proteinhalten. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2303 10 90 | Andra Med återstoder från framställningen av stärkelse från maniokrötter i detta undernummer förstås produkter med en stärkelsehalt av högst 40 viktprocent beräknad på torrsubstansen. Om stärkelsehalten är högre omfattas sådana produkter, i form av mjöl, av undernr 1106 20 10 eller 1106 20 90. Produkter i form av pelletar omfattas av undernr 0714 10. Detta undernummer omfattar även följande produkter:
För fastställande av fukthalten används den metod som anges i del A i bilaga III till kommissionens förordning (EG) nr 152/2009 (EUT L 54, 26.2.2009, s. 1). Koncentrerat majsstöpvatten klassificeras enligt detta undernummer oavsett proteinhalten. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2303 20 10 och 2303 20 90 | Betmassa, bagass och annat avfall från sockerframställning Vassle från vilken mjölksockret delvis har avlägsnats betraktas inte som avfall från sockerframställning och omfattas inte av dessa undernummer (nr 0404). Dessa undernummer omfattar även helt eller delvis avsockrade sockerbetor. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2303 30 00 | Drav, drank och annat avfall från bryggerier eller brännerier Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2303, första stycket, E 1 till 5. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2304 00 00 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av sojabönolja, även malda eller i form av pelletar Detta nummer omfattar inte sojabönflingor, även malda, från vilka sojabönoljan inte har utvunnits (nr 2308). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2306 | Oljekakor och andra fasta återstoder från utvinning av vegetabiliska fetter eller oljor, andra än de som omfattas av nr 2304 eller 2305, även malda eller i form av pelletar | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2306 41 00 | Av rapsfrön eller rybsfrön med låg halt av erukasyra Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel och de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 2306 41. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2306 90 05 | Av majsgroddar Detta undernummer omfattar återstoder från extraktion av majsgroddolja genom den våta eller den torra metoden och som motsvarar kriterierna i kompletterande anmärkning 2 till detta kapitel. Produkter som inte motsvarar dessa kriterier klassificeras i allmänhet enligt kapitel 11 eller nr 2302 eller 2309 beroende på produktens beskaffenhet. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2306 90 11 och 2306 90 19 | Oljekakor och andra återstoder från utvinning av olivolja Uttrycket ”återstoder från utvinning av olivolja” omfattar endast produkter med en fetthalt som inte överstiger 8 viktprocent. Sådana produkter (med undantag av bottensatser) med högre fetthalt klassificeras enligt samma undernummer som råvaran (undernr 0709 92 10 eller 0709 92 90). För fastställande av fetthalten används den metod som anges i kommissionens förordning (EEG) nr 2568/91 bilaga XV (EGT L 248, 5.9.1991, s. 1). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2307 00 | Vindruv; rå vinsten | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2307 00 11 | Med en total alkoholhalt av högst 7,9 % mas och en torrsubstanshalt av minst 25 viktprocent Se kompletterande anmärkning 3 till detta kapitel och motsvarande förklarande anmärkningar. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2307 00 90 | Rå vinsten Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2307, andra stycket. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2308 00 | Vegetabiliska ämnen och vegetabiliskt avfall samt vegetabiliska återstoder och biprodukter av sådana slag som används vid utfodring av djur, inte nämnda eller inbegripna någon annanstans, även i form av pelletar | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2308 00 11 | Med en total alkoholhalt av högst 4,3 % mas och en torrsubstanshalt av minst 40 viktprocent Se kompletterande anmärkning 3 till detta kapitel och motsvarande förklarande anmärkningar. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2308 00 40 | Ekollon och hästkastanjer; återstoder från pressning av frukt, annan än vindruvor Återstoder från pressning av frukt, annan än vindruvor omfattar bl.a. så kallade apelsinceller, dvs. produkter som består av delar av apelsiner som vid pressningen trängt in i saften och sedan de silats bort nästan inte innehåller några beståndsdelar alls av fruktköttet utan huvudsakligen består av cellmembran och albedo. Dessa produkter används som tillsats till utspädda koncentrat av apelsinsaft och till läskedrycker. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2308 00 90 | Andra slag Detta undernummer omfattar bl.a. de produkter som specificeras i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2308, andra stycket, 2, 3, 4, 6, 7, 8 och 9. Undernumret omfattar även sojabönskal, även malda, från vilka sojabönoljan inte utvunnits. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2309 | Beredningar av sådana slag som används vid utfodring av djur Se anmärkning 1 till detta kapitel. Beträffande mjölkprodukter hänvisas till kompletterande anmärkning 4 till detta kapitel. Halterna av mjölkprodukter, stärkelse, glukos, glukossirap, maltodextrin och maltodextrinsirap, oavsett ursprung, beräknas på den föreliggande produkten.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2309 10 11 till 2309 10 90 | Hund- eller kattfoder i detaljhandelsförpackningar Dessa undernummer omfattar även tuggleksaker för hundar i olika utformning (t.ex. knutar, pinnar osv.) som består av hud till vilken andra ämnen tillsatts (t.ex. stärkelse, socker eller torkat kött). Produkter tillverkade av 100 % hud som inte har genomgått någon ytterligare beredning i fodersyfte omfattas dock inte (nr 4205). | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2309 90 10 | Limvatten (”solubles”) av fisk eller havsdäggdjur Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2309, II B, sista stycket, 1. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2309 90 20 | Produkter som avses i kompletterande anmärkning 5 till detta kapitel Det bör påpekas att det är användningen av majsstöpvatten som näringssubstrat som orsakar eventuell förekomst av återstoder av döda jäsämnen i produkterna, i halter som vanligtvis inte överstiger 2 %. Dessa ämnen kan lätt upptäckas med mikroskop. Produkter innehållande återstoder av majsstöpvatten som används i vissa jäsningsprocesser innehåller följande substanser i mycket små mängder: amyloglykosidas, alfaamylas, gummi xantan, mjölksyra, citronsyra, lysin, treonin, tryptofan. Det bör påpekas att majsstöpvatten i sig innehåller mycket små mängder av vissa av dessa substanser (t.ex. aminosyror) och att halterna endast ökar försumbart vid jäsning. Produkter med en stärkelse- eller fetthalt som överstiger de gränser som anges i kompletterande anmärkning 5 klassificeras enligt undernr 2309 90 41 eller 2309 90 51 beroende på produktens beskaffenhet. Återstoder från framställning av majsstärkelse som importeras från USA kontrolleras med avseende på överensstämmelsen med definitionen i enlighet med kommissionen förordning (EG) nr 1375/2007 (EUT L 307, 24.11.2007, s. 5). |
2401 | Råtobak; tobaksavfall Beträffande råtobak hänvisas till de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2401, 1. Med
Soltorkad tobak är tobak som torkats direkt genom solvärmen i det fria och i fullt dagsljus. Detta nummer omfattar inte levande tobaksplantor (nr 0602). | ||||||||||
2401 30 00 | Tobaksavfall Förutom de produkter som beskrivs i de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2401, 2 omfattar detta undernummer bl.a.:
Detta undernummer omfattar inte tobaksavfall som beretts för försäljning som röktobak eller tuggtobak, snus eller tobakspulver eller som behandlats så att det utan vidare bearbetning kan användas som röktobak, tuggtobak, snus eller tobakspulver (nr 2403). | ||||||||||
2402 | Cigarrer, cigariller och cigaretter av tobak eller tobaksersättning | ||||||||||
2402 10 00 | Cigarrer och cigariller innehållande tobak Cigarrer och cigariller är tobaksrullar som går att röka och, med tanke på sina egenskaper, uteslutande är avsedda att rökas som de är, med
Förutsatt att de uppfyller ovanstående kriterier klassificeras produkter med täckblad av homogeniserad tobak, som delvis kan bestå av andra ämnen än tobak, enligt detta undernummer. | ||||||||||
2402 20 10 och 2402 20 90 | Cigaretter innehållande tobak Cigaretter är tobaksrullar som går att röka som de är och som inte betraktas som cigarrer eller cigariller (se de förklarande anmärkningarna till undernr 2402 10 00). Produkter som delvis består av andra ämnen än tobak klassificeras enligt dessa undernummer förutsatt att de uppfyller ovanstående villkor. Undernumren omfattar inte produkter som helt består av andra produkter än tobak (undernr 2402 90 00 eller kapitel 30 om produkterna är avsedda för medicinskt bruk). | ||||||||||
2402 90 00 | Andra slag Detta undernummer omfattar cigarrer, cigariller och cigaretter som helt består av tobaksersättning, t.ex. cigaretter som är tillverkade av speciellt blandade blad av ett slags sallat och som innehåller varken tobak eller nikotin. | ||||||||||
2403 | Andra varor tillverkade av tobak eller tobaksersättning; ”homogeniserad” eller ”rekonstituerad” tobak; tobaksextrakt | ||||||||||
2403 11 00 | Vattenpipstobak enligt anmärkning 1 till undernummer till detta kapitel Se anmärkning 1 till undernummer i detta kapitel och de förklarande anmärkningarna till HS, undernr 2403 11. | ||||||||||
2403 19 10 och 2403 19 90 | Andra Röktobak är tobak som skurits eller på annat sätt strimlats, tvinnats eller pressats till kakor som går att röka utan ytterligare industriell beredning. Avfall från behandlingen av tobaksblad eller från tillverkningen av tobaksprodukter som går att röka ska anses utgöra röktobak om det inte motsvarar beskrivningen av cigarrer, cigariller eller cigaretter (se de förklarande anmärkningarna till undernr 2402 10 00 och 2402 20 10 och 2402 20 90). Även blandningar av röktobak med andra ämnen än tobak klassificeras enligt dessa undernummer förutsatt att de motsvarar ovanstående definition, med undantag av produkter som är avsedda för medicinska ändamål (kapitel 30). | ||||||||||
2403 91 00 | ”Homogeniserad” eller ”rekonstituerad” tobak Se de förklarande anmärkningarna till HS, nr 2403, första stycket, 6. | ||||||||||
2403 99 10 | Tuggtobak och luktsnus Tuggtobak är tobak i form av strängar, stänger, remsor, tärningar eller kakor, som bjuds ut till detaljhandelsförsäljning och som särskilt behandlats för att tuggas men inte rökas. Tobaken är i allmänhet inte malen. Luktsnus (tobak för användning i näsan) är tobak i form av torrt pulver eller torra korn som särskilt har behandlats för att användas som luktsnus men inte för att rökas eller användas i munnen. Produkter som delvis består av andra ämnen än tobak klassificeras enligt detta undernummer förutsatt att de uppfyller ovanstående villkor. | ||||||||||
2403 99 90 | Andra Detta undernummer omfattar bl.a.:
|
BILAGA A
RÖKTEST AV TOBAK OCH TOBAKSVAROR
Mål
Röktestet görs för att fastställa en harmoniserad metod för att särskilja tobaksvaror (tobak färdig att rökas utan ytterligare behandling) enligt nummer 2403 från råtobak enligt nummer 2401. För att särskilja tobaksvaror enligt nummer 2403 från råtobak enligt nummer 2401 ska ett röktest genomföras. Provsiktning ska bara göras om det inte är möjligt att röka provet utan ytterligare (industriell) bearbetning.
Inledning
I fråga om undernummer 2403 19 innebär uttrycket ’avsedd för rökning’ att produkten kan rullas eller fyllas i form av cigarretter och brännas med flera bloss, eller fyllas i pipa och brännas med flera bloss.
Testprincip
Huruvida det är möjligt att röka ett tobaksprov bedöms på flera sätt: rulla med ett cigarettpapper och göra en ’rullcigarett’, genom att stoppa tobak i en cigaretthylsa eller stoppa tobak i en pipa. Pipa och beredda cigaretter tänds och röks. Antändningen och rökning utvärderas.
Tillämpningsområde
Testet är tillämpligt för all tobak eller alla tobaksvaror, inbegripet delar av tobaksvaror som cigarrinlagor. Testet kan vara farligt om tobaksprovet är smittat (påverkat) av mögel.
Utrustning
Temperatur och luftfuktighetsanordning för tobakens konditionering (temperatur på 22 ± 1 °C och luftfuktighet på 60 ± 3 %)
Hylsmaskin
Cigarettpapper (längd 70 mm, bredd 37 mm)
Cigarettpappershylsor (diameter 7,3 mm, längd 85 mm, inklusive filtret)
Tändare
Borste för rengöring av hylsmaskin
Pipa
Pipstoppare
Verktyg för piprengöring
Rökmaskin (följer ISO-standard 3308)
Beredning av prover
Provet blandas grundligt och fördelas vid behov i delprover genom koning och kvartering. När provet är torrt (vattenhalten är lägre än 8 viktprocent) ska det konditioneras (temperatur på 22 ± 1 °C och luftfuktighet på 60 ± 3 %) i minst 48 timmar.
Provet får inte på något sätt brytas, krossas, malas eller på annat sätt splittras.
Testförfarande
Rengör hylsmaskinen och pipan.
- | En lämplig mängd av provet (minst 5,0 g) placeras i pipan upp till pipans kant. |
---|---|
- | Tobaken i pipan tänds med en tändare och pressas försiktigt med pipstoppare. Pipan blossas med regelbundna intervall på ca 1 minut. |
Cigaretter:
|
Testutvärdering (typiska exempel)
Om ett av röktesten är positivt, kan tobaken rökas (undernummer 2403 19).
Testutvärdering av piprökning | Testutvärdering av handrullade cigarretter | Testutvärdering av cigaretthylsor | Slutlig utvärdering | Anmärkning |
---|---|---|---|---|
Det är inte möjligt att tillsätta provet i pipan (hela tobaksblad, stora delar av tobaksblad, stjälkar, etc.). | Det är inte möjligt att rulla cigaretten (hela tobaksblad, stora delar av tobaksblad, stjälkar, etc.). | Det är inte möjligt att göra en cigarett (hela tobaksblad, stora delar av tobaksblad, stjälkar, etc.). | Det är inte möjligt att röka provet utan vidare (industriell) bearbetning. | Typiskt för undernummer 2401 10, 2401 20, 2401 30 |
Det är inte möjligt att röka provet i pipan (fyllningen visar ingen eller mycket låg permeabilitet och pipan släcks nästan omedelbart efter tändning). | Det är inte möjligt att rulla provet i cigaretten, provet innehåller inte tobaksfibrer som upprätthåller rullningen (håller ihop), fyllnaden ramlar ut från cigarettpappret. | Cigarretthylsan fylldes med provet och den beredda cigaretten röktes. | Provet är lämpligt (går att röka) för rökning. | Typiskt för tobaksavfall (små partiklar) – undernummer 2403 19. |
Det är möjligt att röka provet i pipan. | Provet rullades i cigarettpappret och den beredda cigaretten röktes. | Provet fylldes i cigarretthylsan och den beredda cigaretten röktes. | Provet är avsett (går att röka) för rökning. | Typiskt för skuren tobak – undernummer 2403 19. |
Det är inte möjligt att röka provet i pipan (fyllningen förbränns mycket snabbt och stora mängder värme avges – pipan kan skadas). | Provet rullades in i cigarettpappret och den beredda cigaretten röktes. | Cigarretthylsan fylldes med provet och den beredda cigaretten röktes. | Provet är avsett (går att röka) för rökning. | Typiskt för finskuren tobak – undernummer 2403 19. |
Det är inte möjligt att tillsätta provet i pipan (provpartiklarna är mycket hårda). | Det är inte möjligt att rulla cigaretten (hårda partiklar river sönder cigarettpappret). | Det är inte möjligt att fylla cigaretthylsan (hårda partiklar river sönder cigarettpappret). | Det är inte möjligt att röka provet utan vidare (industriell) bearbetning. | Typiskt för skurna stjälkar – undernummer 2401 30. |
För vissa prov (särskilt tobaksavfall) är det möjligt att rulla nästan formlösa ’rullar’. Om dessa ’rullar’ faller sönder innan de tänds eller ’tobakspartiklar’ faller ut från de tända ’rullarna’ efter första blosset, noteras följande resultat: ’Det är inte möjligt att rulla cigaretten’.
Litteratur
ISO-standard 3402 Tobak och tobaksprodukter – atmosfär för konditionering och testning.
BILAGA B
METOD FÖR BESTÄMNING AV PARTIKELSTORLEKEN GENOM SIKTNING AV PROVET
För att särskilja tobaksvaror enligt nummer 2403 från råtobak enligt nummer 2401 ska ett röktest genomföras. Provsiktning ska bara göras om det inte är möjligt att röka provet utan ytterligare (industriell) bearbetning.
Princip för metoden
Denna metod är baserad på bestämning av viktandelar av provet som finns kvar vid siktning med olika maskstorlek för att skilja mellan produkter som klassificeras enligt undernummer 2401 20 och produkter som klassificeras enligt undernummer 2401 30.
Om 50 viktprocent eller mer av partiklarna i provet är större än 3,15 mm (se Corestametod nr 16), består provet av delvis eller helt stripad råtobak (undernummer 2401 20).
Om mer än 50 viktprocent av partiklarna är mindre än 3,15 mm (i en av alla tre dimensionerna) är provet tobaksavfall (undernummer 2401 30).
Tillämplighet
Resultaten kan påverkas av provets fysikaliska och kemiska egenskaper och flera andra faktorer:
| |||
---|---|---|---|
| |||
| |||
— | Provets hygroskopicitet – påverkar provets vikt och partikelstorlek. |
Utrustning
Temperatur och luftfuktighetsanordning för provets konditionering (temperatur på 22 ± 1 °C och luftfuktighet på 60 ± 3 %). | |
---|---|
Analysvågar – noggrannhet minst 0,01 g. | |
Ett set runda siktar med specifikationer i enlighet med ISO-standard 3310-1 (metalltrådsduk – fyrkantiga maskor), siktdiameter 200 mm, sikthöjd 50 mm och maskstorlek enligt följande: 0,4 mm 3,15 mm och 6,3 mm. | |
Ultraljudsbad för rengöring av siktarna. | |
Vibrationssiktsseparator som kan producera vibrationer på 50 Hz och en amplitud på 3 mm. | |
Botten och lock för satsen med siktar. | |
Borste för att ta bort provpartiklar från siktar. |
Beredning av prover
Provet blandas grundligt och fördelas vid behov i delprover genom koning och kvartering och delas upp i två testmängder.
Provet vägs (från 50 g till 150 g) och konditioneras därefter vid en temperatur på 22 ± 1 °C och en luftfuktighet på 60 ± 3 % under minst 48 timmar.
Efter det ska allt arbete med provet utföras i en kontrollerad atmosfär med en temperatur på 22 ± 1 °C och en luftfuktighet på 60 ± 5 %. Testtemperatur och fuktighet bör mätas och inkluderas i testrapporten. Även det atmosfäriska trycket bör mätas och inkluderas i testrapporten när lufttrycket ligger utanför intervallet 86–106 kPa.
Metod
Siktarna ska vara rena och oskadade. Varje sikt vägs exakt (0,01 g). Siktarna är uppbyggda (nedifrån och upp) på följande sätt – botten (behållare för damminsamling), sikt med den minsta maskstorlek, andra siktar efter maskornas ökande storlek och lock.
Det konditionerade provet vägs med absolut precision på 0,01 g och fördelas jämnt på den övre sikten som sedan stängs med locket.
Satsen med siktar placeras i vibrationssiktsseparatorn och utsätts för vibrationer med 50 Hz med en amplitud av 3 mm i 5–15 minuter (beroende på provets vikt).
När siktningen är färdig avlägsnas satsen med siktar från separatorn.
Därefter avlägsnas locket och den övre sikten. Dammpartiklar som fastnat på den övre siktens sidor borstas ner i sikten och genom fem handslag mot sikten forceras dessa partiklar till nästa sikt (sikt med en mindre maskstorlek).
Detta damm tas gradvis bort från alla siktar. Varje sikt med provpartiklar vägs exakt (0,01 g) samt botten med dammet.
Testet utförs som dubbelprov med olika delar av provet.
Beräkningar
Resultaten beräknas som provets viktandel (återstod) som finns kvar på den aktuella sikten. För varje sikt beräknas provets viktandel Zx enligt följande formel:
i viktprocent, där
mR är vikten (i g) på den aktuella sikten med återstod, mX är vikten (i g) på den aktuella sikten och mS är provets vikt (i g).
Utbytet av siktningen YS beräknas enligt följande formel:
i %, där mR är vikten (i g) på den aktuella sikten med återstoden, mX är vikten (i g) på den aktuella sikten och mS är provets vikt (i g).
Utvärdering och redovisning av resultaten
Utbytet av siktningen bör vara högre än 99 %. Om inte, bör hela testet upprepas med en annan testmängd av provet. Konditioneringen av provet kontrolleras enligt ISO-standard 3402.
Resultaten uttrycks som provets viktandel (återstod på den aktuella sikten) i viktprocent, avrundat till en decimal. Testrapporten bör också innehålla siktens maskstorlek, siktningstid, vibrationens frekvens och amplitud, provets vikt, testatmosfärens temperatur och fuktighet.
Metrologiska parametrar
Kvantifieringsgränsen är 5 viktprocent.
Repeterbarhetsgränsen är 1,5 viktprocent för viktandelar mellan 5 och 20 viktprocent. Om viktandelen överstiger 20 viktprocent är repeterbarhetsgränsen r =0,06 × ZX.
Mätosäkerheten är 2 viktprocent för viktandelar mellan 5 och 20 viktprocent. Om viktandelen överstiger 20 viktprocent är mätosäkerheten U =0,1 × ZX.
Litteratur
CORESTA Recommended Method No 16: Lamina strip particle size determination ISO 2395 Test sieves and test sieving – Vocabulary.
ISO 3310-1 Test sieves – Technical requirements and testing – Part 1: Test sieves of metal wire cloth.
ISO 3402 Tobacco and tobacco products – Atmosphere for conditioning and testing.”
(1) Rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (EGT L 256, 7.9.1987, s. 1).